Metaal gaat staken voor nieuwe cao; acties starten maandag in Friesland

Medewerkers in de Metaal & Techniek gaan volgende week staken voor een nieuwe cao. De acties beginnen maandag in Friesland, daarna volgen de regio’s Twente en omgeving (woensdag), Noord-Brabant (donderdag), Regio Zuidwest (donderdag), Noord-Holland en Utrecht (vrijdag).

De bonden gaan een week lang actie voeren voor een nieuwe cao in de Metaal & Techniek. Maandag wordt er eerst in Friesland gestaakt.

De vakbonden roepen hun leden op tot actie, omdat de werkgevers na weken van moeizaam onderhandelen niet positief hebben gereageerd op het ultimatum dat de bonden begin deze week stelden. De werkgevers, verenigd in de FWT, hadden daar tot woensdag 18.00 uur de tijd voor.

Genoeg is genoeg

“Heel teleurstellend”, reageert CNV-onderhandelaar Johann Honders op de houding van de werkgevers. “Werkgevers willen een aantrekkelijke branche zijn, maar bieden een ondermaatse cao. Dat werkt niet. Genoeg is genoeg wat ons betreft. Vanaf volgende week gaan medewerkers in staking.”

Gebrek aan bereidheid

FNV cao-onderhandelaar Peter Reniers noemt het onbegrijpelijk dat de werkgevers het zover laten komen. “Het gebrek aan bereidheid om tegemoet te komen aan onze belangrijkste eisen, met name op het gebied van (jeugd)loon, zwaarwerk-regeling en generatiepact, is zwaar teleurstellend. We hebben de afgelopen cao-periode fors ingeleverd op koopkracht, maar hier lijken de werkgevers geen boodschap aan te hebben. De sector moet echt voorbereid zijn op de uitdagingen van de toekomst, zoals de energietransitie, automatisering en digitalisering. Daarvoor moet de nieuwe cao staan als een huis. Daar gaan we voor staken.”

FWT: ‘Er lag een stevig eindbod’

De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) is op haar beurt teleurgesteld in de opstelling van de vakbonden. FWT-onderhandelaar Ron Follon: “Er lag een stevig eindbod van de werkgevers met een flinke loonsverhoging van 9,19%. Voor jongeren betekende het eindbod zelfs een loonsverhoging van meer dan 10%. De vakbonden houden vast aan een looneis van ruim 13%. Daarmee plaatsen ze zich buiten de realiteit. Dit kunnen werkgevers simpelweg niet dragen.”

Follon hoopt dat de vakbonden terugkeren naar de onderhandelingstafel. “Het is in het belang van zowel werkgevers als werknemers dat we tot een cao-akkoord komen.” Hij benadrukt dat de werkgevers open blijven staan voor onderhandelingen met de bonden. “Wij hebben stappen gezet, nu is het aan de vakbonden om in beweging komen.”

Start acties in Friesland

Maar dat gaat vooralsnog niet gebeuren. Maandag 22 april organiseren de bonden de eerste 24-uurs staking in Friesland. Dat gebeurt bij De Fabriek, James Wattstraat 4, Leeuwarden. Stakers kunnen zich hier inschrijven van 8.00 tot 9.00 uur. Er wordt vooral gestaakt in de volgende bedrijven: Spie, Unica, SMI (Dokkum en Leeuwarden), FIB Industries, SRI Veenwouden, Feenstra Verwarming, Polem Lemmer, VDL Heerenveen en Kobus. Tevens wordt er ook toeterend langs met name Jovi en Ensel gereden. Vanuit Heerenveen, Leeuwarden en Dokkum rijden de stakers naar De Fabriek in Leeuwarden.

CNV-onderhandelaar Johann Honders: “We krijgen heel veel signalen van leden dat ze de houding van hun bazen helemaal zat zijn. De werkgevers kunnen hun borst nat maken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Opnieuw stakingen in Metaal en Techniek

14-05 Donderdag 16 mei leggen medewerkers in de regio’s Rotterdam, Zeeland en Gelderland hun werk…

Personeel en Opleiding

Akkoord over nieuwe cao Metalektro: 9% meer loon

14-05 De cao gaat in vanaf 1 juni en heeft een looptijd tot 31 december…

Personeel en Opleiding

Meeste stakingen in de industrie

01-05 In totaal gingen vorig jaar 142 duizend arbeidsdagen verloren, zo meldt het CBS op…

Personeel en Opleiding

Onderhandelingen nieuwe cao Metalektro worden spannend

23-04 Volgens CNV-onderhandelaar Arthur Bot is wat de werkgevers tot nu toe bieden ‘uiterst teleurstellend’.…

Personeel en Opleiding

Metaalstakingen dreigen na afwijzing cao-eindbod werkgevers

15-04 Het ultimatum verloopt aanstaande woensdag om 18.00 uur. Indien de werkgevers niet met de…

Personeel en Opleiding

Werkgevers doen ‘stevig’ eindbod voor nieuwe cao’s Metaal & Techniek

15-04 UPDATE:      Metaalstakingen dreigen na afwijzing cao-eindbod werkgevers Na vier onderhandelingsronden doen de werkgevers…

Personeel en Opleiding

Cao-onderhandelingen Metaal & Techniek afgebroken, acties dreigen

08-04 Vakbond FNV Metaal zal de werkgevers nu samen met de andere bonden op korte…

Personeel en Opleiding

Cao-overleg opgeschort; lonen grootste probleem

29-03 Werkgevers bieden per 1 juli 2024 5% en per 1 februari 2025 1,25% over…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV