Metaalbewerking Smit optimaliseert samen met Ceratizit verspanende processen

Metaalbewerking Smit in Abcoude, producent van fijnmechanische halffabricaten en complexe precisie-onderdelen van metaal en kunststof, vertrouwt al sinds jaar en dag op de verspanende gereedschappen van Ceratizit. Het machinepark van de toeleverancier beweegt steeds meer van zware bewerkingsmachines met hoge vermogens naar lichtere, geautomatiseerde machines met hoge toerentallen. Hoewel de nieuwe machines minder koppel kunnen overbrengen, weet Smit met de gereedschappen en expertise van Ceratizit de efficiëntie te verbeteren en het rendement te vergroten.

Jordy Pieper van Ceratizit en werkplaatschef Ton Landwier van Smit Metaalbewerking: “Met de juiste gereedschappen en bewerkingsstrategieën kun je met compacte bewerkingsmachines een hoog verspanend volume behalen.”

Metaalbewerking Smit levert aan uiteenlopende industrieën, zoals de luxe jachtbouw, machine- en apparatenbouw, olie- en gas-, voedingsmiddelen- en automobielindustrie. Hoewel het bedrijf enkelstuks kan produceren, ligt de corebusiness op kleine tot middelgrote series in een range van twintig tot enkele tienduizenden stuks. Net als veel maakbedrijven streeft Smit naar het realiseren van kortere levertijden en een betere kostprijs. Dat betekent meer capaciteit bewerkstelligen door processen te optimaliseren en te automatiseren. Mede daarom moderniseert Smit het machinepark met snelle bewerkingsmachines die korte gereedschapswisseltijden bewerkstelligen.

Uren besparen op seriewerk

“De snelheid waarmee we tegenwoordig verspanen is een grote verandering ten opzichte van enkele jaren geleden”, vertelt directeur Dick Weijman. “Toerentallen, ijlgangen en de spaan-tot-spaan-tijd hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger duurde het wisselen van een gereedschap 20 seconden, met onze nieuwe bewerkingsmachines slechts enkele seconden. In combinatie met automatisering kunnen we uren besparen op seriewerk en dat resulteert weer in een scherpe kostprijs en een sterke concurrentiepositie.

Dit alles vraagt wel om betrouwbare gereedschappen en vernieuwde bewerkingsstrategieën. Met de gereedschappen, kennis en expertise van Ceratizit hebben we hier grote stappen in gemaakt”, Metaalbewerking Smit is ervan overtuigd dat de toekomst ligt in seriewerk. Daarom is de toeleverancier de weg ingeslagen van automatisering. Meer doen met hetzelfde aantal mensen is het credo.

Trochoïdaal frezen

Om maximaal te profiteren van de nieuwe bewerkingsmachines, werkt Smit samen met Ceratizit aan het optimaliseren van het verspanende proces. “Een trend in de markt is dat grote machines met veel vermogen worden vervangen door kleinere, dynamische machines met hoge toerentalspindels. Om met deze machines evenveel of nog meer verspanend volume te behalen, moet je de bewerkingsstrategieën onder de loep nemen en aanpassen aan het type machine. Zo adviseren we onze klanten bijvoorbeeld vaak om trochoïdaal te gaan frezen”, vertelt Jordy Pieper, Technisch Adviseur bij Ceratizit.

Met trochoïdaal frezen zorgen cirkelvormige freespaden voor positieve verspaningscondities, waarbij de krachten op het gereedschap worden gereduceerd door een kleinere snedebreedte. Tegelijkertijd wordt wel de gehele snijlengte van de frees ingezet, zodat krachten beter worden verdeeld en er meer verspanend volume gerealiseerd kan worden.

Metaalbewerking Smit werkt nauw samen met Ceratizit om producten zo efficiënt mogelijk te verspanen

Metaalbewerking Smit werkt nauw samen met Ceratizit om producten zo efficiënt mogelijk te verspanen

Driehoek van samenwerking

Metaalbewerking Smit legt de nadruk op het leveren van goede service en kwaliteit. Meedenken met de klant om nieuwe producten te ontwikkelen en de maakbaarheid te optimaliseren is een belangrijk element binnen de service. “Ingenieurs zijn niet altijd op de hoogte van de modernste productietechnologieën. Daarom denken we tijdens de ontwerpfase mee met de klant over het ontwerp en hoe het slim geproduceerd kan worden.

Bij dat proces betrekken we ook vaak Ceratizit om zo in een driehoek van samenwerkende partijen tot de beste oplossing te komen”, vertelt Weijman. Werkplaatschef Ton Landwier vult aan: “Op het moment dat je gaat onderzoeken hoe je het meest efficiënt een product kan verspanen, wordt al snel de link gelegd met het gereedschap. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van gereedschappen, opspanningen en strategieën. Dan is het fijn om met een partner als Ceratizit de beste oplossing te vinden, waarbij je als bedrijf ook gemakkelijker uit je vaste routine stapt. Bij ontwikkeling hoort immers verandering.”

Kennis en expertise

Bij een recent project zocht Metaalbewerking Smit een manier om onderin een vierkant bakje twee groeven voor O-ringen te verspanen. Omdat de ruimte tussen de wand van het bakje en de locatie van de groef heel klein was, zocht het bedrijf ondersteuning bij Ceratizit. “Het is niet alleen de vraag hoe we de bewerking kunnen uitvoeren, maar ook hoeveel producten er bijvoorbeeld geproduceerd moeten worden. Bij enkelstuks kan de oplossing heel anders zijn dan wanneer er grotere series geproduceerd moeten worden en tijdswinst een belangrijk factor wordt”, aldus Pieper. Voor het vierkante bakje kwam Ceratizit met een aangepast gereedschap, waarbij een kleine stukje van de houder was afgeslepen. Zo ontstond net voldoende ruimte om de groeven efficiënt te verspanen.

Verspanende processen optimaliseren

Door te investeren in nieuwe gereedschappen kan Metaalbewerking Smit de bewerkingstijden reduceren. “Verspanende gereedschappen maken het verschil in een goedlopend productieproces. We kijken daarom niet direct naar wat een gereedschap kost, maar wat het oplevert. Een simpel rekensommetje laat vaak direct al zien dat een iets duurder gereedschap veel meer output kan genereren. Het is daarnaast belangrijk om te experimenteren met nieuwe gereedschappen om verspanende processen continu te optimaliseren. Zo hebben we in het verleden bijvoorbeeld trillingen kunnen reduceren en snededieptes kunnen vergroten”, aldus Landwier.

Metaalbewerking Smit zet de CCR-frees van Ceratizit onder andere in om trochoïdaal te frezen.

Metaalbewerking Smit zet de CCR-frees van Ceratizit onder andere in om trochoïdaal te frezen.

CCR en PCR gereedschappen

Sinds kort gebruikt Metaalbewerking Smit de nieuwe CCR en PCR gereedschappen van Ceratizit. De CCR wordt ingezet voor trochoïdaal frezen en is ideaal voor de lichte machines. Door met de hele snijkant van de frees te ‘schillen’, ontstaan minder spanningen in het gereedschap en het materiaal én wordt minder warmte ingebracht. Dit geeft zowel een kwaliteits- als een productiviteitsverbetering. Bij verschillende producten heeft Smit met de CCR-frezen de bewerkingstijd met meer dan 1,5 minuut weten te reduceren.

Daarnaast heeft het bedrijf ook een grote stap gemaakt met de nieuwe PCR-frees. Dankzij een holling in de centreerpunt kan deze frees ook gebruikt worden om te boren. Bij het spiebaanfrezen, waar Metaalbewerking Smit het gereedschap veel voor gebruikt, kan er nu met één gereedschap zowel geboord als gefreesd worden. “Met de boorfunctie brengen we de frees nu in één stap op diepte en frezen dan in één beweging de spiebaan. Dat scheelt veel tijd en het is kostenefficiënt, omdat je immers maar één gereedschap nodig hebt”, aldus Landwier.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Procesoptimalisatie is topic bij Ceratizit op EMO Milano

30-09 Aan de hand van live demonstraties wordt getoond hoe bewerkingsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden met…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Maakindustrie stevent af op goede jaren”

28-06 Leveranciers van verbruiksartikelen kunnen over het algemeen snel inschatten hoe een marktsegment er economisch…

Verspanen

Ceratizit presenteert tweede online tv-show over verspanen

11-06 It’s Tool Time! is een gloednieuwe B2B-infotainmentshow over verspanende gereedschappen voor de metaalsector. De…

Verspanen

Schreuder M&T innoveert hand in hand met Ceratizit

01-02 Schreuder richt zich op alle markten waar behoefte is aan fijnmechanische onderdelen in enkelstuks,…

Verspanen

Trillingsvrije boorstang met verwisselbare kop

13-01 Ceratizit Team Cutting Tools heeft nieuwe trillingsdempende boorstangen ontwikkeld voor het efficiënt bewerken van…

Verspanen

Ceratizit broadcast digitaal over gereedschapsinnovatie

16-12 Eind november organiseerde Ceratizit voor het eerst de digitale tv-show It’s Tool Time. Dit…

Verspanen

Hoofdrol voor verspanende gereedschappen in tv-show Ceratizit

09-11 De Ceratizit Group heeft een nieuw presentatieformat ontwikkeld met een combinatie van informatie, amusement…

Verspanen

Ceratizit introduceert circulaire schroefdraadfrezen met 3xD en 4xD

04-11 Het programma SGF circulaire schroefdraadfrezen van Ceratizit is uitgebreid met 3xD en 4xD. Een…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X