Meerwaarde hyperMILL is goud waard

Mecamar is een toeleveringsbedrijf voor de machinebouw, gelegen in het Oost Vlaamse Kruisem. Al meer dan vijftig jaar combineert het ervaring met een jonge geest en een dynamische, flexibele aanpak. Door kennis van techniek en puur vakmanschap te combineren met 40 gepassioneerde vakmensen, levert Mecamar dagelijks kwaliteitsproducten af.

Mecamar levert voornamelijk aan grote machinebouwers voor voeding en farmacie. De afwerkingsgraad ligt hoog.

Het familiebedrijf werd in 1966 gesticht door grootvader Marcus Dhont. Als gediplomeerd horlogemaker startte hij in zijn garage met het vervaardigen van machineonderdelen met conventionele draai- en freesmachines. Begin de jaren ’90 kwamen dochter Isabelle en zoon Christophe in de zaak die het bedrijf verder uitbouwden. “Zelf ben ik sinds 2017 in de zaak. Ik ben begonnen aan de machine en leer continu nieuwe dingen. Er is nog voldoende tijd om mijzelf klaar te stomen voor de volgende ‘wisseling van de wacht’. De toekomst van ons bedrijf ligt in het automatiseren van werk- en productieprocessen”, aldus Giles dHondt.

Vooruit kijken

Mecamar levert voornamelijk aan grote machinebouwers voor voeding en farmacie, maar is ook leverancier voor staalverwerkende bedrijven. Matrijzenbouw behoort ook tot de mogelijkheden. De afwerkingsgraad ligt hoog, evenals de ‘drive’ van de medewerkers en het management om vooruit te kijken. “Om de concurrentie het hoofd te bieden, moet je voortdurend investeren”, aldus Giles. “Zo hebben wij recentelijk geïnvesteerd in een eigen lasafdeling en nieuwe bedrijfspanden. De afgelopen 8 jaar is er veel geïnvesteerd in software en nieuwe machines. Daarnaast zijn ook het interieur en de infrastructuur flink aangepakt. Alles is erop gericht om de efficiency van onze productie te verbeteren en te maximaliseren. Maar dat is eigenlijk nooit anders geweest.”

CAD/CAM-systeem

In dat plaatje was er duidelijk behoefte aan een werkend CAD/CAM-systeem. Op de TechniShow in 2018 heeft Mecamar zich uitgebreid laten informeren door verschillende CAD/CAM-aanbieders. Daar is het eerste contact gelegd met Open Mind Technologies Benelux BV (Voorheen CNC-Consult). De keuze voor hun pakket hyperMILL was eigenlijk snel gemaakt. De gebruiksvriendelijkheid en de technische ondersteuning gaven uiteindelijk de doorslag. “Wij zochten namelijk niet alleen een goed CAD/CAM-systeem, maar ook een partner in dienstverlening in een hechte samenwerking”, aldus Gilles.

Op dit moment heeft Mecamar vier HyperMILL CAD-S licenties, voorzien van 3- en 5-assige freesbundels. HyperMILL MAXX Machining is met name ideaal voor het wegfrezen van groot volumemateriaal. Sinds geruime tijd is ook de MillTURN-module aangeschaft om de draaibanken aan te sturen. Dit levert niet alleen enorme tijdswinst op, maar het vergroot ook de freescapaciteit op de draaibanken aanzienlijk. “Dankzij hyperMILL kunnen wij sneller programmeren, bovendien gebeurt dit steeds vaker volledig geautomatiseerd, door gebruik te maken van Automation Center.”

Om hyperMILL maximaal te kunnen benutten, moet je als gebruiker voortdurend investeren in kennis en expertise. Hiervoor biedt Open Mind trainingen, seminars en workshops aan. De synergie tussen CAD, CAM, postprocessor, mens en machine is 100% feilloos. Hoewel de prijzen er niet om liegen, was de kostprijs van de licenties voor Mecamar geen doorslaggevend criterium. De meerwaarde die hyperMILL levert, is voor Mecamar goud waard. Kortom: een slimme investering in productieverbetering.

Gereedschap beheer

Open Mind Technologies Benelux staat dicht bij de klant. Bovendien levert het bedrijf software die Mecamar eindeloze mogelijkheden biedt. De gebruiksvriendelijkheid is cruciaal voor complex stukwerk en kleine seriematige opdrachten. In de toekomst wil het bedrijf ook investeren in Proxia Gereedschapbeheer, een pakket dat Open Mind ook levert. “Wij profiteren van de professionele ondersteuning van vriendelijke mensen, die net als wij veel expertise en ervaring in huis hebben”, besluit Giles.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Licentie om te besparen

10-11 Aesculap heeft een hoogwaardige afdeling voor prototypebouw, waar vrijwel alle nieuwe productontwikkelingen vorm krijgen.…

Verspanen

Open Mind op D2M met hyperMILL CAM-innovaties

19-09 Hier zal het de innovatieve technologieën in de huidige versie 2022 van haar hyperMILL…

Automatisering

Open Mind terug op Farnborough Airshow

11-07 Van 18 tot 22 juli komt de hele luchtvaartindustrie naar de Farnborough International Airshow…

Automatisering

Optimale gereedschapsbanen voor medische componenten

22-06 Deze geautomatiseerde CAM-programma’s zijn vooral interessant voor fabrikanten van implantaten en botplaten, met al…

Automatisering

OPEN MIND verwerft meerderheidsbelang in MES-fabrikant Hummingbird

02-02 Met de overname van Hummingbird Systems breidt OPEN MIND zijn portfolio van genetwerkte, gedigitaliseerde…

Automatisering

Uitbreiding hyperMILL met nieuwe functies en geoptimaliseerde strategieën

06-12 hyperMILL Virtual Machining draait om het betrouwbaar genereren, optimaliseren en simuleren van de NC-code.…

Verspanen

Werkstuk uitlijnen met één druk op de knop

07-07 Deze methode bespaart tijd en verhoogt de procesbetrouwbaarheid. Dit komt vooral tot uiting bij…

Verspanen

Open Mind introduceert hyperMILL versie 2021.2

07-06 Verschillende nieuwe functies in versie 2021.2 zorgen voor een verbeterde bewerking bij het finishen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen