Mebema nieuwe partij in gebruikte handel CNC-machines

Metaalbedrijven die een gebruikte verspanende of plaatbewerkingsmachine willen verkopen, omdat ze bijvoorbeeld zelf in een nieuwe machine investeren, kunnen hiervoor terecht bij Mebema. Dit is een nieuwe partij in de markt. Mebema is de officiële partner voor de Benelux van het Duitse bedrijf Gindumac, dat actief is in de internationale handelsmarkt in gebruikte machines.

Stan Reijrink, oprichter van Mebema, bij een grote Trumpf laser met Stopa magazijn, die hij een tweede leven heeft bezorgd in Oost-Europa. “Via Gindumac zijn we aangesloten op een gigantisch internationaal netwerk. Dit maakt onze positie heel krachtig.”

Mebema is opgericht door Stan Reijrink, die zijn eerste transacties reeds heeft uitgevoerd. Hij is al ruim 10 jaar actief in de metaalbewerkingsbranche en kan bogen op ervaring als werkvoorbereider en projectleider bij enkele toeleveranciers. Ook heeft hij enkele jaren lasersnijmachines verkocht bij een machineleverancier, waar hij ook kennis van draai- en freesbanken heeft opgedaan.

Volop kansen

Als een metaalbedrijf een nieuwe machine koopt, dan moet een oude machine vaak het veld ruimen. Zo kwam Stan Reijrink bij de verkoop van lasersnijmachines in contact met de gebruikte machinehandel. “Een interessante wereld met volop kansen”, zo stelde hij vast. Daarom is hij op 1 april gestart met Mebema, specialist in metaal- en kunststofbewerkingsmachines. “Wij zijn partner op het gebied van aankoop, verkoop en service in zowel nieuwe als gebruikte CNC-productiemachines. We richten ons zowel op verspanende machines als plaatbewerkingsmachines maar ook op spuitgietmachines en de aanverwante systemen, vooral automatisering.”

Partner van Gindumac

Het accent ligt in eerste instantie op gebruikte machines. Reijrink ziet goede kansen om hiervoor een groot netwerk op te bouwen. Wat dat betreft heeft hij een meer dan goed begin gemaakt. Mebema is namelijk het partnerbedrijf in de Benelux geworden voor Gindumac (Global Industrial Machinery Cluster), dat geldt als een toonaangevend bedrijf in de internationale handelsmarkt in gebruikte machines. Het Duitse bedrijf werkt wereldwijd met een uitgebreid netwerk van experts op het gebied van gebruikte machines en heeft kantoren in Duitsland, Spanje en India. “Via Gindumac zijn we aangesloten op een gigantisch internationaal netwerk. Dit maakt onze positie heel krachtig.”

Focus op inkoop

De verwachting van Stan Reijrink – die mede is gebaseerd op zijn ervaringen in de eerste maanden – is dat hij in Nederland en België veel meer gebruikte machines zal aankopen dan verkopen. “Mijn focus ligt echt op inkopen. Gebruikte CNC-machines uit Nederland hebben wereldwijd een goede naam. Want Nederlandse metaalbewerkers onderhouden hun machinepark doorgaans goed en ze willen voorop lopen in techniek. Ze zien het nut in van doorinvesteren, waardoor ze hun machines vaak eerder vervangen dan anderen. Dat betekent dat er vanuit Nederland veel relatief jonge gebruikte machines op de markt komen.”

Automatisering

Mebema is vooral geïnteresseerd in de A-merken, maar sluit de betere B-merken zeker niet uit. Qua plaatbewerkingsmachines zijn voor Reijrink vooral lasersnijmachines, ponsmachines, kantbanken en scharen interessant. En natuurlijk de bijbehorende automatisering. Zo heeft hij onlangs een grote laser van Trumpf met Stopa magazijn een tweede leven bezorgd in Oost-Europa. Hetzelfde geldt voor verspanende CNC-machines, vooral draai- en freesbanken. Voor een 3-assig Hermle bewerkingscentrum is een nieuwe eigenaar gevonden in China.

Gratis waardebepaling

Gindumac is volgens Reijrink open en transparant over de prijzen. “Wij mikken vooral op volume in plaats van een paar mooie deals met enorme marges. Gindumac vermeldt op zijn website ook open en bloot de verkoopprijzen. Zo kan de verkopende partij altijd zien dat er een eerlijke prijs voor zijn machine is betaald.”
Samen met Gindumac biedt Mebema gratis waardebepalingen aan. Aanvragen hiervoor kunnen worden gedaan via internet. “Op basis van enige informatie over het type machine, het merk en het bouwjaar geven we dan een indicatie van de verkoopwaarde. Dat is een vrij betrouwbare indicatie omdat deze is gebaseerd op de enorme database van Gindumac met informatie vanuit het wereldwijde netwerk.”

Maatwerk

Mebema biedt de verkopende partij verschillende mogelijkheden. “We kunnen ons beperken tot het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Dat betekent voor ons de minste kosten en het laagste risico en voor de verkoper de hoogste opbrengst, maar dan moet er geen haast zijn bij het opruimen van de machine en het incasseren van de verkoopprijs. Wij kunnen een machine ook opkopen. Dan is de machine snel weg, maar zal de opbrengst wat lager zijn. Verder kunnen we de kopende partij volledig ontzorgen. Dan nemen we ook de volledige logistiek van het afbreken van de machine tot en met de opbouw bij de nieuwe eigenaar inclusief alle papierwerk voor onze rekening. Maar dat kan de koper allemaal deels of helemaal ook zelf doen. Wat dat betreft kunnen we maatwerk leveren.”

Inboedels opkopen

Mebema kan ook fabriekssluitingen en faillissementen op zich nemen en daarbij hele inboedels opkopen. Speciaal voor deze activiteiten heeft Gindumac een kapitaalkrachtig bedrijf opgericht, dat dit kan organiseren.

Kantbanken en knipscharen van Accurl

Stan Reijrink verwacht dat hij in eerste instantie vooral actief zal zijn met de gebruikte machines. Maar Mebema biedt ook nieuwe machines aan: kantbanken en knipscharen van het Chinese merk Accurl. Het aanbod omvat in eerste instantie vier verschillende types kantbanken en drie knipscharen. Accurl ziet Europa als een groeimarkt en timmert hier momenteel flink aan de weg. De Chinezen hebben al dealers in verschillende landen. Ze produceren ook lasersnijmachines en ponsmachines. Op termijn zal Mebema die mogelijk ook gaan aanbieden in de Benelux. Uitgebreide informatie over de Accurl kantbanken en knipscharen is te vinden op de website van Mebema.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Mebema biedt refurbished machines van Trumpf aan

28-02 Stan Reijrink, oprichter en eigenaar van Mebema, is opgetogen over het partnerschap met I-H&S.…

Plaatbewerking

Mebema introduceert Accurl kantbanken en plaatscharen

19-10 Accurl CNC Machine Tools beschikt in China over een productiefaciliteit van 45.000 vierkante meter,…

Automatisering

RoboJob verwacht nog stevige piek in aantal bestellingen

24-06 Na enkele vreemde, bijna onwezenlijke maanden draait RoboJob al weer op volle toeren. De…

Automatisering

Heidenhain TNC Club workshop: Efficiënt gebruik tastsysteem

08-05 De TNC Club van Heidenhain Nederland organiseert op 4 juni de eerste van een…

Verspanen

Universele draaimachine Index B400 leverbaar met tegenspindel

13-03 De Index groep houdt van 26 tot en met 29 maart open huis in…

Verspanen

DMG Mori opent nieuwe huisvesting

06-03 DMG Mori opent op de eerste dag van de Demoweek de vernieuwde huisvesting in…

Verspanen

Okuma geeft spindels extra aandacht

05-12 Een belangrijk onderdeel van de CNC-machine is de spindel. Okuma Europe geeft dit onderdeel…

Verspanen

Humacs Krabbendam vertegenwoordigt Rema Control

06-11 Humacs Krabbendam heeft de vertegenwoordiging verworven van Rema Control. Deze Italiaanse machinefabrikant produceert verticale…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV