Meetkamer Assmann Verspaningstechniek vernieuwd

0

De meetkamer van Assmann Verspaningstechniek is vernieuwd. Het bedrijf heeft de 3D meetmachine vervangen door een exemplaar van Zeiss. Daarnaast is de temperatuurregeling in de meetkamer vervangen.

Het bedrijf in het West-Brabantse Zevenbergen verricht metingen voor andere bedrijven en hoopt met de vernieuwde meetkamer nieuwe en bestaande klanten meer waar voor hun geld te bieden. Nobby Assmann, verantwoordelijk voor de meetkamer, legt uit: “Met een gewone meetmachine meet je een cirkel bijvoorbeeld op 10 à 20 losse punten. Onze Zeiss meetmachine heeft een actieve scankop waarmee je in dezelfde tijd 500 tot 1000 punten meet. Zo krijg je een veel beter beeld van het werkstuk dat je meet: meer meten is meer weten.”

Temperatuurregeling

Met het vervangen van de meetmachine is meteen de temperatuurregeling in de meetkamer verbeterd. Er is geïnvesteerd in een installatie op basis van een luchtbehandelingskast, die zowel kan koelen als verwarmen. De hardware en software van de installatie is op maat gemaakt voor de meetkamer van Assmann. De temperatuur in de meetkamer ligt hierdoor tijdens alle seizoenen heel dicht bij de voorgeschreven temperatuur van 20 graden Celsius.

Vader Peet Assmann vertelt dat de eerste meetmachine al in 1990 werd aangeschaft om de producten uit de eigen fijnmechanische werkplaats te kunnen meten. “Al gauw kwam de vraag van bedrijven uit de buurt om ook hun producten te meten.” Sinds de komst van een CNC meetmachine in 1998 meet het bedrijf voor klanten uit heel Nederland en Vlaanderen. Vaak zijn dat producten van machinefabrieken en gereedschapsmakerijen, maar bijvoorbeeld ook spuitgietproducten die met hun complexe vorm alleen met een 3D meetmachine gemeten kunnen worden. De Zeiss Contura heeft een meetbereik van 700x1000x600 mm en kan meten aan de hand van 3D CAD-files met de Calypso-software – eveneens van Zeiss.

CNC rondheidsmeter

Naast de 3D meetmachine beschikt Assmann over een nauwkeurige CNC rondheidsmeter van Mitutoyo. Deze meet behalve rondheid ook cilindriciteit, haaksheid en andere vorm- en plaatstoleranties. Rondheden van veel minder dan een duizendste millimeter zijn met de rondheidsmeter eenvoudig te meten.

Omdat de rondheidsmeter zo nauwkeurig kan meten, speelt temperatuur een grote rol. De rondheidsmeter is daarom in een kast geplaatst, die met een aparte regeling aangesloten is op de nieuwe luchtbehandelingskast. De temperatuur in de kast van de rondheidsmeter is nu altijd ruim binnen de gestelde eis van plusminus 0,1 graad Celsius.

De meetkamer van Assmann Verspaningstechniek heeft een aparte website. Het bedrijf houdt zich verder bezig met nauwkeurige metaalbewerking door onder andere draadvonken, zinkvonken, honen en leppen.

De temperatuur in de meetkamer wordt geregeld door de speciaal voor Assmann ontworpen installatie.
De temperatuur in de meetkamer wordt geregeld door de speciaal voor Assmann ontworpen installatie.