MCB adviseert over laserfolie op RVS: “Maak de juiste keuze”

0

Het materiaal RVS heeft een mooie blinkende afwerking. Echter, onder bepaalde omstandigheden kan dit aangetast worden. Op de website van MCB legt de metaalgroothandel uit Valkenswaard uit wat je hier tegen kunt doen en welke oplossing op de lange termijn het beste werkt.

MCB geeft aan dat onder bepaalde omstandigheden het mooi blinkende RVS kan veranderen. Een beschermfolie kan RVS beschermen tegen gebruik of viezigheid. Echter, bij het kiezen van een folie dient rekening gehouden te worden met diverse factoren. Twan Buddemeijer is Projectmanager RVS bij MCB en in een blog op de website van de metaalgroothandel gaat hij in op de diverse mogelijkheden van deze oplossing.

Kleefkracht laserfolie
Twan Buddemeijer wordt regelmatig geraadpleegd met vragen over RVS laserfolie. Bijvoorbeeld wanneer er problemen zijn. In een blog op de website van MCB zegt hij: “We hebben ooit RVS geleverd voor afbakovens die mooi blinkend waren aan de binnenkant. Nadat de ovens voor het eerst gebruikt werden, kregen ze echter een gele waas. Door voor ingebruikname te reinigen, stelden we vast dat dit veroorzaakt werd door onzichtbare lijmresten van de destijds gebruikte laserfolie. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei soorten RVS laserfolie. Als de ovens telkens voor gebruik zouden worden schoongemaakt, verkleurt de binnenkant niet. Maar dat is natuurlijk geen lange-termijnoplossing, die hebben wij gevonden door te kiezen voor een ander laserfolie, met een lagere kleefkracht.”

Beschermfolie
Zonder beschermfolie kan RVS beschadigen of vuil worden. De folie houdt het materiaal mooi en smetteloos en beschermt het gedurende bewerking, opslag en transport tegen beschadigingen. “Zeker bij het lasersnijden is het belangrijk de juiste folie te kiezen”, vervolgt Buddemeijer in het blog. “De folie mag niet teveel opblazen bij het piercen en moet natuurlijk ook gedurende het hele snijproces goed blijven zitten. Voor veel doeleinden volstaat onze standaard laserfolie prima, maar soms moet voor een specifieke toepassing een andere keuze worden gemaakt. Het belangrijkste verschil tussen een gewone folie en een laserfolie is kleefkracht, die is een stuk hoger bij laserfolie. Lasersnijbedrijven hebben zelf het meeste baat bij veel kleefkracht, maar later in de keten is die kleefkracht soms een probleem. Er kan daarom ook worden gekeken naar de dikte van de platen: dikke platen hebben bij het lasersnijden meer kleefkracht nodig en dunne wat minder. Er zijn laserfolies beschikbaar die hier onderscheid in maken. Op verzoek van de klant kunnen we bij MCB RVS platen voorzien van deze folie.”

Ervaring
Als Projectmanager RVS krijgt Buddemeijer veel vragen over RVS-folie. Met 28 jaar werkervaring binnen MCB is hij uitgegroeid tot de schakel tussen de behoeften van MCB-klanten enerzijds en de mogelijkheden van de interne productie en die van de RVS-producten anderzijds. “Ik heb wereldwijd al heel wat fabrieken gezien, en weet inmiddels wat er mogelijk is”, zo is te lezen op de website van MCB. “Ik ben ook altijd bezig geweest met RVS-folies; de ontwikkelingen met lasers staan ook niet stil. Vroeger had je alleen een beschermfolie, maar de lasersnijders bliezen die eraf. Toen kwamen er steeds meer nieuwe wensen vanwege nieuwe generaties machines. Ik vind het erg boeiend om die ontwikkelingen te volgen.” Dat Buddemeijer de vraagbaak is geworden voor vragen over RVS is dan ook niet vreemd. Zo krijgt MCB vragen over de zwarte afzetting op het RVS, naast de snijspleet. “De meeste folies moeten UV-bestendig zijn om veroudering van de folie en lijm door blootstelling aan daglicht te voorkomen”, aldus de Projectmanager RVS. “Dat gebeurt meestal door twee lagen folie op elkaar te maken: zwart onder en wit boven. Met name die zwarte onderkant is de veroorzaker van de roetafzetting op de plaat. Er is nu echter ook volledig witte laserfolie die toch UV-bestendig is. Er is nog wel sprake van enige afzetting, maar deze is minimaal en niet meer zwart. We krijgen soms ook vragen over onzichtbare lijmresten: hoewel niet zichtbaar kunnen ze later toch problemen opleveren, bijvoorbeeld in de hightech-industrie. We hebben hiervoor geen pasklare oplossing, maar kunnen wel helpen in de keuze van de meest geschikte folie. We hebben inmiddels al veel ervaring met alle soorten folies opgedaan.”