Maatwerk in plasmasnijden en markeren

De nieuwe CNC-plasmasnijmachine van Limoco Industries is een uitstekend voorbeeld van het klantspecifieke maatwerk dat Riva Machines & Service kan leveren. De klant heeft precies de machine gekregen die hij wilde hebben om optimaal uit de voeten te kunnen.

Limoco Industries in Opglabbeek bij Genk (B) is producent van producten en systemen voor industriële ventilatie en stofafzuiging, zoals luchtkanalen en filterkasten. Deze producten worden met ruim veertig medewerkers volledig in eigen huis geproduceerd. Voor het snijden van diverse materialen van staal, RVS, gegalvaniseerd aluminium en stalen plaatmateriaal heeft Riva Machines en Service uit Ridderkerk  onlangs een CNC plasmasnijtafel met een werkbereik 6×2 meter geleverd met dubbele snijkoppen en een Powermax 85 en een Powermax 45 snijbron van Hypertherm. Alle essentiële componenten van deze machine zijn van fabrikant Hypertherm: behalve de snijbronnen ook de hoogteregeling en de controller.

Snijden en markeren
De machine kan niet alleen plasmasnijden maar ook markeren. “Markeren met plasma is op zich niet nieuw, maar de manier zoals het hier is uitgevoerd is wel bijzonder”, zegt Peter Plomp van Riva MS. “Het is een compact systeem waarmee Limoco vanuit één bron, de Powermax 45 XP, en één programma kan snijden en markeren. Het juiste proces wordt  automatisch door de software ingesteld.”

De machine is ook voorzien van een gasselectie-unit. Hierdoor kan Limoco gewoon met lucht vanuit de compressor snijden, maar ook eenvoudig overschakelen op F5 gas, dat een mooier snijbeeld (schonere snijkanten) geeft op RVS.

Kostenplaatje
Het zowel kunnen markeren als snijden en het makkelijk kunnen switchen tussen gassen, waren echt wensen van de klant. Maar zo had Limoco er nog wel een paar. De hele machine is dan ook in nauw overleg tussen klant en leverancier samengesteld. “We hebben goed geïnventariseerd wat de behoeftes waren en waar ze bij Limoco in de praktijk tegenaan liepen. Natuurlijk hebben we daarbij ook het kostenplaatje goed in de gaten gehouden. Er is een optimale oplossing ontwikkeld voor dat wat er gemiddeld wordt gesneden. Want je gaat natuurlijk geen hoge uitgaven doen voor iets dat de klant misschien maar 10 procent gebruikt.”

Goede werkhoogte
Zo heeft de geleverde snijtafel bijvoorbeeld exact de goede hoogte. Er is precies uitgemeten wat voor de operators een prettige werkhoogte is en wat handig is met het oog op de handling van het materiaal. Limoco Industries had van tevoren ook aangegeven waar de machine zou komen te staan. Ook daarmee is rekening gehouden. De snijbrug is omgekeerd ten opzichte van de normale positie, zodat hij gelijk gespiegeld staat ten opzichte van een andere machine. De controller staat precies op de goede, makkelijk toegankelijke plek. Ook de afzuiging is ideaal gepositioneerd. Limoco wilde platen kunnen laden en lossen vanaf de zijkant. Ook hier is voor gezorgd. “De machine is helemaal custommade gebouwd. Zo werk ik ook het meest”, aldus Peter Plomp, die ongeveer een jaar geleden met zijn eigen bedrijf Riva MS is begonnen.

Zekerheid
De machine voor Limoco Industries is op zijn specificaties gebouwd in samenwerking met  ACT Machinery in Joure. “Door de samenwerking met ACT en diverse andere bedrijven kan Riva Machines & Service een uitstekende service garanderen”, besluit Plomp.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Windhorst versnelt luchtkanaalwerk met Air-Works plasmasnijmachine

09-06 Windhorst Plaat en Constructie in Ridderkerk boekt flinke tijdwinst bij de productie van luchtkanalen,…

Toeleveren

Voortman V310 verdrievoudigt productiecapaciteit Egger

13-05 Egger Pumps, een belangrijke speler op het gebied van industriële vloeistofpompen, heeft de productiecapaciteit…

Plaatbewerking

Compact en betaalbaar slak verwijderen, ontbramen en afronden

10-04 Lissmac Maschinenbau brengt al ruim 15 jaar machines op de markt, die plasma gesneden…

Plaatbewerking

Joop van Zanten Staalservice benut vakantie goed

17-08 Bij Joop van Zanten Staalservice in Veenendaal heeft zich gedurende de vakantieweken dat het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV