Materials+Eurofinish+Surface vindt plaats op 15 en 16 september

Mikrocentrum, VOM en Vereniging ION slaan de handen ineen tijdens de 2021 editie van het Materials+Eurofinish+Surface kennis- en netwerkevent op 15 en 16 september in de Brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch. Hier komen materiaalkunde en oppervlaktetechniek samen; een sterke combinatie die onmisbaar is om tot een goed en duurzaam eindproduct te komen.

Beelden van het kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish van Mikrocentrum en VOM in 2019. Nu ook vakbeurs Surface van Vereniging ION aansluit, ontstaat één groot event rondom materiaalkunde, analysetechnieken, verbindingstechnieken, productontwikkeling en oppervlaktetechniek.

Na het gezamenlijke kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish van Mikrocentrum en VOM in 2019, sloot in 2020 ook vakbeurs Surface van Vereniging ION aan. Deze aansluiting is een logische stap om door te groeien als het kennis- en netwerkevent rondom materiaalkunde, analysetechnieken, verbindingstechnieken, productontwikkeling en oppervlaktetechniek voor de BeNeLux maakindustrie. In 2020 was het door het coronavirus niet mogelijk om het event door te laten gaan, maar de organisatie is er positief onder: “We hebben alle vertrouwen dat Materials+Eurofinish+Surface dit jaar doorgaat en doen er alles aan om het zo veilig mogelijk te organiseren”, aldus Timo van Leent, Mikrocentrum.

Expo met ruim 100 exposanten

Ruim 100 exposanten tonen de laatste innovaties en oplossingen op het gebied van materiaalkunde, analysetechnieken, verbindingstechnieken, productontwikkeling en oppervlaktetechniek. Ook zijn er verschillende VIP-ruimtes, demopleinen, speciale paviljoens met thema’s en diverse eyecatchers. Er vindt ook een Meet & Match plaats waarvan het doel is om relevante contacten te vinden in de gehele sector. Materials+Eurofinish+Surface is de ideale gelegenheid om elkaar weer fysiek te kunnen ontmoeten. “Sinds begin maart is de inschrijving geopend voor bedrijven die willen exposeren. Inmiddels zien we dat de beursvloer zich al goed vult. We stellen een mooie verdeling tussen Belgische en Nederlandse ondernemers vast. De organisatoren hebben er alvast alle vertrouwen in”, vertelt Veerle Fincken, VOM.

MES Online

Het fysieke kennis- en netwerkevent zou in eerste instantie in mei plaatsvinden, maar is door de onzekerheden rondom het coronavirus verplaatst naar 15 en 16 september. Om het netwerk rondom Materials+Eurofinish+Surface eerder bij elkaar te brengen, vindt er op 27 mei een online activiteit plaats: MES Online. Zo wil de organisatie al eerder dit jaar het netwerk verbinden met het fysieke evenement in september. Het programma van MES Online bestaat onder andere uit een toelichting van het fysieke kennis- en netwerkevent, een bekendmaking van de 10 genomineerden voor de ION Borghardt Award en lezingen door de Vrije Universiteit Brussel en TU Delft.

Uitgebreid congresprogramma

De organisatie is reeds begonnen met de invulling van het congresprogramma. Het programma wordt ingedeeld in tijdsblokken en er zijn drie zalen waar de congresactiviteiten in plaats gaan vinden. In totaal worden er 40 presentaties, masterclasses en workshops gehouden. Hier delen universiteiten, hogescholen, (rijks)instituten, rijksdiensten, brancheverenigingen en bedrijven hun visie op diverse onderwerpen als: (nieuwe) materialen, oppervlaktetechnologieën en -processen, automatisering, robotisering, inspectietechnieken, veiligheid, voorspelbaarheid en circulaire economie. Er wordt ook aandacht besteedt aan nieuwe technologieën, noviteiten, innovaties en nieuwe wet- en regelgeving.

ION Borghardt Award

De ION Borghardt Award is een award voor alle innovaties op het gebied van oppervlaktetechnologie. Net als bij eerdere edities van Surface, reikt ook dit jaar Vereniging ION de ION Borghardt Award uit. Niet alleen Nederlandse bedrijven, maar ook Belgische en Luxemburgse bedrijven mogen hun innovaties insturen. De thema’s waar in 2021 aandacht naar gaat zijn: duurzaamheid, vakmanschap, samenwerking en innovatief bij marktindustrie. “Er is veel kennis en er zijn veel innovatieve ideeën om te laten zien op Materials+Eurofinish+Surface 2021.” Aldus Egbert Stremmelaar, Vereniging ION. De uiteindelijke prijsuitreiking vindt op 15 september plaats tijdens Materials+Eurofinish+Surface.

Tegelijk met Kunststoffenbeurs

Materials+Eurofinish+Surface wordt tegelijkertijd met de Kunststoffenbeurs van Mikrocentrum georganiseerd. Dit is de vakbeurs en ontmoetingsplek voor de gehele kunststofketen in de BeNeLux. Bezoekers kunnen zich hier laten inspireren en verrassen door actuele ontwikkelingen en verassende mogelijkheden met kunststof. De Kunststoffenbeurs belicht actuele thema’s als circulaire economie, duurzaamheid, smart industry, slimme grondstoffen, nieuwe materialen, kostprijsbesparing, innovatieve productiemethodes, productontwikkeling en kansen voor de maakindustrie. Bezoekers en exposanten kunnen beide evenementen bezoeken. Ook de Nederlandse Metaaldagen vinden op hetzelfde moment plaats in de Brabanthallen.

Virtueel exposeren

De organisatoren hebben er begrip voor dat bedrijven nog twijfelen of terughoudend zijn vanwege de huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus. Om bedrijven die liever niet fysiek aanwezig zijn ook een podium te bieden, biedt de organisatie de mogelijkheid om deel te nemen als virtuele exposant.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Ontdek 12 oppervlakte behandelingstechnieken

19-09 In totaal zullen twaalf technologieën worden voorgesteld (in het Nederlands en Frans), met voor…

Oppervlaktetechniek

Alles over duurzame materialen en oppervlaktetechnieken op één dag

07-06 Duurzaamheid is niet langer een keuze: grondstof schaarste, maar ook het klimaat en de…

Materialen

Masterclass corrosiebestendig ontwerpen

31-05 Corrosie op een eindproduct kan worden voorkomen in verschillende fases. Eén van de belangrijkste…

Oppervlaktetechniek

Belgische website met alternatieven voor hardchroom

06-03 PROMOSURF, de Franstalige vleugel van de Belgische vereniging voor oppervlaktebehandeling van materialen (VOM) ontwikkelde…

Oppervlaktetechniek

Materials+Eurofinish+Surface terug naar 1 dag

13-02 De organisatoren Vereniging ION, VOM België en Mikrocentrum beraden zich nog over een optie…

Verspanen

KIVI en Mikrocentrum starten samenwerking

04-07 Mikrocentrum ondersteunt de hightech- en maakindustrie met opleiden, ontmoeten en ondernemen. Dit sluit mooi…

Oppervlaktetechniek

Energie hot item in oppervlaktetechniek

12-01 Voor de oppervlaktetechnologie-branche is energie een belangrijke voorwaarde om een goede coating aan te…

Oppervlaktetechniek

Oppervlaktebehandelaars: hogere prijzen en langere leveringstijden

10-11 De afgelopen maanden krijgt de brancheorganisatie steeds vaker van haar leden te horen dat…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?