Markt voor gebruikte machines stabiel

De handel in gebruikte machines is in 2023 stabiel gebleven, ondanks de invloed van hoge energieprijzen en inflatie op de Europese economie, de renteverhogingen door de ECB en de algemene onzekerheid in de economie.

De duurste machines die in 2023 via Surplex werden verkocht: een productielijn van een meubelfabrikant (linksboven), een complete silo-productie-installatie (linksonder) en een Schiess heavy duty draaibank (rechts).

Voor deze stabiele situatie zijn volgens Surplex uiteenlopende redenen. Het industriële veilinghuis noemt 2023 het jaar na het keerpunt. De oorlog in Oekraïne ging het tweede jaar in en heeft zich ontwikkeld tot een vaste factor in het wereldwijde bewustzijn. Alhoewel er in de wereld meer conflicten zijn, zoals de vijandelijkheden tussen Israël en Gaza, beïnvloedt de oorlog in Oekraïne nog steeds de economie in Europa. Hoge energieprijzen en inflatie hebben ook in dit jaar grote onzekerheid op de markten veroorzaakt.

Bijna 10% meer veilingen

Ondanks al deze wereldwijde uitdagingen bleek echter één marktsegment verbazingwekkend veerkrachtig: de handel in gebruikte machines. “Sinds de corona-epidemie is deze sector sterk gegroeid“, zegt Ghislaine Duijmelings, een van de directeuren bij Surplex. “We hebben op ons platform in vergelijking met vorig jaar bijna 10% meer veilingen met gebruikte machines gehouden en hiermee evenredig meer machines en installaties verkocht. De redenen hiervoor waren in 2023 uiteenlopend, maar vooral speelden onze stabiele prijzen ondanks hoge energiekosten en inflatie een grote rol.”

Het energiejaar 2023

Het jaar 2023 stond in het teken van de energietransitie – in 2019 door de Europese Green Deal besloten en door de oorlog in Oekraïne sterk versneld. Rond de jaarwisseling overheersten de hoge energieprijzen en de zorgen voor energieschaarste. De Europese regeringen kwamen als reactie met subsidies, belastingverlagingen en marktstabiliserende hervormingen. Zo kon de piek in de energieprijzen al eind 2022 worden bereikt. In 2023 heeft de dalende prijstrend zich voortgezet. Desondanks was het hoge prijsniveau zowel voor verbruikers als voor de industrie nog steeds een uitdaging. De vooruitzichten zijn echter gunstig: in 2024 belooft de situatie duidelijk beter te worden.

“De effecten van de energieprijzen weerspiegelden zich ook in onze klant-enquêtes”, legt Duijmelings uit. “Begin 2023 werden de hoge energieprijzen nog door bijna een derde van onze klanten als grootste belasting voor hun onderneming genoemd. In de zomer tekende zich een verschuiving van prioriteiten af: bij een later uitgevoerde enquête verschoven de hoge energieprijzen naar de derde plaats. Personeelsgebrek en inflatie werden als nog urgentere problemen gezien.”

Stabiele prijzen ondanks hoge inflatie

Voor wat inflatie betreft lijkt het ergste te zijn overwonnen. Want deze werd in 2022 en 2023 vooral veroorzaakt door de hoge energieprijzen. Na een piek in oktober 2022 daalde de inflatie in de EU continu naar 3,6% (oktober). De eurozone doet het nog beter: daar bedroeg de inflatie in november slechts 2,4%.
Duijmelings: “Ook in 2023 werden gebruikte machines nauwelijks getroffen door gestegen prijzen. In vergelijking met het vorige jaar stegen de prijzen op Surplex.com slechts gemiddeld met 0,5%.” Deze geringe stijging staat in schril contrast met de door inflatie veroorzaakte prijsverhogingen bij vele andere producten. De prijs van een gebruikte machine is voornamelijk afhankelijk van factoren als type, fabrikant, bouwjaar, vraag en beschikbaarheid. De prijzen van nieuwe machines worden daarentegen vooral beïnvloed door de gestegen materiaal- en energiekosten.

Economie in 2023: groei of recessie?

Teneinde de hoge inflatie te bestrijden, verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) ook in 2023 stapsgewijs de basisrente. Hoge kapitaalkosten werken dempend op de investeringsbereidheid. Wie toch investeerde, deed dat met name kostenefficiënt. Dat is een ander pluspunt voor de markt voor gebruikte machines: want gebruikte machines zijn voordeliger dan nieuwe.

Nog meer goed nieuws in 2023 was dat de corona-epidemie officieel als voorbij is verklaard. Op 5 mei werd de sinds 30 januari 2020 van kracht zijnde wereldwijde gezondheidsnoodtoestand door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgeheven. Corona ontwrichtte vooral de toeleveringsketens, maar nu zijn er preaktisch geen knelpunten meer in de levering. Deze moeilijkheden bereikten een hoogtepunt aan het eind van 2021, toen meer dan 80% van de ondernemingen klaagde over materiaalgebrek. Nu meldt slechts nog een zesde van de bedrijven in de verwerkende sector leveringsproblemen. In 2023 konden de volle opdrachtportefeuilles daardoor doorlopend worden verwerkt.

Echter, de combinatie van achterblijvende investeringen en teruglopende opdrachtportefeuilles drukken de productie en de omzet. In totaal verwacht de EU-Commissie voor dit jaar nog steeds een bbp-groei in de eurozone van 0,8%. Voor Duitsland wordt zelfs een recessie met een krimp van de economie met 0,4% voorspeld, waarschijnlijk als enig groot industrieland.

Vooruitzicht 2024: veiligheid stimuleert de economie

Gesteund door een aantrekkende particuliere consumptie, stijgende lonen en een stabiele arbeidsmarkt wordt echter voor 2024 een aanmerkelijke verbetering van de economische situatie verwacht. Dat komt ook terug in de klant-enquêtes van Surplex: Begin van dit jaar toonden ondernemingen nog een terughoudende investeringsbereidheid voor hun machinepark. Volgens de laatste enquête zijn ze nu echter van plan om hierin meer te gaan investeren. Deze verschuiving wijst op een stijgend vertrouwen met betrekking tot de economische stabiliteit.

Lagere hamerprijzen

Voor 2024 wordt echter nog een kleine toename in het aantal faillissementen voorspeld. Vooral kleinere bedrijven en de bouwsector worden getroffen. Een faillissementsgolf met een voor de totale economie problematisch niveau wordt echter niet verwacht. De huidige stijging wordt meer beschouwd als een normalisering na het beëindigen van staatssteun. Aansluitend merkt Ghislaine Duijmelings op: “Meer faillissementen in 2024 betekent ook een groter aanbod aan machines en installaties op de markt voor gebruikte machines. Dit zou kunnen leiden tot enigszins lagere hamerprijzen, wat voor onze klanten wederom meer aantrekkelijke investeringsmogelijkheden biedt, en waardoor de markt dynamisch blijft.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Machineveiling op Surplex.com: Veelzijdige keuze voor metaalbewerkende bedrijven

28-11 Aangeboden worden 10 CNC vertikale bewerkingscentra, waaronder modellen als de DOOSAN DNM650, SPINNER VC500…

Bedrijf en Economie

Enquête gebruikte machines: Metaalbedrijven hebben positieve blik op toekomst

15-05 Inflatie, energiecrisis, politieke spanningen, gevolgen van de coronapandemie: De economie heeft ook in 2023…

Toeleveren

Welke metalen zitten er in een F1-auto?

13-03 De Formule 1 fascineert door de unieke combinatie van technologie, snelheid, precisie en wedstrijd.…

Bedrijf en Economie

Markt voor gebruikte machines blijft stabiel

11-01 De omzet met gebruikte machines was vorig jaar stabiel, want die is niet zo…

Bedrijf en Economie

Inbrengveilingen Troostwijk werken goed in de metaal

25-10 Het principe van de inbrengveiling is eenvoudig. Iedere metaalondernemer die één of twee overtollige…

Verspanen

Driedaags open huis bij Mondiale

14-09 Mondiale (opgericht in 1921) heeft zijn hoofdkantoor in het Oost-Vlaamse Zele en is gespecialiseerd…

MetaalNieuws Extra IM

De verbinding tussen online bedrijf en traditionele machinehandel

29-04 Dat is een succesverhaal, dat typerend is voor talrijke internationale veilingen van gebruikte machines,…

Bedrijf en Economie

Met Surplex de levensduur van machines verlengen en het milieu ontzien

13-12 Om deze gigantische taak aan te kunnen, kan de aan- en verkoop van gebruikte…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV