Staalhandel vergroot voorraad met twee langgoedmagazijnen

Van Raak Staal, groothandel in staal, rvs en aluminium, heeft in de vestiging in Barneveld haar materiaalvoorraad fors uit kunnen breiden met de investering in twee langgoedmagazijnen van aalbers|farina. Daarmee kan het bedrijf meer materialen in meerdere soorten en afmetingen direct uit voorraad leveren.

Jan Willem Brouwer, vestigingsmanager en mede-eigenaar van Van Raak Staal Barneveld, bij de twee nieuwe materiaaltorens van Aalbers|Farina.

Van Raak Staal bedient vooral kleine tot middelgrote metaalbewerkende bedrijven in de regio die behoefte hebben aan snelle materiaallevering, veelal mogelijk binnen 24 uur. “Van professionele las- en constructiebedrijven, makers van hekwerken, technische diensten van grote bedrijven tot alle andere denkbare maakbedrijven, zij kopen hun materiaal in op basis van lopende orders. Maar ook grotere bedrijven die een deel van hun inkoop bij ons neerleggen. Denk daarbij aan buizen, kokers, platen, strippen, stafmateriaal enzovoort in beperkte aantallen. We zijn geen volumeleverancier en kunnen daardoor snel en flexibel inspelen op de vraag uit de markt,” legt mede-eigenaar en vestigingsmanager Jan Willem Brouwer uit.

Grotere voorraad, meer opslag

“Als groothandel moet je voortdurend de voorraad evolueren en aanpassen aan wat de klant vraagt. Zo hebben we kort geleden nog extra S355 kokers toegevoegd aan ons leveringsprogramma. Dat legt een steeds zwaardere druk op de opslagcapaciteit. Daardoor moet je steeds creatiever omgaan met de beschikbare ruimte. Met draagarmsystemen voor niet-volumineuze materialen is de ruimtewinst beperkt omdat je vanuit veiligheidsoogpunt niet ver de hoogte in kan,” vervolgt Brouwer.

De gebouwhoogte benutten

Een magazijnsysteem dat de volle gebouwhoogte kan benutten is in veel situaties de beste oplossing. Daarmee kan je meer opslaan op een kleiner vloeroppervlak. De vestigingsmanager ging daarom op zoek naar een toren: “Ik was al bekend met dergelijke opslagsystemen, maar wanneer je zo’n investering gaat doen, moet je wel in zee gaan met een betrouwbare partner die gedurende de hele levensduur service kan blijven verlenen. Mede onderbouwd door positieve referenties kwamen we uit op aalbers|farina.”

Twee langgoedmagazijnen

Een eerste langgoedmagazijnsysteem is bij een zusterbedrijf binnen de groep als test geplaatst, waarop Van Raak Staal de exacte eisen voor een systeem voor haar vestiging in Barneveld kon bepalen. Gekozen is voor twee langgoedmagazijnen LM Logic D-6. De eerste voor staal en de tweede voor uitsluitend RVS en aluminium. Deze is voorzien van een speciale stofhoes om te voorkomen dat stofdeeltjes van andere materialen in aanraking komen met het RVS en aluminium. De langgoedmagazijnen LM Logic D-6 zijn uitgevoerd met dubbele torens met ieder negentien bakken met een capaciteit van 3 ton per bak. Deze systemen zijn uitgerust met een lengte-uitvoersysteem tussen de beide torens, die de gewenste bak automatisch op grijphoogte brengt. “Onze medewerkers kunnen lichte materialen op een veilige manier uit de bak halen of met de loopkraan voor zware materialen.”

400 locaties op klein oppervlak

“Naast het feit dat de hele logistiek sneller en veiliger is en dus minder belastend voor het personeel, hebben we met deze langgoedmagazijnen onze capaciteit fors uit kunnen breiden. Met de twee systemen beschikken we over 400 posities. Om dezelfde voorraaduitbreiding te kunnen realiseren zonder de beide langgoedmagazijnen hadden we een extra hal moeten bouwen, aangezien we dan vijf keer zoveel ruimte nodig zouden hebben. Zo beschikken onze klanten snel en dichtbij over een extra voorraad,” vat Brouwer samen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Volautomatisch opslagsysteem voor platen versnelt leveringen thyssenkrupp

13-03 Door minder handling bij het picken, versnelt de dagelijkse levering van producten in uiteenlopende…

Automatisering

Platenmagazijn van aalbers|farina bevalt uitstekend; dus koopt Romonta nu ook een langgoedmagazijn

04-03 Romonta ontwikkelt en produceert transportbanden en RVS bordessen trappen voor de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Plaatbewerking

aalbers|farina breidt activiteiten uit naar Duitsland

23-10 De nieuwste generatie magazijnsystemen van aalbers|farina biedt efficiënte en geautomatiseerde opslag van plaatmateriaal en…

Plaatbewerking

Martens geeft reststukken voorrang dankzij platenmagazijn aalbers|farina

20-09 Directeur Wim Martens kijkt trots naar de nieuwe fiberlaser met de twee platenmagazijnen van…

Transport en Logistiek

Imminkhuizen optimaliseert materiaalbeheer

14-03 Imminkhuizen Metaaltechniek is een metaalbewerker die hoogwaardige onderdelen produceert voor onder de andere de…

Materialen

Van Raak Staal opent vestiging Barneveld

08-02 Afgelopen maanden heeft het kersverse Barneveldse team de schouders eronder gezet om de voorraden…

Plaatbewerking

aalbers|farina steunt aanstormend karttalent

16-01 De 12-jarige Luca uit Leerbroek geldt als een groot talent in de kartsport. Afgelopen…

Toeleveren

EDI via SCSN netwerk voor klanten Van Raak Staal

21-12 Een multinational in de Brainport regio wil uiteindelijk ook digitaal verbonden zijn met dat…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV