Windhorst versnelt luchtkanaalwerk met Air-Works plasmasnijmachine

0

Windhorst Plaat en Constructie in Ridderkerk boekt flinke tijdwinst bij de productie van luchtkanalen, sinds de investering in een Air-Works Plasma Quick Cut plasmasnijmachine, die is geleverd door JÖRG Machines.

Windhorst levert maatwerk in plaatwerk. Het bedrijf is vooral sterk in op maat gemaakte luchtkanalen, rookgasafvoersystemen, plaat- en constructiewerk. Deze producten worden zowel geproduceerd als gemonteerd; hiervoor zijn in totaal vijftien medewerkers in dienst, onder wie twee monteurs die dagelijks op pad zijn. Windhorst houdt zich voorlopig goed staande in de coronacrisis. “Het gaat eigenlijk boven verwachting”, zegt vestigingsmanager Rob Zwamborn. “Het hobbelt allemaal door, al is het niet zoals vorig jaar toen we echt tot aan de nok toe vol zaten.”

Tijdwinst

De belangrijkste reden om bij JÖRG Machines in Dodewaard een CNC-gestuurde plasmasnijmachine aan te schaffen was dat de productie van luchtkanalen en ook overgangsframes voor ventilatoren die op daken van woningen worden geplaatst, erg veel tijd kostte. Zwamborn legt uit: “Voor het uitrekenen van bijvoorbeeld een verloopstuk van rechthoekig naar rond voor zo’n ventilator hadden we een klein computertje. Daar kwam dan een soort kassabon uit, waarvan we alle gegevens omzetten naar een plaat. Met passers, meetlinten en kraspennen tekenden we het hele stuk op een vlakke plaat, waarna we het uitknipten met (doorloop)scharen. Zo ging het ook met bijvoorbeeld de bochten in luchtkanalen.”

Het produceren van een uitslag uit een plaat gaat nu veel eenvoudiger en sneller. De snijprogramma’s worden in de computer gemaakt.
Het produceren van een uitslag uit een plaat gaat nu veel eenvoudiger en sneller. De snijprogramma’s worden in de computer gemaakt.

Snel programmeren

Hoe anders gaat dat nu. Windhorst is van handmatig produceren overgestapt op een CNC-gestuurde plasmasnijmachine met een werkbereik van 3×1,5 meter. Het frame van deze Air-Works machine is voorzien van een aantal in hoogte verstelbare poten en geheel zelfdragend. Hierdoor is het een eenvoudige en stabiele machine. Doordat de snijtafel voorzien is van gesloten encoder/servomotoren en een THK precisiegeleiding, is de aandrijving en de positionering van de plasmasnijkop optimaal.

Het produceren van een uitslag uit een plaat gaat nu veel eenvoudiger en sneller. De snijprogramma’s worden in de computer gemaakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Autodesk-software Camduct. Hierin zit een speciaal programma voor de productie van luchtkanalen. Moet er een bocht worden gesneden, dan kan deze vorm op het beeldscherm tevoorschijn worden gehaald. Daar klik je dan op, je geeft de dikte en de materiaalsoort in, alsmede enkele gegevens zoals de radius en de doorsnee.

Al deze gegevens worden automatisch omgezet in een snijprogramma voor de plasmasnijder. Vervolgens is het een kwestie van een plaat op de machine leggen, op de knop drukken en de machine snijdt. “Zo’n verloopstuk voor een ventilator snijdt ie binnen 15 seconden”, zegt Zwamborn. “Doordat het programma gelijk goed nest zijn we superefficiënt in ons materiaalgebruik en hebben we minder afval dan voorheen. Bij het handmatig aftekenen sloop er toch nog wel eens een foutje in, dat hebben we nu ook niet meer. Maar het grootste voordeel is dat we nu veel sneller werken. Ik schat de tijdwinst op zeker 30 à 40 procent, een beetje afhankelijk van welk product je maakt. Een verloopstuk van rond naar rechthoekig zetten we nu binnen een half uur helemaal in elkaar. Vroeger kostte ons dat ruim een uur.”

Het materiaal dat Windhorst verwerkt is hoofdzakelijk Sendzimir verzinkt ijzer met een dikte van 0,75 mm, staal tot 2 à 3 mm en aluminium 1 tot 6 mm. Ideale dikten om met een laser te snijden, zou je zeggen. “Nee”, zegt Zwamborn, “voor luchtkanaalwerk is plasma nauwkeurig genoeg. Een laser, die beduidend meer kost, hebben we daarvoor niet nodig.”

Probleemloos

De Air-Works plasmasnijmachine draait al ruim 5 maanden. “Eigenlijk probleemloos”, zegt de vestigingsmanager. “Er waren wat aanpassingen nodig in de software van het luchtkanalenprogramma, maar dat heeft JÖRG snel opgelost. De mensen die met de machine moesten gaan werken hebben een goede cursus gehad, waardoor ze snel waren gewend aan de overstap van handmatig werken naar het werken met een machine die softwarematig wordt aangestuurd.”