Martens geeft reststukken voorrang dankzij platenmagazijn aalbers|farina

Efficiëntie staat hoog op de agenda bij Constructie- en Lasbedrijf W. Martens in Someren. Om die reden is de plaatwerkafdeling recent uitgebreid met een tweede platenmagazijn van aalbers|farina. Dankzij de twee opslagtorens kan W. Martens de nieuwe fiberlaser van Mitsubishi optimaal benutten. Met name het snijden van reststukken is veel efficiënter en veiliger geworden.

De fiberlaser van Mitsubishi met de twee platenmagazijnen van aalbers|farina maken een flexibele productie mogelijk. De complete installatie is bij uitstek geschikt om spoedopdrachten te produceren en om korte levertijden te garanderen.

Directeur Wim Martens kijkt trots naar de nieuwe fiberlaser met de twee platenmagazijnen van aalbers|farina. “Het is cruciaal om te blijven vernieuwen. Niet alleen om de efficiëntie te verhogen, maar ook om de werkvreugde op een hoog niveau te houden. Mede daardoor werken veel mensen al wel twintig jaar bij ons. Bovendien willen we natuurlijk ook jonge mensen enthousiast maken om bij ons te komen werken en de nieuwe generatie verlangt een veilige omgeving met moderne apparatuur.” Om die reden heeft Martens recent een oudere fiberlaser omgeruild voor een nieuwe 6 kW sterke ML3015GX-F60 van Mitsubishi. Naast een uitstekende productiviteit en een hoge kwaliteit, biedt de besturing van de nieuwe fiberlaser meer mogelijkheden en gebruiksgemak. Zo heeft Mitsubishi een softwaremodule ingebouwd waarmee reststukken automatisch genest kunnen worden. Hierdoor kan het constructie- en lasbedrijf het plaatmateriaal optimaal benutten en de hoeveelheid schroot reduceren.

Speciaal voor reststukken

“Door de eenvoudige nesting is het veel gemakkelijker om restmateriaal te gebruiken en dat doen we dus ook veel meer sinds de komst van de Mitsubishi. Echter bracht dit ook nieuwe uitdagingen met zich mee”, zegt Wim. Omdat voorheen rest- en nieuw plaatmateriaal werd opgeslagen in hetzelfde platenmagazijn, ontstonden soms ongewenste handelingen: Even snel met de hand een te zware plaat aan de kant leggen of even ruimte maken door een plaat buiten het magazijn neer te leggen. Dit zijn allemaal handelingen die Martens wil voorkomen om de veiligheid te waarborgen en het aantal interne logistieke bewegingen tot een minimum te beperken.

Om dit probleem op te lossen werd er geïnvesteerd in een tweede platenmagazijn van aalbers|farina. Wim: “De eerste opslagtoren beviel ontzettend goed. Met name de hoeveelheid vierkante meters aan ruimte die wordt bespaard is een groot voordeel, evenals dat er geen materiaal meer ‘rondslingert’ in verschillende stellingen en op de vloer. Daarnaast weten we precies hoeveel materiaal er op voorraad ligt, omdat het systeem per lade de massa van het materiaal weegt. Bovendien kunnen we dankzij de slimme software materialen en reststukken eenvoudig terugvinden. Al die voordelen, plus de goede kwaliteit en service, hebben ons doen besluiten om een tweede magazijn in gebruik te nemen. Deze wordt nu volledig ingezet voor de opslag van reststukken.”

Luuk Martens voor het nieuwe platenmagazijn van aalbers|farina. “Dankzij de twee magazijnen kunnen we de reststukken scheiden van nieuw plaatmateriaal. Hierdoor krijgen we meer overzicht en kunnen we reststukken gemakkelijk gebruiken.”

Luuk Martens voor het nieuwe platenmagazijn van aalbers|farina. “Dankzij de twee magazijnen kunnen we de reststukken scheiden van nieuw plaatmateriaal. Hierdoor krijgen we meer overzicht en kunnen we reststukken gemakkelijk gebruiken.”

92 lades bieden flexibiliteit

De twee torens van aalbers|farina zijn met afmetingen van 4.500 x 4.500 x 6.200 mm (BxDxH) identiek. Beide systemen zijn voorzien van 46 lades en reiken tot net onder het dak van de hal. De beschikbare ruimte wordt dus optimaal benut. Verder zijn de magazijnen geschikt voor plaatafmetingen van 3.000 x 1.500 mm en het laadvermogen per lade bedraagt maximaal 2.500 kg.
Luuk Martens is enthousiast over de twee platenmagazijnen: “Omdat we veel spoedopdrachten maken is een flexibele productie essentieel. Dankzij de twee magazijnen zijn we in staat om snel een reststuk of een nieuwe plaat te selecteren. In combinatie met de snelle en gebruiksvriendelijke nestingsoftware van Mitsubishi, zijn we verzekerd van een hoge flexibiliteit en kunnen we nog sneller reageren op spoedopdrachten.” Constructie- en Lasbedrijf W. Martens werkt veel voor klanten in de gevelbouw, de voedselverwerkende industrie en de bouwsector.

Ruimtebesparend opgezet

De twee opslagsystemen zijn turnkey opgeleverd. Naast het aantal lades dat optimaal is afgestemd op de hoogte van de productiehal, heeft aalbers|farina op verzoek van Martens de twee torens voorzien van een laserscherm in plaats van aan weerszijden een hek om de veiligheid te garanderen. Dankzij het laserscherm gaat er geen kostbare ruimte verloren. Hierdoor kan de laadkraan ongestoord het plaatmateriaal van beide magazijnen pakken en op de lasersnijmachine leggen. “Het is fijn dat aalbers|farina meedenkt met de klant. Hierdoor hebben we nu een hele efficiënte cel gecreëerd. En het kan nog efficiënter”, zegt Wim. Hij doelt daarmee op de mogelijkheid om de platenmagazijnen te koppelen aan een ERP-pakket om het voorraadbeheer en de reststukregistratie nog efficiënter in te richten. “Dat stukje digitalisering laat ik over aan de nieuwe generatie…”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

aalbers|farina breidt activiteiten uit naar Duitsland

23-10 De nieuwste generatie magazijnsystemen van aalbers|farina biedt efficiënte en geautomatiseerde opslag van plaatmateriaal en…

Plaatbewerking

Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten

06-07 Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij…

Transport en Logistiek

Imminkhuizen optimaliseert materiaalbeheer

14-03 Imminkhuizen Metaaltechniek is een metaalbewerker die hoogwaardige onderdelen produceert voor onder de andere de…

Plaatbewerking

aalbers|farina steunt aanstormend karttalent

16-01 De 12-jarige Luca uit Leerbroek geldt als een groot talent in de kartsport. Afgelopen…

Plaatbewerking

Kortst mogelijke handlingstijd voor plaatmateriaal

28-09 Elke dag voorziet thyssenkrupp Materials Nederland heel veel klanten van een breed pakket aan…

Plaatbewerking

Eenvoud kenmerkt plaattransportsysteem sheetliner van aalbers|farina

12-09 In de afgelopen jaren heeft aalbers|farina veel magazijnsystemen geplaatst bij klanten die in dagdienst…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

Plaatbewerking

ConDoor kan groei bijbenen dankzij dubbel langgoedmagazijn aalbers|farina

15-11 ConDoor produceert industriële en residentiële (privé) deuren. Op de hoofdvestiging in Zeewolde worden de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?