Meer beleving dan ooit op METAVAK

Het is misschien even wennen, maar METAVAK, de grootste vakbeurs voor industriële productietechnieken die dit jaar in ons land wordt gehouden, vindt een paar weken eerder plaats dan in voorgaande jaren. Op 8, 9 en 10 oktober is het al zover. Dan beleeft de vakbeurs in Evenementenhal Gorinchem alweer haar vijftiende editie.

Wat niet is veranderd, is het grote aantal exposanten. In een volle Evenementenhal bieden zij samen weer een gevarieerd overzicht van alle producten en diensten die voor metaalbewerkende bedrijven voorhanden zijn. Ook informeren zij over de nieuwste ontwikkelingen in de markt, waarmee vaak flinke productieverbeteringen kunnen worden gerealiseerd.

METAVAK zit al een aantal jaren in een positieve flow. Het aantal exposanten groeit, er is meer beleving op de beursvloer en dat resulteert in steeds meer kwalitatief goede bezoekers. De beursorganisatie en de exposanten hopen dat die lijn dit jaar kan worden doorgetrokken, ook al zijn er signalen dat economische situatie in de maakindustrie wat verslechtert. Maar vooral de interessante presentaties op de demopleinen in alle zones zullen zorgen voor meer beleving dan ooit.

Heku Tools toont de digitale ontwikkelingen in de kotterkoppen van Big Kaiser.

Heet van de naald
Verder presenteren de exposanten op hun stands weer tal van noviteiten, sommige ‘heet van de naald’ van de EMO, de grote internationale vakbeurs voor metaalbewerking die medio september is gehouden in Hannover. Zo zal Heku Tools de bezoekers informeren over de digitale ontwikkelingen in de kotterkoppen van Big Kaiser. Dormac CNC Solutions kan van alles vertellen over de nieuwe machines die haar fabrikant Doosan heeft gepresenteerd, onder andere op het gebied van 5-assers. Spantech brengt de nieuwe serie SOLIDline klemmen voor freesbanken mee van HWR Spanntechnik, de kampioen in het spanningsarm opspannen van werkstukken. Ook de plaatbewerkers komen aan hun trekken. LVD benut METAVAK om Nederland kennis te laten maken met de elektrisch aangedreven, gerobotiseerde buigcel Dyna-Cell, een aantrekkelijke automatiseringsoplossing voor een interessante prijs. Dener Makina presenteert zich voor de eerste keer onder eigen vlag op een Nederlandse vakbeurs. De Turkse fabrikant zal dat doen met een riem-aangedreven ServoBrake kantpers.

Een Radius 2 aanbrengen op stalen plaatdelen met de SER600 van Q-Fin.

Demopleinen in alle zones
De METAVAK beursvloer is dit jaar voor het eerst opgedeeld in zes zones: automatisering, verspanen, plaatbewerking, reiniging/oppervlakte, 3D-printen en verbinden. In elke zone zijn er demopleinen met aantrekkelijke presentaties. Op het demoplein Verspanen presenteert het Smart Machining Platform zich. Dit zijn negen bedrijven die samen een Smart Factory op het gebied van verspanen compleet kunnen inrichten. Zij zullen samen een compleet productieproces demonstreren. Op het demoplein plaatbewerking is de SER600 (Super Edge Rounder) machine van Q-Fin te zien, die speciaal is gebouwd voor het aanbrengen van een Radius 2 (R=2) op stalen plaatdelen. 3D Maastricht toont op het demoplein 3D printen een aanpak voor het succesvol implementeren van 3D Printen/Additive Manufacturing. Ook AMR Europe verzorgt hier demonstraties. In de zone Verbinden is er het lijmplein, terwijl Vlamboog de bezoekers kennis laat maken met persoonlijke beschermingsmiddelen die tijdens het lassen kunnen worden gebruikt. Iteq en Style CNC Machines tonen op het demoplein Automatisering de ILOAD C.12.01, een be- en ontlaadstation om bewerkingsmachines te be- en ontladen. Een cobot zorgt voor het nauwkeurig handelen van de werkstukken van en naar de bewerkingsmachine. Olmia Robotics en Ridder THO verzorgen een soortgelijke oplossing. Gravograph demonstreert op het demoplein reiniging/oppervlakte een pneumatische markeermachine, lasermachine ‘Voor een onuitwisbare boodschap’.

Lees hier de METAVAK beursspecial van MetaalNieuws.

Het team van Hermes Schuurmaterialen debuteert op METAVAK.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Style CNC blijft Europese distributienetwerk uitbreiden

31-05 Na de zwakke coronajaren was 2022 zelfs het beste jaar ooit in de historie…

Verspanen

DMG Mori: duurzaamheid is verplicht!

09-05 Dit jaar zal de machinebouwer 47 innovaties presenteren – waarvan 16 wereldpremières, 2 automatiseringsoplossingen,…

Automatisering

D-Cell van LVD verkleint stap naar gerobotiseerd kanten

08-05 D-cell is een competitief geprijsde robotkantcel bestaande uit een hydraulische afkantpers met 50 ton…

Bedrijf en Economie

Evenementenhal Gorinchem verduurzaamt verder

01-05 Deze zonnepanelen dragen bij aan de ESG-strategie van Easyfairs, die gericht is op duurzaamheid…

Materialen

Dik duplexstaal snel en veilig verbinden met laser

12-04 Vanwege hun uitstekende mechanische eigenschappen en hoge corrosiebestendigheid worden duplexstaalsoorten veel gebruikt voor toepassingen…

Plaatbewerking

Het beursseizoen van 2023 is in aantocht

20-02 Een perfecte gelegenheid voor u om kennis te maken met de metaalbranche en om…

Verspanen

EMO Hannover 2023 bundelt alle trends op vier gezamenlijke stands

08-02 Martin Göbel, Director Exhibitions bij de EMO-organisator VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken, oftewel Duitse Vereniging…

Verspanen

VerspaningsNieuws weer volop in productie

06-02 We zijn net een maand onderweg in het nieuwe jaar en de eerste editie…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021