Mebema introduceert Accurl kantbanken en plaatscharen

Het nieuwe bedrijf Mebema is sinds afgelopen voorjaar de exclusieve dealer van de plaatbewerkingsmachines van het Chinese merk Accurl in de Benelux. In eerste instantie zullen de NC en CNC kantbanken en plaatscharen van deze fabrikant op de Nederlandse en Belgische markt worden verkocht. Het aanbod omvat vier verschillende types kantbanken en drie knipscharen.

De kantbanken zijn speciaal voor de Europese markt ontworpen en met Europese componenten samengesteld.

Accurl CNC Machine Tools beschikt in China over een productiefaciliteit van 45.000 vierkante meter, waar 2000 machines per jaar kunnen worden gebouwd. Het bedrijf heeft zo’n 30 jaar ervaring in de buig- en snij-industrie. In die periode zijn ruim 30.000 machines in 92 landen wereldwijd verkocht.

Europa groeimarkt

Europa is een groeimarkt voor Accurl. De Chinese producent werkt al samen met dealers in verschillende Europese landen. In de Benelux wordt samengewerkt met Mebema. Dit is een nieuw bedrijf. Het is opgericht door Stan Reijrink, die al ruim 10 jaar actief is in de metaalbewerkingsbranche.

De vier belangrijkste machinesoorten die Accurl produceert zijn kantbanken, hydraulische scharen, lasersnijmachines en ponsmachines. “Ze zijn het sterkst in kantbanken en scharen”, zegt Reijrink. “Die bieden ze aan in alle kwaliteitsniveaus. Hiervoor zie ik zeker potentie in de Benelux. Verder is Accurl haar lasersnijmachines en ponsmachines volop aan het ontwikkelen, maar daarmee zijn ze nog niet ver genoeg voor de Europese markt. Ik verwacht wel dat we die op wat langere termijn ook hier zullen gaan aanbieden.”

Ruim aanbod

Met het programma van Accurl biedt Mebema een ruim aanbod aan hydraulische en elektrische kantbanken. Dit gaat van 25 tot 1600 ton en van 800 tot 10000 mm buiglengte. De kantbanken zijn speciaal voor de Europese markt ontworpen en met Europese componenten samengesteld.

Het programma begint met de Easy Bend NC, een serie NC-kantbanken, geschikt voor het kanten van producten tegen lage bedrijfskosten. Deze hydraulisch aangedreven kantbanken hebben een synchrone NC-besturing met twee assen, net als de CNC kantbanken. Ze zijn leverbaar met buiglengten van 1600 tot en met 6000 mm en perskrachten van 40 tot en met 500 ton. De maximale buigsnelheid is 18mm/s, de maximale benadersnelheid 200mm/s.

Stan Reijrink: “Accurl biedt kantbanken en scharen aan in alle kwaliteitsniveaus. Hiervoor zie ik zeker potentie in de Benelux.”

Stan Reijrink: “Accurl biedt kantbanken en scharen aan in alle kwaliteitsniveaus. Hiervoor zie ik zeker potentie in de Benelux.”

Euro Pro CNC

Dan is er de Euro Pro serie hydraulische CNC-kantbanken (buiglengte: 1300 t/m 10000 mm, perskracht: 30 t/m 1600 ton). Deze hebben een hoogwaardig geconstrueerd frame en 4 tot en met 8 gestuurde assen. Deze kantbanken beschikken standaard over een groot aantal functies en daarnaast zijn tal van opties leverbaar, zoals een lichtgordijn voor beveiliging achterzijde, buighulp/plaatvolgers, in hoogte verstelbaar laserhoekmeetsysteem, hydraulische en pneumatische gereedschapspansystemen, extra vinger aan de achterkant en verschuifbare plaat ondersteuning supports aan de voorkant.

Deze kantbanken zijn voorzien van een Delem DA66T 3D-grafische besturing (ook mogelijk zijn de DA58T of de DA69T), die tot 8 assen kan bedienen. Er kan in 2D geprogrammeerd worden en de besturing heeft een 3D grafische weergave. Ook zit er een automatische buigvolgorde ingebouwd in de CNC.

Elektronische eB-Icon

De eB-Icon serie is een elektronische serie CNC kantbanken die is ontworpen voor kleine en middelgrote plaatwerk producten die met hoge nauwkeurigheid moeten worden gebogen. Hierbij is veel aandacht besteed aan snelheid, ergonomie en gebruiksgemak. Deze kantbank is leverbaar met buiglengten van 800 t/m 3000 mm, perskrachten van 25 t/m 125 ton en 4 tot en met 6 gestuurde assen. De buigsnelheid is 50mm/s, de maximale benadersnelheid 190mm/s. Voor de besturing wordt ook hier hoofdzakelijk gekozen voor de Delem DA T serie. De eB-Icon wordt standaard geleverd met Lasersafe IRIS, wat diverse voordelen biedt. Zo kan de operator veilig werken met het gereedschap zonder dat de hoge naderingssnelheid wordt onderbroken.

Hydraulische of hybride Euro Genius

De Euro Genius-serie CNC-kantbanken is gebaseerd op de Euro Pro-serie. Ze zijn leverbaar als hydraulische of hybride kantbank en hebben een hogere werksnelheid, langere slag, meer daglicht en perscapaciteiten. De Euro Genius is leverbaar met buiglengten van 2050 t/m 6000 mm, perskrachten van 60 t/m 600 ton en 6 t/m 12+1 gestuurde assen (maximale buigsnelheid: 18mm/s, maximale benadersnelheid: 210mm/s). Het is een stille bank met energie- en oliebesparende technieken, die geschikt is voor het buigen van complexe onderdelen. Ook hier wordt hoofdzakelijk voor de Delem DA T serie besturingen gekozen en zijn tal van opties leverbaar.

Plaatscharen

De hydraulische plaatscharen zijn geschikt voor alle mogelijke knipwerkzaamheden en vereisten voor strip en plaat. Ze zijn hoogproductief en bieden een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid.
De hydraulische zwenkbalkschaar Smart Cut MS met NC-besturing knipt plaatwerk met breedtes tussen 4 mm en 6000 mm. Naast het hanteren van grote afmetingen, kan deze schaar ook worden geconfigureerd voor het ‘ponsen’ van gaten en blanks. De Smart Cut MS knipt tot 32 mm dik staal en 24 mm RVS. Het maximale aantal slagen per minuut is 22. Standaard is de Smart Cut MS voorzien van een Estun E21S NC besturing. De bediening is eenvoudig en intuïtief, waardoor de gebruiker snel de vereiste afstand van de bumper tot de rand van het mes kan bepalen. Optioneel is de schaar leverbaar met verschillende CNC besturingen, waaronder de Delem

DAC 310 CNC besturing.

De Genius MS-serie bevat de nieuwste technologie om het hoogste niveau van functionaliteit te bieden. Met de hydraulische hoekinstelling en het gebruiksvriendelijke bedieningspaneel kunnen verschillende materiaaldiktes snel, nauwkeurig en met een grote herhaalbaarheid worden gesneden. Deze hydraulische guillotineschaar – leverbaar met kniplengten van 3200 t/m 6000 mm – haalt 14 slagen per minuut en knipt staal tot 16 mm en RVS tot 12 mm. Ook hier is de bediening (met de NC ELGO P40T controller) eenvoudig en intuïtief, terwijl optioneel CNC besturingen mogelijk zijn.

De Master MS-serie is de reeks met topmodellen van Accurl binnen het programma hydraulische guillotinescharen. Bij de Master MS worden de plaathoek en de mesafstand bestuurd door een nieuwe CNC-controller. De operator kan deze waarden automatisch aanpassen vanaf het bedieningspaneel. Deze guillotineschaar heeft een kniplengte van 3280 t/m 10100 mm en kan tot 25 mm dik staal en 19 mm dik RVS knippen met 20 slagen per minuut. Ook bij deze schaar zijn veel opties mogelijk.

Inkoop gebruikte CNC-machines

Mebema biedt niet alleen nieuwe kantbanken en plaatscharen van Accurl aan, maar is ook actief met de handel in gebruikte CNC-machines, zowel voor de plaatbewerking als de verspaning. Mebema is de officiële partner voor de Benelux van het Duitse bedrijf Gindumac, dat actief is in de internationale handelsmarkt in gebruikte machines. Gindumac werkt wereldwijd met een uitgebreid netwerk van experts op het gebied van gebruikte machines. “Via Gindumac zijn we aangesloten op een gigantisch internationaal netwerk. Dit maakt onze positie heel krachtig”, zegt Stan Reijrink.

In de Benelux ligt zijn focus op het inkopen van machines. Mebema is vooral geïnteresseerd in de A-merken, maar sluit de B-merken zeker niet uit. Qua plaatbewerkingsmachines zijn voor Reijrink vooral lasersnijmachines, ponsmachines, kantbanken en scharen interessant, alsmede de bijbehorende automatisering. Samen met Gindumac biedt Mebema gratis waardebepalingen aan. Aanvragen hiervoor kunnen worden gedaan via internet. “Op basis van wat summiere informatie over het type machine, het merk en het bouwjaar geven we dan een indicatie van de verkoopwaarde. Dat is een vrij betrouwbare indicatie omdat deze is gebaseerd op de enorme database van Gindumac met informatie vanuit het wereldwijde netwerk.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Tuwi showt Accurl buislaser met bundelbelading op Tube

09-04 Dat deelname aan Tube, waar altijd veel Nederlandse en Belgische bezoekers op afkomen, de…

Plaatbewerking

Mebema biedt refurbished machines van Trumpf aan

28-02 Stan Reijrink, oprichter en eigenaar van Mebema, is opgetogen over het partnerschap met I-H&S.…

Plaatbewerking

Tuwi introduceert fiberlasers, buislasers en kantbanken van Accurl

08-02 De machineleverancier uit Winterswijk en Dordrecht ziet deze nieuwe vertegenwoordiging als een aanvulling op…

Plaatbewerking

Nieuw softwareplatform geeft SafanDarley sterke basis

28-06 SafanDarley, dat dit jaar het 90-jarig jubileum viert, is een van de marktleiders op…

Plaatbewerking

SafanDarley introduceert nieuwe machinebesturingssoftware

25-04 Deze nieuwe machinebesturingssoftware stelt SafanDarley in staat om samen met AutoPOL en RoboBend (offline…

Plaatbewerking

LBM introduceert machines van Warcom

13-10 Voor LBM betekent dit importeurschap een grote uitbreiding van de mogelijkheden. De in Zwijndrecht…

Plaatbewerking

Amada scoort met ATC-kantbanken voor middenklasse

16-06 Na het succes van de ATC-machines, waarvan er wereldwijd meer dan 1000 zijn geïnstalleerd,…

Plaatbewerking

Automatiseren in eigen tempo

19-04 Dit modulaire aspect was goed te zien bij alle drie automatiseringsoplossingen die centraal stonden…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV