VDL ETG bouwt complexe frames voor Zeiss

0

VDL ETG gaat voor Zeiss frames bouwen die de nauwkeurige ophanging en positionering waarborgen van de spiegels van deze Zuid-Duitse hightech-speler. Deze spiegels vormen en richten de lichtbundel in de volgende generatie EUV-machines van ASML. De frames zullen worden gebouwd bij VDL ETG Almelo en VDL ETG Zwitserland.

Een miljoeneninvestering is nodig om vooral VDL ETG Almelo gereed te maken voor de opstart van de productie. Een nieuwe productiehal moet worden gebouwd en een bestaande productiehal wordt vrijgemaakt en vervolgens omgebouwd voor cleanroom-montage. Het dak moet worden verhoogd om bijvoorbeeld een meetmachine van 9 meter hoog, 7 meter lang en ruim 4 meter breed onder te kunnen brengen. Omdat VDL ETG Zwitserland op dit moment over grotere freesmachines beschikt dan in Almelo zullen de eerste frames in Trübbach worden geproduceerd.

Voor één van de frames zijn maar liefst twee aluminium blokken nodig van bijna 20 ton per stuk. Nadat zo’n aluminium blok maar liefst ruim 1.300 uur is bewerkt, is daarvan nog ongeveer 3 ton over. VDL ETG zal de frames eveneens voorzien van onder meer leidingen, elektronica, mechanische afdekkingen en koelplaten. De eerste levering van het eerste van drie frames staat gepland voor eind 2020. Naar verwachting zal de productie een doorlooptijd kennen van vijf tot tien jaar.