Markt industriële robots groeit gestaag door

Wereldwijde economische volatiliteit en verstoringen in de toeleveringsketen, met als gevolg projectvertragingen en lagere uitgaven voor automatiseringsprojecten, hebben een enorme impact op de markt voor industriële robots, Toch blijven de langetermijnprognoses stabiel, met de productie van elektrische voertuigen (EV) en nieuwe energiegerelateerde toepassingen die de wereldwijde vraag naar industriële robots stimuleren en resulteren in een voorspelde groei van 5-7% tot 2027.

Interact Analysis heeft de prognoses voor de industriële robotmarkt aanzienlijk herzien als gevolg van de aanhoudende wereldwijde economische volatiliteit.

Interact Analysis heeft onlangs bijgewerkte prognoses voor de markt voor industriële robots gepubliceerd. Deze markeren de belangrijkste herzieningen in vergelijking met de 2022-versie van het rapport. Vanaf 2023 voorspelt de market intelligence-specialist dat het investeringsvertrouwen op korte termijn laag zal blijven, waardoor eindgebruikers grote kapitaalinvesteringen in industriële robotprojecten uitstellen. Op de lange termijn zal de vraag van nieuwe EV-productielijnen en van dienstensectoren zoals intralogistiek de markt verder aanwakkeren, wat resulteert in een gemiddeld groeipercentage van 5-7%, wat veel hoger is dan in de pre-covid-periode.

Na een traag 2020 als gevolg van de pandemie, kende de markt voor industriële robots in 2021 een aanzienlijke groei, met een jaar-op-jaar stijging van 34,9%. De markt koelde licht af in 2022, maar groeide nog steeds, met een verzending van 11,9% per eenheid en een omzetgroei van 14,9%. De pandemie hielp de vraag naar de robotica-industrie aanwakkeren, nu bedrijven overgaan op automatisering als een manier om het tekort aan arbeidskrachten te verlichten. Veel bedrijven investeren nu in industriële automatisering om stabiliteit aan hun personeelsbestand toe te voegen voor het geval zich toekomstige crises voordoen.

Prijzen gaan dalen

Maya Xiao, Research Manager bij Interact Analysis merkt op: “Interessant is dat in 2022 de gemiddelde verkoopprijs van industriële robots voor het eerst in de afgelopen 10 jaar is gestegen als gevolg van grondstofkosten, tekorten aan onderdelen en verstoringen in de toeleveringsketen. Desondanks voorspellen we dat de gemiddelde prijzen de komende 5 jaar zullen dalen. De toegenomen vraag naar industriële robots vanuit de material handling- en lassectoren heeft en zal invloed blijven hebben op de gemiddelde verkoopprijzen. Als gevolg hiervan is de vraag naar heavy-duty modellen opnieuw toegenomen, wat de verdeling van het laadvermogen van de robotmarkt heeft veranderd. Over het algemeen verwachten we echter een jaarlijkse prijsdaling van 3% in de komende 5 jaar.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

RoboJob zet de deuren open voor (Robo)Jobzoekers

04-04 Al voor de derde keer in 5 jaar tijd organiseert RoboJob haar ‘RoboJob Experience…

Automatisering

Opmars van robotica en cobots niet te stuiten

30-09 De ondervraagde bedrijven zijn het er in ieder geval over eens dat robots nodig…

Automatisering

Omron start samenwerking met Innovatiecluster Drachten

02-05 “Omron is voor ons een partner van wereldformaat met geavanceerde industriële robots en cobots.…

Automatisering

Overval operator niet plotseling met nieuwe ‘vriend’

31-03 Corporaal heeft het meerdere keren meegemaakt: Een robot wordt letterlijk een productiehal binnengereden. Een…

Automatisering

MetaalNieuws thema/special Robots & Cobots

14-03 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Automatisering

Hygiënische robots

24-01 Ze kunnen worden ingezet voor handling, verpakken, palletiseren of stapelen in alle toepassingen waar…

Automatisering

Wereldwijd stijgt vraag naar robotisering en automatisering

01-12 Na een moeilijke economische periode veroorzaakt door de enorme effecten van de coronacrisis, boekt…

Automatisering

Nieuw record industriële robots

08-11 In 2020 werden wereldwijd meer dan 380.000 nieuwe robots aangeschaft. Voor 2021 wordt uitgegaan…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema