‘Mechanisatie wordt vaak vergeten als tussenstap’

In de lasindustrie gaat vaak veel tijd verloren met het positioneren van grote werkstukken. De lasser moet daardoor wachten tot hij verder kan met zijn werk. “Met een relatief kleine investering in een manipulator of lasrolstelling kan veel winst worden geboekt” zegt Jos Lotgerink, eigenaar-directeur van Dumata Import/Export, dat deelneemt aan Schweissen & Schneiden. “Het is een ideale opstap naar automatisering, die vaak wordt vergeten.”

Vaak wordt een bovenloopkraan ingezet om een groot werkstuk in de juiste positie te brengen om eraan te kunnen lassen. Het probleem is dat zo’n kraan niet altijd beschikbaar is, en dat het dan nog vaak lang duurt voordat er verder gelast kan worden. Lotgerink: “Een bedrijf moet bijvoorbeeld een zwaar werkstuk lassen van drie, vier ton. Het is niet mooi rond, maar zes- of achtkantig, met een frame, noem maar op. Dat werkstuk moet telkens in verschillende posities worden gebracht om de ideale laspositie te bereiken. Voor het positioneren moet het worden opgetild en vervolgens moet het goed ondersteund worden. Daar is men dan bijvoorbeeld een kwartier of een half uur mee bezig, en dan moet de lasser nog allerlei capriolen uithalen om de lassen die hij wil maken uit te voeren. Daarna moet er opnieuw gepositioneerd worden. Daarvoor is weer de kraan nodig, die dan vaak bezet is.”

Automatisering
Lotgerink is ervan overtuigd dat het inzetten van lasmanipulatoren en lasrolstellingen in het productieproces een logische en waardevolle tussenstap voor bedrijven die willen besparen op hun kosten. “Managers van productiebedrijven denken al snel aan automatiseren, omdat ze manarm willen produceren. Die gedachte is goed, maar ze vergeten vaak dat men een proces dat men al zestig jaar handmatig uitvoert, niet zomaar kan laten overnemen door een robot. Niet alleen zal er weerstand heersen bij de lasser, maar ook het voorbereidende werk verandert compleet.”

Lotgerink is zeker niet tegen automatisering, maar noemt mechanisatie van het proces een logische tussenstap. “Je bespaart met een relatief kleine investering niet alleen veel tijd, het is ook een goede voorbereiding voordat je overgaat op automatiseren.” De Twentse ondernemer legt dit uit aan de hand van een voorbeeld. “We hebben onlangs manipulatoren geleverd aan bedrijf dat scheepsroeren maakt. Ze bouwden hun producten al zeventig jaar handmatig, en de productiewijze was geperfectioneerd dankzij jarenlange ervaring, die van generatie op generatie was overgebracht. De directeur wilde het productieproces volledig gaan automatiseren, maar ik had daarbij mijn twijfels. Uit diverse gesprekken bleek dat bij de assemblage vooral een juiste volgorde heel belangrijk was. Op mijn advies heeft het bedrijf een eenvoudige tussenstap gemaakt door eerst manipulatoren in te zetten. Met een paar eenvoudige machines is nu al een positief resultaat geboekt: de wachttijden voor de lassers zijn beperkt tot een minimum. Tegelijkertijd leert het bedrijf wat er allemaal aan voorbereiding nodig is: waar moet je op letten met het opspannen, enzovoort. De vakman die het proces al 25 jaar uitoefent, kan nu ook langzaam toegroeien naar verdere automatisering.”
Dumeta is begonnen in Saasveld als las- en constructiebedrijf en handelsbedrijf in handwielen voor afsluiters ten behoeve van onder andere de petrochemische industrie. Sinds 2008 produceert en importeert Dumeta vanuit Azië grote en kleine machines voor lasmechanisatie, zoals draaitafels, manipulatoren, lasrolstellingen en laskolommen. Ook hefmagneten, taparmen en klauwplaten behoren tot het leveringspakket. Daarnaast verhandelt en produceert Dumeta Handwheels & Extensions handwielen op de Nederlandse en internationale markt. Momenteel worden er zo’n 300.000 stuks per jaar in heel Europa verkocht.
Dumeta, nu gevestigd in Oldenzaal, heeft tien werknemers, met klanten en distributeurs in heel Europa. Binnenkort gaat Lotgerink samen met zijn vrouw een tweede vestiging opzetten in Duitsland.

Dumeta
Hal 3, stand C119

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Schweissen & Schneiden goed voor 2 miljard aan orders

02-10 Tijdens de vakbeurs Schweissen & Schneiden in Düsseldorf is vorige week voor 2 miljard…

Verbinden

Lasverkleuring in 1 stap weggewerkt

30-08 De nieuwe F-lijn van Cibo is een alternatief voor de chemische beitsbehandeling van RVS…

Verbinden

Vakbeurs voor las-, snij- en coatingtechniek eenmalig in Düsseldorf

30-08 Eens in de 4 jaar komt de internationale vakwereld van het verbinden, scheiden en…

Plaatbewerking

Voortman introduceert nieuwe plaatbewerkingsmachine

30-08 Voortman uit Rijssen introduceert op Schweissen & Schneiden de nieuwe plaatsnij- en boormachine Voortman…

Plaatbewerking

Hypertherm showt nieuwe plasma klasse

28-08 Bezoekers van Hypertherm kunnen op Schweissen & Schneiden in Düsseldorf kennis maken met de…

Verbinden

Tweede generatie Arc-Eye lasnaadvolgsysteem

21-08 Lasrobotintegrator Valk Welding presenteert tijdens Schweissen & Schneiden in Düsseldorf zijn laatste innovaties op…

Bedrijf en Economie

September beursmaand bij MetaalNieuws

21-08 Op dinsdag 12 september 2017 verschijnt MetaalNieuws met een beursuitgave rondom de EMO Hannover…

Verbinden

Wie last sneller dan Vallteri Bottas?

18-08 Wie durft het op te nemen tegen de Finse F1-coureur Valtteri Bottas? In aanloop…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen