Imminkhuizen optimaliseert materiaalbeheer

Imminkhuizen Metaaltechniek in Barneveld heeft recent de materiaalvoorraad netjes en overzichtelijk opgeborgen in een nieuw langgoedmagazijn van aalbers|farina. Dankzij het magazijn heeft de toeleverancier een aanzienlijke ruimtebesparing én een efficiënter materiaalbeheer gerealiseerd.

Laurens (l) en Henry Imminkhuizen voor het nieuwe langgoedmagazijn van aalbers|farina.

Imminkhuizen Metaaltechniek is een metaalbewerker die hoogwaardige onderdelen produceert voor onder de andere de machinebouw en voedingsmiddelenindustrie. Het machinepark van de toeleverancier is de laatste jaren vergaand geautomatiseerd. Nagenoeg elke bewerkingsmachine is voorzien van een automatiseringsoplossing. Om de volgende stap in productieoptimalisatie te kunnen maken, richtte Imminkhuizen zich op de optimalisatie van randprocessen. “Dankzij de vele investeringen in ons moderne en geautomatiseerde machinepark konden we steeds hogere spindelrendementen behalen. Op een gegeven moment was het machinepark zo efficiënt dat de randprocessen de productiviteit tegenhielden.

Daarom hebben we geïnvesteerd in een gereedschapsuitgiftesysteem voor een optimaal gereedschapsbeheer, gevolgd door de aanschaf van het langgoedmagazijn om onze materiaalvoorraad beter te managen”, vertelt Henry Imminkhuizen.

Tot 129 ton capaciteit

Imminkhuizen heeft gekozen voor een langgoedmagazijn met een capaciteit van 129 ton materiaal. In totaal herbergt het magazijn 43 cassettes met een lengte van 6.200 mm. Er is gekozen om zowel aan de voorzijde als aan de zijkant van het magazijn een uitneemstation te plaatsen. De voorzijde wordt gebruikt voor de in en -uitvoer van lichte materialen, terwijl het zijstation geschikt is voor zware materialen. Volgens Laurens Imminkhuizen, die binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor het materiaalbeheer en de interne logistiek, levert het langgoedmagazijn ontzettend veel voordelen. Niet alleen is het benodigde vloeroppervlak voor de opslag van materiaal gehalveerd, ook weten ze nu precies wat er op voorraad ligt.

“We grijpen niet meer mis”

Laurens vertelt: “We zijn gespecialiseerd in de verspaning van materialen als staal, aluminium, roestvast staal en kunststoffen in allerlei soorten en gradaties. Het gevolg was dat we veel ruimte kwijt waren om al die verschillende stafmaterialen op te bergen. Bovendien kostte het veel tijd om het juiste materiaal te vinden en grepen we nog wel eens mis omdat het gebruik van materiaal bijvoorbeeld niet goed was afgeboekt. Op papier lijkt het dan alsof je genoeg materiaal in huis hebt voor een bepaalde klus, maar in werkelijkheid blijkt dat dan niet het geval, waardoor levertijden onverwacht oplopen. Met het langgoedmagazijn hebben we dit in korte tijd opgelost.” Naast ruimtebesparing is het verkrijgen van overzicht misschien nog wel het belangrijkste voordeel van het langgoedmagazijn. Dankzij de software van aalbers|farina kan Imminkhuizen eenvoudig het materiaal in- en uitboeken zodat de voorraad altijd actueel is. In de toekomst wil Imminkhuizen het langgoedmagazijn koppelen aan het ERP-pakket om het voorraadbeheer nog verder te professionaliseren.

Dankzij de slimme filterfunctie in de besturing, kan Imminkhuizen snel de juiste materialen vinden en beheren.

Dankzij de slimme filterfunctie in de besturing, kan Imminkhuizen snel de juiste materialen vinden en beheren.

Altijd het juiste materiaal

“Het was een flinke klus om alle materialen op te slaan in het magazijn, want je moet alle materiaalgegevens in de software brengen om een actueel overzicht te kunnen krijgen. Maar het is de moeite waard, want daarna profiteer je direct van een goed materiaalbeheer”, aldus Laurens. aalbers|farina heeft de besturing uitgerust met een slim filtersysteem om snel het juiste materiaal te vinden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te zoeken op materiaalsoort, afmetingen en op rond- of vierkant stafmateriaal. Omdat het systeem daarna de juiste cassette met het materiaal aanlevert, is de zoektijd naar materialen én de kans op het pakken van verkeerde materialen aanzienlijk gereduceerd.

Volgens Henry is ook de veiligheid verbeterd. “Voorheen lag al het materiaal in niet afgeschermde stellingen en op de grond. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje en dat wil je uiteraard voorkomen. Bovendien ziet het er gewoon veel netter uit nu alles netjes in een magazijn is opgeslagen. Het langgoedmagazijn biedt dus enorm veel voordelen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Volautomatisch opslagsysteem voor platen versnelt leveringen thyssenkrupp

13-03 Door minder handling bij het picken, versnelt de dagelijkse levering van producten in uiteenlopende…

Automatisering

Platenmagazijn van aalbers|farina bevalt uitstekend; dus koopt Romonta nu ook een langgoedmagazijn

04-03 Romonta ontwikkelt en produceert transportbanden en RVS bordessen trappen voor de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Plaatbewerking

aalbers|farina breidt activiteiten uit naar Duitsland

23-10 De nieuwste generatie magazijnsystemen van aalbers|farina biedt efficiënte en geautomatiseerde opslag van plaatmateriaal en…

Plaatbewerking

Martens geeft reststukken voorrang dankzij platenmagazijn aalbers|farina

20-09 Directeur Wim Martens kijkt trots naar de nieuwe fiberlaser met de twee platenmagazijnen van…

Plaatbewerking

aalbers|farina steunt aanstormend karttalent

16-01 De 12-jarige Luca uit Leerbroek geldt als een groot talent in de kartsport. Afgelopen…

Plaatbewerking

Kortst mogelijke handlingstijd voor plaatmateriaal

28-09 Elke dag voorziet thyssenkrupp Materials Nederland heel veel klanten van een breed pakket aan…

Plaatbewerking

Eenvoud kenmerkt plaattransportsysteem sheetliner van aalbers|farina

12-09 In de afgelopen jaren heeft aalbers|farina veel magazijnsystemen geplaatst bij klanten die in dagdienst…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV