Nieuwe markten voor afgedankte machines uit autoindustrie

De mobiliteitstransitie en de daarmee verbonden herinrichting van productiefaciliteiten van autofabrikanten is in volle gang. Er verdwijnen voertuigcomponenten of deze worden anders geconstrueerd. Als voorbeeld worden er in elektrische auto’s minder complexe transmissies toegepast. Andere sectoren kunnen profiteren van de modernisering van de automobielindustrie. Want zij passen nog transmissies en aanverwante producten toe en kunnen de door de automobielindustrie afgedankte productiemachines voordelig verkrijgen.

De tandwielslijpmachine van Reishauer maakte onlangs deel uit van een veiling. Deze is afkomstig van een gedeeltelijke sluiting van een motorenfabriek van een Duitse autofabrikant in Slowakije.

Met de voortschrijdende overstap naar elektrische auto’s wijzigen de eisen aan de voertuigproductie fundamenteel. De motoren en transmissies zoals wij die nu kennen worden in toenemende mate overbodig. Een moderne verbrandingsmotor met transmissie bestaat uit ongeveer 1.400 afzonderlijke onderdelen. Ter vergelijking: het aandrijfsysteem van een elektrische auto telt slechts ongeveer 200 componenten.

De transmissies in elektrische auto’s zijn minder complex. Veel elektrische auto’s maken gebruik van een zogenaamde ingangstransmissie of reductiekast, omdat geen versnellingsschakeling is vereist. Door deze vaste overbrengingsverhouding wordt het hoge toerental van de elektromotor omgezet naar een voor de wielen geschikt lager toerental, zodat een correcte rijsnelheid ontstaat. Er zijn echter ook elektrische auto’s, met name die met een hoger vermogen, die zijn uitgevoerd met tweetrapstransmissies.

Groeiende vraag in Europa

Veel van de traditioneel in de automobielindustrie toegepaste machines en gereedschappen zijn dus niet meer nodig. De fabrikanten en toeleveranciers bevinden zich in een fase van heroriëntatie, waarin zij hun productiefacilititeiten ombouwen of zelfs sluiten, zodat ze kunnen voldoen aan de nieuwe markteisen. In hoeverre de ombouw van de productiefacilititeiten is gevorderd, is moeilijk te zeggen. Een algemeen geaccepteerde aanwijzing is het aandeel verkochte elektrische auto’s. In 2023 liet de Europese markt voor accu-aangedreven voertuigen een sterke omzetgroei zien: een omzet van meer dan 1,5 miljoen voertuigen komt overeen met een stijging van 37% ten opzichte van het voorgaande jaar. Hiermee vestigden elektrische auto’s zich als het op twee na populairste aandrijvingssysteem – na benzine- en hybridemotoren – en hebben ze dieselauto’s voor het eerst ingehaald.

Ondanks de groeiende interesse voor milieuvriendelijke opties blijven benzinevoertuigen nog steeds de eerste keus, op korte afstand gevolgd door hybridevoertuigen. Hieruit volgt de conclusie dat de omzetting van de productie in volle gang is, maar nog lang niet is voltooid. “Dat merken wij ook”, zegt Dejan Dučić, projectleider bij het industriële veilinghuis Surplex. “In de afgelopen maanden mochten wij steeds meer veilingen van en voor de automobielindustrie uitvoeren. En dat betreft vele sectoren: van robots van een Tsjechische autofabrikant, via failliete toeleveranciers tot aan een gedeeltelijke sluiting van een motoren- en transmissiefabriek van een Duitse autobouwer in Slowakije.”

Markten voor afgedankte machines

En wie zou die gebruikte machines moeten kopen, als de autofabrikanten voor de meeste geen toepassing meer hebben? “Er zijn vele andere sectoren die enorm kunnen profiteren van de overschakeling in de productie in de autoindustrie”, verklaart Dučić. “Dat complexe transmissies in de toekomst niet meer in auto’s worden ingebouwd, betekent nog niet dat deze transmissies helemaal niet meer nodig zijn. Er bestaan nog vele andere toepassingsgebieden.”

Transmissies spelen bijvoorbeeld in de energietechniek een doorslaggevende rol. In windturbines worden speciale transmissies toegepast om de draaiing van de wieken efficiënt in elektrische energie om te zetten. Vergelijkbaar is dit bij waterkracht. De transmissies hebben één ding gemeenschappelijk: ze moeten met uiterste precisie worden vervaardigd, zodat ze betrouwbaar en permanent kunnen functioneren.

Machines die oorspronkelijk bij de productie van transmissies in de automobielindustrie werden gebruikt, kunnen ook in de lucht- en ruimtevaart en in de machinebouw worden gebruikt. Ze kunnen worden toegepast bij de fabricage van complexe en nauwkeurige componenten voor automatiserings- en productie-installaties. Dankzij de eigenschap van deze machines om exacte en herhaalbare bewerkingen uit te voeren, zijn ze waardevol voor de vervaardiging van onderdelen die in de bouw van industriële machines en in de robottechniek worden gebruikt.

“Als gevolg van de transformatie in hun industrie kiezen veel automobielfabrikanten en toeleveranciers ervoor hun hoogwaardige machines via platforms zoals Surplex te verkopen”, legt Dučić uit. “Dit biedt ondernemingen uit andere sectoren een goede gelegenheid om voordelig eersteklas productiemachines aan te schaffen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Online veilingplatform Surplex bezorgt overtollige machines een tweede leven

03-06 Deze taak is een kolfje naar de hand van Heikoop. Hij heeft tientallen jaren…

Bedrijf en Economie

Markt voor gebruikte machines stabiel

14-12 Voor deze stabiele situatie zijn volgens Surplex uiteenlopende redenen. Het industriële veilinghuis noemt 2023…

MetaalNieuws Extra IM

Machineveiling op Surplex.com: Veelzijdige keuze voor metaalbewerkende bedrijven

28-11 Aangeboden worden 10 CNC vertikale bewerkingscentra, waaronder modellen als de DOOSAN DNM650, SPINNER VC500…

Bedrijf en Economie

Enquête gebruikte machines: Metaalbedrijven hebben positieve blik op toekomst

15-05 Inflatie, energiecrisis, politieke spanningen, gevolgen van de coronapandemie: De economie heeft ook in 2023…

Toeleveren

Welke metalen zitten er in een F1-auto?

13-03 De Formule 1 fascineert door de unieke combinatie van technologie, snelheid, precisie en wedstrijd.…

Bedrijf en Economie

Markt voor gebruikte machines blijft stabiel

11-01 De omzet met gebruikte machines was vorig jaar stabiel, want die is niet zo…

MetaalNieuws Extra IM

De verbinding tussen online bedrijf en traditionele machinehandel

29-04 Dat is een succesverhaal, dat typerend is voor talrijke internationale veilingen van gebruikte machines,…

Bedrijf en Economie

Met Surplex de levensduur van machines verlengen en het milieu ontzien

13-12 Om deze gigantische taak aan te kunnen, kan de aan- en verkoop van gebruikte…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV