Markt voor gebruikte machines blijft stabiel

De prijzen van verkochte gebruikte machines zijn in de loop van 2022 licht gestegen, maar niet in dezelfde mate als bij nieuwe machines. Dit meldt industrieel veilinghuis Surplex op basis van eigen data.

De economie in de EU in 2022: stijgende energieprijzen en inflatie. De markt voor gebruikte machines is daar echter minder afhankelijk van. (Foto:Leonid Sorokin/Shutterstock.com)

De omzet met gebruikte machines was vorig jaar stabiel, want die is niet zo gevoelig voor inflatie als de machine- en installatiebouw. Dat de prijzen licht stegen, komt vooral door een constant hoge vraag bij een iets afnemend aanbod. Want door de grote onzekerheden bij bedrijven ontstond er volgens Surplex vaak twijfel om afgeschreven machines te verkopen.

Meer biedingen

Bij Surplex, dat gebruikte machines en bedrijfsinrichting voor de metaal-, hout- en bouwsector veilt, zijn in 2022 precies evenveel biedingen gedaan als in het jaar daarvoor. Ook de omzet bleef nagenoeg constant op recordniveau. “Bij minder vaak aangeboden kavels betekende dat voor de verkopende partijen, dat er meer biedingen en meer geld per machine werden bereikt”, aldus Surplex.

De uitwerkingen van 2022 zijn nog lang niet voorbij: door de Oekraïne-oorlog is de onzekerheid in de industrie verder toegenomen en zijn bestaande problemen groter geworden. Ondanks alle onzekerheden werden in sommige sectoren toch goede zaken gedaan, bijvoorbeeld bij de handel met gebruikte machines. Die kan volgens Surplex profiteren van problemen in leverketens en bedreigend sterke inflatie.

Afzwakkende coronapandemie

2022 begon met het langlopende thema corona. Na meer dan twee jaar pandemie werd de situatie steeds beter en werden in veel landen de beperkingen opgeheven. Voor de economie in een groot deel van de wereld begon het jaar dus positief gestemd en kon de productie worden hervat. Ook de vraag was groot en de bereidheid te investeren groeide.
China vormde de uitzondering op deze regel. Het land heeft lang ingezet op een zero-covid-strategie met superstrenge beperkingen. Productielijnen werden telkens opnieuw onderbroken en zelfs hele havens werden gesloten.

De problemen in de leverketens duurden dus voort. Het ontbrak niet alleen aan goederen, maar ook de logistiek kwam in de problemen. Voor de Europese economie betekende dit, dat voltooide producten voor de eigen productie niet beschikbaar waren, hoewel deze eigenlijk juist weer volledig op gang zou kunnen komen. De volle opdrachtportefeuilles in de machine- en installatiebouw botsten op de leverproblemen als gevolg van de pandemie.

Dat was volgens Surplex gunstig voor de markt in gebruikte machines. Want wie lange levertijden voor nieuwe machines niet kon of wilde accepteren, kocht direct beschikbare gebruikte machines. “Al in de coronajaren 2020 en 2021 waren er steeds meer kopers op de markt voor gebruikte machines te vinden. Wie de coronacrisis door wilde komen, moest inzetten op flexibiliteit. Voor de verkopende partijen was de handel met gebruikte machines een kans om de eigen productie snel te herstructureren.”

Van oorlog naar energiecrisis

In februari begon de oorlog in Oekraïne. De EU nam in de loop van het jaar sanctiepakketten tegen Rusland en Wit-Rusland. Veel andere landen, bijvoorbeeld de VS, Canada en andere Europese landen, volgden. De leverproblemen door de coronapandemie worden dan ook nog verder versterkt door het wegvallen van Oekraïense en Russische producten.
Afgezien van de problematiek in de goederenketens is door de sancties het aanbod aan brandstoffen sterk afgenomen. Dat veroorzaakte een prijsstijging voor energie, die ook de productie duurder maakte. Dat spreekt overigens opnieuw voor gebruikte machines, want die zijn al geproduceerd en hebben dus geen last van stijgende productiekosten. Daardoor bleef de prijs van te koop aangeboden machines in eerste instantie stabiel.

Volgende stap: inflatie

Niet alleen energie, maar alles wordt duurder. Omdat energie nodig is bij de productie en het transport van goederen, stijgen ook de prijzen buiten de energiesector. Er is sprake van inflatie als de toename van het prijspeil langer aanhoudt. Het inflatiepercentage in de EU is in november 2022 tot gemiddeld 11,1 % toegenomen.

Vooruitblik naar 2023

Wat komt er na de inflatie? Vermoedelijk de recessie, dus een afnemend bruto binnenlands product (BBP). Experts zijn het er nog niet over eens hoe sterk deze afname in 2023 uit zal vallen. Er dreigt dan ook een geringere vraag naar producten uit de verwerkende sector. De grote faillissementsgolf die door corona werd verwacht bleef echter ook in de oorlogsperiode tot nu toe uit. Maar voor 2023 wordt er wel rekening mee gehouden. Volgens schattingen zal het aantal faillissementen wereldwijd in 2023 met bijna 20% toenemen. Daarmee zou het bijna weer uitkomen op het niveau van voor de pandemie. Europa zou in sterke mate met faillissementen te maken kunnen krijgen.

Bij een faillissement moet snel gehandeld worden. Surplex kan curatoren en betrokken banken ondersteunen met een totaalservice rondom de verkoop van de faillissementsboedel. Zo kan het faillissement snel worden afgewikkeld. En voor de koper betekent elke locatie die gesloten wordt, een gelegenheid om goed onderhouden gebruikte machines te kopen. “Vergeleken met nieuwe machines zijn gebruikte installaties duidelijk goedkoper en direct leverbaar”, aldus Surplex. “Dat zijn allebei essentiële factoren bij de planning van investeringen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Markt voor gebruikte machines stabiel

14-12 Voor deze stabiele situatie zijn volgens Surplex uiteenlopende redenen. Het industriële veilinghuis noemt 2023…

MetaalNieuws Extra IM

Machineveiling op Surplex.com: Veelzijdige keuze voor metaalbewerkende bedrijven

28-11 Aangeboden worden 10 CNC vertikale bewerkingscentra, waaronder modellen als de DOOSAN DNM650, SPINNER VC500…

Bedrijf en Economie

Enquête gebruikte machines: Metaalbedrijven hebben positieve blik op toekomst

15-05 Inflatie, energiecrisis, politieke spanningen, gevolgen van de coronapandemie: De economie heeft ook in 2023…

Toeleveren

Welke metalen zitten er in een F1-auto?

13-03 De Formule 1 fascineert door de unieke combinatie van technologie, snelheid, precisie en wedstrijd.…

Bedrijf en Economie

Inbrengveilingen Troostwijk werken goed in de metaal

25-10 Het principe van de inbrengveiling is eenvoudig. Iedere metaalondernemer die één of twee overtollige…

Verspanen

Driedaags open huis bij Mondiale

14-09 Mondiale (opgericht in 1921) heeft zijn hoofdkantoor in het Oost-Vlaamse Zele en is gespecialiseerd…

MetaalNieuws Extra IM

De verbinding tussen online bedrijf en traditionele machinehandel

29-04 Dat is een succesverhaal, dat typerend is voor talrijke internationale veilingen van gebruikte machines,…

Bedrijf en Economie

Met Surplex de levensduur van machines verlengen en het milieu ontzien

13-12 Om deze gigantische taak aan te kunnen, kan de aan- en verkoop van gebruikte…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?