Materials zet slimme materialen, circulaire economie en materiaaleigenschappen bij productontwikkeling centraal

Op 30 en 31 mei 2018 organiseerde Mikrocentrum de vakbeurs en congres Materials in het NH Conference Center Koningshof te Veldhoven. De 48 sprekers en 78 exposanten deelden met de bijna 800 bezoekers de laatste ontwikkelingen, inzichten en how-to’s voor een optimale inzet van (nieuwe) materialen in het productontwikkelingsproces.

De 6e editie van Materials stond in het teken van materialen als bouwstenen, waarbij de uitdagingen die het keuze-, creatie-, design- en productieproces met zich mee brengen. Smart Materials is hier een voorbeeld van. Slimme materialen veranderen hun fysieke eigenschappen wanneer een externe stimulus wordt toegepast. Dit type materialen wordt al veelvuldig toegepast binnen de industrie, zoals bijvoorbeeld fotolithografie apparatuur, ultrasone toepassingen in de medische sector en de parkeersensor voor auto’s. Tijdens de lezingentrack op 31 mei deelden vier experts van ASML, TU Delft / Holst Centre en Universiteit Twente de laatste onderzoeks- en applicatietrends van slimme materialen. Bovendien konden bezoekers op het speciaal daarvoor ingerichte paviljoen kennismaken met enkele voorbeelden.

Circulaire economie met kunststof en composiet
Een van de sectoren waar circulaire economie een steeds grotere rol speelt, is de kunststofindustrie. Voor de maakindustrie zijn er kansen om kunststof en composiet slim te hergebruiken, met name in de productieketen. In vijf plenaire sessies organiseerde Holland Chemistry samen met NRK en TI COAST een speciale workshop rondom dit actuele thema. Doel van deze workshop was bovendien het samenbrengen van partijen om vorm te geven aan de samenwerking voor een gezamenlijk PPS-project over recycling van kunststoffen.

Materials 2018

Een van de sectoren waar circulaire economie een steeds grotere rol speelt, is de kunststofindustrie.

Diagnose en advies door materiaaldoktoren
Welk materiaal past bij het gebruik van mijn product? Hoe is de levensduur, tegen welke omstandigheden is een materiaal bestand en welke methodieken zijn geschikt om het materiaal te testen/karakteriseren? Dergelijke vragen konden bezoekers voorleggen aan de vier materiaaldoktoren: Eddy Brinkman (Betase), Marnix van Gurp (Brightlands Materials Center), Mariëlle Wouters (MaterialsXpertise) en Erik Schuring (ECN).

Compleet overzicht van recente onderzoeksprojecten
Op het gebied van materialen, analyse, oppervlakte- en verbindingstechnieken vinden er in Nederland diverse onderzoeken plaats. Een aantal van deze onderzoeken werd gepresenteerd op het onderzoekspaviljoen. Onder andere M2i, Brightlands Materials Center, KU Leuven, 4TU en Fontys presenteerden met behulp van posters hun bevindingen aan de bezoekers.

Materials 2018

Smart Materials worden al veelvuldig toegepast binnen de industrie, zoals bijvoorbeeld fotolithografie apparatuur, ultrasone toepassingen in de medische sector en de parkeersensor voor auto’s.

Editie 2019: Materials en Eurofinish slaan handen ineen
Timo van Leent, Eventmanager Materials: “Als organisator hebben we het doel de gehele keten van grondstof tot gerealiseerd product aan bod te laten komen. Hierbij kun je niet alleen denken aan het maken van de juiste materiaalkeuze en het karakteriseren ervan maar ook welke verbinding of oppervlaktebehandeling bij een product past. Met name op dit laatste vlak zien we vele ontwikkelingen. Het is dan ook niet voor niets dat Mikrocentrum en de VOM de intentie hebben om in 2019 de vakbeurzen Materials en Eurofinish tegelijkertijd plaats te laten vinden in Leuven (België) op 15 en 16 mei.”

Materials 2018

Mikrocentrum en de VOM hebben de intentie om in 2019 de vakbeurzen Materials en Eurofinish tegelijkertijd plaats te laten vinden in Leuven.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Innovaties op Materials+Eurofinish+Surface

06-09 Slijtagebescherming Baliq is de volgende generatie coatingfamilie van Oerlikon Balzers. Gebaseerd op de S3p-technologie…

Oppervlaktetechniek

Zeker 100 exposanten op Materials+Eurofinish+Surface

23-08 Op Materials+Eurofinish+Surface 2021 komen materiaalkunde en oppervlaktetechniek samen. Deze combinatie is onmisbaar om tot…

Materialen

Voorbereidingen Kunststoffenbeurs in volle gang

15-07 Na een onzekere periode waarin de 2020-editie van Kunststoffen niet door kon gaan, zijn…

Bedrijf en Economie

Mikrocentrum heeft vertrouwen in doorgang evenementen in najaar

01-07 Els van de Ven, Manager Afdeling Evenementen bij Mikrocentrum: “Op dit moment hebben wij…

Bedrijf en Economie

Bert-Jan Woertman nieuwe directeur Mikrocentrum

03-06 “Nu de organisatie in alle opzichten klaar is om een nieuwe fase in te…

Bedrijf en Economie

Groen licht voor beurzen in België vanaf 30 juli

14-05 Het Zomerplan maakt in vier stappen de terugkeer naar een normaler leven mogelijk. Wel…

Materialen

Voorbereidingen Kunststoffenbeurs in volle gang

19-04 Na een onzekere periode waarin de 2020 editie van Kunststoffen niet door kon gaan,…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion geannuleerd

17-04 “We hebben ons als organisator zo lang mogelijk volledig ingezet om een veilige en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X