Materials zet slimme materialen, circulaire economie en materiaaleigenschappen bij productontwikkeling centraal

Op 30 en 31 mei 2018 organiseerde Mikrocentrum de vakbeurs en congres Materials in het NH Conference Center Koningshof te Veldhoven. De 48 sprekers en 78 exposanten deelden met de bijna 800 bezoekers de laatste ontwikkelingen, inzichten en how-to’s voor een optimale inzet van (nieuwe) materialen in het productontwikkelingsproces.

De 6e editie van Materials stond in het teken van materialen als bouwstenen, waarbij de uitdagingen die het keuze-, creatie-, design- en productieproces met zich mee brengen. Smart Materials is hier een voorbeeld van. Slimme materialen veranderen hun fysieke eigenschappen wanneer een externe stimulus wordt toegepast. Dit type materialen wordt al veelvuldig toegepast binnen de industrie, zoals bijvoorbeeld fotolithografie apparatuur, ultrasone toepassingen in de medische sector en de parkeersensor voor auto’s. Tijdens de lezingentrack op 31 mei deelden vier experts van ASML, TU Delft / Holst Centre en Universiteit Twente de laatste onderzoeks- en applicatietrends van slimme materialen. Bovendien konden bezoekers op het speciaal daarvoor ingerichte paviljoen kennismaken met enkele voorbeelden.

Circulaire economie met kunststof en composiet
Een van de sectoren waar circulaire economie een steeds grotere rol speelt, is de kunststofindustrie. Voor de maakindustrie zijn er kansen om kunststof en composiet slim te hergebruiken, met name in de productieketen. In vijf plenaire sessies organiseerde Holland Chemistry samen met NRK en TI COAST een speciale workshop rondom dit actuele thema. Doel van deze workshop was bovendien het samenbrengen van partijen om vorm te geven aan de samenwerking voor een gezamenlijk PPS-project over recycling van kunststoffen.

Materials 2018

Een van de sectoren waar circulaire economie een steeds grotere rol speelt, is de kunststofindustrie.

Diagnose en advies door materiaaldoktoren
Welk materiaal past bij het gebruik van mijn product? Hoe is de levensduur, tegen welke omstandigheden is een materiaal bestand en welke methodieken zijn geschikt om het materiaal te testen/karakteriseren? Dergelijke vragen konden bezoekers voorleggen aan de vier materiaaldoktoren: Eddy Brinkman (Betase), Marnix van Gurp (Brightlands Materials Center), Mariëlle Wouters (MaterialsXpertise) en Erik Schuring (ECN).

Compleet overzicht van recente onderzoeksprojecten
Op het gebied van materialen, analyse, oppervlakte- en verbindingstechnieken vinden er in Nederland diverse onderzoeken plaats. Een aantal van deze onderzoeken werd gepresenteerd op het onderzoekspaviljoen. Onder andere M2i, Brightlands Materials Center, KU Leuven, 4TU en Fontys presenteerden met behulp van posters hun bevindingen aan de bezoekers.

Materials 2018

Smart Materials worden al veelvuldig toegepast binnen de industrie, zoals bijvoorbeeld fotolithografie apparatuur, ultrasone toepassingen in de medische sector en de parkeersensor voor auto’s.

Editie 2019: Materials en Eurofinish slaan handen ineen
Timo van Leent, Eventmanager Materials: “Als organisator hebben we het doel de gehele keten van grondstof tot gerealiseerd product aan bod te laten komen. Hierbij kun je niet alleen denken aan het maken van de juiste materiaalkeuze en het karakteriseren ervan maar ook welke verbinding of oppervlaktebehandeling bij een product past. Met name op dit laatste vlak zien we vele ontwikkelingen. Het is dan ook niet voor niets dat Mikrocentrum en de VOM de intentie hebben om in 2019 de vakbeurzen Materials en Eurofinish tegelijkertijd plaats te laten vinden in Leuven (België) op 15 en 16 mei.”

Materials 2018

Mikrocentrum en de VOM hebben de intentie om in 2019 de vakbeurzen Materials en Eurofinish tegelijkertijd plaats te laten vinden in Leuven.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Vision, Robotics & Motion zet in op digitalisering en automatisering

20-05 “Steeds meer maakbedrijven willen automatiseren. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is er aanhoudende…

Toeleveren

Rol techniek cruciaal in voedingsindustrie

24-04 “Voedselproducenten werken iedere dag aan het verbeteren van ons voedsel. Tegelijkertijd vraagt de samenleving…

Verspanen

Industriële reinheidsketen komt bijeen op Clean Event

09-04 Vuildeeltjes en moleculaire verontreiniging van zelfs enkele nanometers kunnen funest zijn voor het functioneren…

Bedrijf en Economie

Edwin de Zeeuw nieuwe directeur Mikrocentrum

16-10 De Zeeuw, die deze functie overneemt van Bert-Jan Woertman, brengt veel ervaring en expertise…

Verspanen

MetaalNieuws thema/special Verspanen – Precisiebeurs 2023

16-10 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Bedrijf en Economie

Bert-Jan Woertman stopt als Directeur bij Mikrocentrum

25-09 “De afgelopen twee jaar heb ik mij met veel enthousiasme en energie ingezet voor…

Transport en Logistiek

Opslag voor lange materialen bespaart 30.000 liter diesel per jaar

20-06 PBS is een dienstverlener op het gebied van oppervlakteveredeling. De onderneming voorziet stalen en…

Automatisering

Slimme automatisering is er, nu de implementatie nog

14-06 Van een cobotarm die patat bakt en een lopende band waar met vision technologie…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV