Mazak toont zes machines live onder spaan

Mazak toont op de AMB zes machines live in werking. Daarnaast legt de Japanse machinebouwer de nadruk op de thema’s automatisering, Digital Twin, kunstmatige intelligentie, duurzaamheid en een nieuw concept voor after-sales service.

Met zes bewerkingsmachines pakt Mazak dit jaar groots uit op de AMB in Stuttgart.

Één van de machines onder spaan is een nieuw twee-assig draaicentrum dat is ontwikkeld voor het efficiënt bewerken van een grote verscheidenheid aan onderdelen. De eenvoudige en compacte QTE-300 MSY heeft een aantrekkelijke prijs/prestatieverhouding. Het productieve draaicentrum is namelijk voorzien van een grote zwenkdiameter van 695 mm, freesmogelijkheden, Y-as, tegenspil en een krachtige 18,5 kWh draaispil met een maximaal toerental van 4.000 min-1. De spildoorlaat bedraagt 80 mm in diameter. De QTE-serie is uitgerust met Mazatrol’s nieuwe generatie Smoothez CNC-besturing. Het biedt de mogelijkheid om bewerkingsprogramma’s te maken in twee programmeertalen, Mazatrol of ISO.

Hoge productiviteit

Ook presenteert Mazak de VCN-700. De nieuwe VCN Performance-lijn is ontworpen om de productiviteit te maximaliseren. Met een werkbereik van 1.300 mm x 700 mm x 650 mm (XxYxZ) is de VCN-700 de grootste machine in de VCN-serie. Hij is standaard uitgerust met een nieuw ontwikkelde krachtige 22 kW spil met een maximaal toerental van 15.000 min-1. Hiermee wordt een hoge productiviteit gerealiseerd.

Op de AMB wordt de VCN-700 voorgesteld met de optionele hogesnelheidsspil, die een vermogen heeft van 30 kW/120 Nm en een maximaal toerental bereikt van 18.000 min-1. Net als andere machines van Mazak, is de VCN-700-serie ontworpen met automatisering in het achterhoofd. Optionele automatiseringspakketten omvatten een automatische voor- of zijdeur, een robotinterface en voorbereiding voor hydraulisch en pneumatisch opspansystemen.

Geautomatiseerde vijfasser

Het Variaxis C-600 bewerkingscentrum voor vijfassig simultaan verspanen is ontwikkeld voor toepassingen waar een hoge nauwkeurigheid en productiviteit is vereist, zoals in de gereedschaps- en matrijzenbouw, de automobielindustrie en de lucht- en ruimtevaart. Bij het ontwerp is niet alleen rekening gehouden met een goede toegankelijkheid voor de bediener, maar ook voor de eenvoudige integratie van automatiseringsoplossingen. Op de AMB zal de Variaxis C-600 vergezeld worden door de Platinum 50 automatiseringsoplossing van BMO Automation.

Daarnaast kan de Variaxis C-600 uitgerust worden met Mazak’s optionele Smooth-Ai spilfunctie met adaptieve Ai-regeling. Dit intelligente systeem kan op basis van feedbacksignalen van ingebouwde sensoren automatisch de snijparameters aanpassen om trillingen in het gereedschap te voorkomen en de productiviteit en nauwkeurigheid te verhogen.

Vijfassige portaalmachine

Ook de vijfassige Variaxis i-300 AWC staat op de stand. Het portaalontwerp garandeert de bewerking van complexe werkstukken met de grootst mogelijke nauwkeurigheid. Op de AMB zal onder meer een toepassing voor gereedschapsfabrikanten worden getoond. Naast de standaard hoofdspil van 12.000 min-1 zijn er nog drie andere varianten verkrijgbaar om te voldoen aan de productie-eisen voor een breed scala aan materialen. De automatische werkstukwisselaar (AWC) en het toch al grote, maar uitbreidbare gereedschapsmagazijn met 145 gereedschapsposities maken een goede instap in de high mix, low volume’ productie mogelijk. Dankzij de automatiseringsoplossing is het mogelijk om een breed scala aan werkstukken tot 60 kg efficiënt en flexibel te bewerken.

Multitasking

De Integrex I-250H-ST maakt deel uit van Mazak’s nieuwste reeks van multitasking bewerkingscentra die draai- en freesbewerkingen combineren in één compacte machine. Op de Mazak stand zal de Integrex worden getoond met de Mazatrol Smooth-Ai CNC-besturing. Dit is Mazak’s AI-gebaseerde besturing met ingebouwde leermogelijkheden gericht op het continu verbeteren van de programmering en het verhogen van de productiviteit.

De Integrex I-250H ST is uitgerust met een krachtige 22 kW hoofdspil en een secundaire spil met allebei een maximaal toerental van 5.000 min-1. Een grote Y-as van 300 mm, een B-as met een draaibereik van 240° en een compacte freesspil met een toerental van 12.000 min-1 maximaliseren de flexibiliteit. De multifunctionele Integrex frees-draaimachine kan eenvoudig worden uitgerust met automatiseringssystemen, waaronder stangenladers en robotsystemen.

Compacte vijfasser

Het veelzijdige, vijfassige, verticale en compacte CV5-500 bewerkingscentrum zal ook live onder spaan worden gepresenteerd. Het kenmerkt zich door het torsiebestendige portaalontwerp en de grote tafel met een diameter van 500 mm. Met snelle verplaatsingssnelheden van 36 m/min in de X-, Y- en Z-as, biedt de machine dynamische prestaties die nog verder kunnen worden verbeterd door een optionele 18.000 min-1 hogesnelheidspil. Voor een hoge constante nauwkeurigheid worden de kogelomloopspillen van de X-, Y- en Z-as gekoeld. Verder is de CV5-500 speciaal ontworpen voor een gemakkelijke optionele automatiseringsintegratie via een toegangspunt aan de zijkant van de machine voor gerobotiseerd laden en lossen.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

AMB maakt inspirerende comeback

19-09 De beursorganisatie spreekt van een vrolijk en inspirerend evenement. De 1238 exposanten van over…

Bedrijf en Economie

AMB in Stuttgart voortvarend van start

14-09 Het team van MetaalNieuws en VerspaningsNieuws is uiteraard van de partij en zal in…

Verspanen

Nicolás Correa presenteert gepatenteerde kotterkop op AMB

12-09 Dankzij het automatische kopwisselsysteem is de Magna binnen korte tijd te voorzien van een…

Verspanen

Ceratizit introduceert ‘groen’ hardmetaal

07-09 Een universeel gereedschap voor voorbewerken, afwerken, contourdraaien, facing en longitudinale draaiïng? Met High Dynamic…

Verspanen

DN Solutions neemt negen machines mee naar AMB

07-09 DN Solutions geeft aan dat een beurs essentieel is om nieuwe technologie te ontdekken.…

Verspanen

Index op AMB: meer dan draaien

07-09 Met de nieuwe generatie van het ‘compacte’ Index G220 draaifreescentrum en het Traub TNX220…

Verspanen

Wereldprimeur DMG Mori belaadt 2 bewerkingscentra

07-09 Met de integratie van hardware en software stemt DMG Mori consequent het gehele productportfolio…

Automatisering

Coby CNC, doe-het-zelf automatisering met cobot

06-09 Coby maakt het mogelijk om zonder externe technici of opleidingen helemaal zelf aan de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X