Meer robots voor gevaarlijke en terugkerende taken

De toenemende automatisering van de werkplek zal ook in 2020 een belangrijke trend blijven. Dat heeft vooral te maken met de opkomst van nieuwe innovaties en robots die meer rollen gaan overnemen van werknemers. Van het fabriceren van producten tot het verwerken van grote hoeveelheden getallen – slimme machines zullen steeds meer aanwezig zijn in het bedrijfsleven.

Dat blijkt uit onderzoek van reichelt elektronik, in samenwerking met OnePoll, onder 200 Nederlandse zakelijke beslissers over automatisering in hun organisatie. Hiervan gaf 45 procent aan nu al robots voor verschillende rollen te gebruiken en 55 procent verwacht in de komende twaalf maanden nieuwe technologie aan te schaffen voor verdere automatisering.

Meer robots, minder risico’s en fouten

Het verhogen van de productiviteit (50 procent) en werknemers zware of gevaarlijke taken uit handen nemen (45 procent) waren de belangrijkste redenen die de beslissers gaven om meer taken en processen te automatiseren. Bedrijven zijn zich er al lang van bewust dat automatisering bij herhaalde taken veel tijd kan besparen ten opzichte van de tijd die medewerkers aan een taak spenderen. Daarnaast dalen de kosten van de technologie, waardoor automatisering een stuk toegankelijker wordt.
Bijna de helft van de bedrijven die nu gebruikmaken van robots of automatisering doen dit vooral om hun werknemers te beschermen tegen fysiek gevaarlijke taken. De respondenten maken zich echter wel zorgen over meer automatisering in het bedrijfsleven. 46 procent is van mening dat de aankoopkosten niet kunnen opwegen tegen de voordelen van de nieuwe machinemedewerkers en 33 procent zegt bezorgd te zijn over de compatibiliteit met de bestaande systemen in het bedrijf. Zelfs al zegt een vijfde van de bedrijven, die gebruikmaken van robots of automatisering, dit juist te doen om hun werknemers beter te kunnen opleiden of omscholen.

Aanschaf van robots

Als het gaat om automatisering, voegen bedrijven de daad bij het woord, met speciale budgetten voor robotwerknemers in 2020. Meer dan 95 procent van de respondenten zeggen dat er budget is voor automatisering, waarbij een kwart zegt dat dit cijfer tussen de 50.000 en 100.000 euro ligt.
Meer dan de helft koopt de hiervoor benodigde apparatuur liever bij de fabrikant en 35 procent bij de distributeurs. Technische ondersteuning en advies is een prioriteit voor kopers (54 procent), de mogelijkheid om naast het product onderhoudsdiensten af te nemen komt op de tweede plaats (49 procent).
Uit het onderzoek van reichelt elektronik, online distributeur voor elektronica en IT-technologie, blijkt dat er een duidelijke vraag is naar automatisering in de industrie en dat distributeurs daarom ook aanvullende apparatuur en reserveonderdelen moeten leveren om ervoor te zorgen dat deze nieuwe technologieën naar behoren worden geïntegreerd met de huidige systemen.

Tobias Thelemann, Product Manager bij reichelt elektronik: “Ondanks enkele uitdagingen zijn we ervan overtuigd dat de trend naar meer automatisering door het gebruik van robots en soortgelijke technologieën zich ook in 2020 zal voortzetten. De markt ontwikkelt zich snel en er zijn steeds meer oplossingen die ook voor middelgrote bedrijven betaalbaar zijn. Bedrijven kunnen met automatisering en robotica taken snel en efficiënt uitvoeren.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Markt voor cobots groeit explosief

26-05 Volgens een nieuw rapport van ABI Research zal de wereldwijde markt voor cobots in…

Automatisering

Robots reinigen ziekenhuisbedden

06-03 Weber Hospital Systems, opgericht in 2017, is onderdeel van Weber Machinebouw. De basis van…

Featured

In de maakindustrie kent 62 procent Smart Industry

19-08 De naamsbekendheid van Smart Industry is gegroeid. Van de ondernemers in de maakindustrie heeft…

Automatisering

Machinebouwer wil spraakgestuurde machines en apparaten

12-02 Besturingenfabrikant E.D.&A. ziet de vraag naar spraakgestuurde bediening stijgen bij machine- en apparatenbouwers. Vooral…

Automatisering

Een op drie organisaties maakindustrie heeft achterstand in digitalisering

12-02 Een percentage van 31 procent van de bedrijven in de maakindustrie loopt volgens haar…

Automatisering

Entertainment centraal bij Kuka op TechniShow

11-02 Specialist op het gebied van robotica Kuka presenteert tijdens de TechniShow de Kuka Coaster,…

Automatisering

Frequentieomvormers

09-02 Siemens breidt haar aandrijvingsportfolio met tal van innovaties uit, wat resulteert in verbeterde gebruiksvriendelijkheid…

Verspanen

‘Say Hi to High End Machining’ bij Dormac

05-02 Dormac CNC Solutions laat tijdens de TechniShow aan de hand van live-demonstraties op high-en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X