Metaalunie start Meldpunt Bedrijfsfinanciering

Het is het gesprek van de dag onder ondernemers. De bank geeft vaak geen krediet meer, zelfs niet aan bedrijven met een goede betalingsgeschiedenis. Koninklijke Metaalunie start daarom een Meldpunt Bedrijfsfinanciering.

“Actie is nodig”, verklaart directeur beleid Jos Kleiboer de start van het meldpunt. Metaalunie constateert dat het steeds vaker lastig is om financiering te krijgen voor bedrijven in het MKB-metaal. De bankwereld is kritischer op het verlenen van financiering. Er worden meer en zwaardere eisen gesteld, die voor met name MKB-bedrijven moeilijk zijn in te vullen. Hoewel de totale kredietportefeuille van banken niet daalt, komt dit geld steeds minder bij het MKB-metaal terecht. Daarom gaat Metaalunie haar leden actiever helpen bij financieringsvragen.

Banken kijken niet meer alleen naar het verleden. Ook al zijn de leningen altijd netjes afgelost, is steeds een redelijk rendement op de investeringen gehaald en is een stabiele omzetgroei gerealiseerd: een nieuwe kredietverlening zit er dan soms toch niet in. Dat is niet alleen frustrerend voor de ondernemer, maar volgens Metaalunie vaak ook onnodig. Metaalunie kan soms die frustratie wegnemen en de bank ervan overtuigen de afwijzing te heroverwegen. “Als ook onze financieel specialisten van mening zijn dat het gevraagde krediet een aanvaardbaar risico is, kan Metaalunie op een hoger niveau contact leggen met de bank en de zaak van een individuele ondernemer onder de aandacht brengen”, zegt Kleiboer. Behalve met dit soort bemiddeling kan Metaalunie ook helpen met het opstellen van een kansrijke kredietaanvraag. In beide gevallen begint het met een telefoontje naar het nieuwe Meldpunt Bedrijfsfinanciering. Meerdere specialisten zitten klaar om de hulpvragen van Metaalunieleden te beantwoorden.

Wie Metaalunie belt en vraagt naar het Meldpunt Bedrijfsfinanciering krijgt één van de specialisten van Metaalunie aan de lijn. Zij hebben een achtergrond als bedrijfseconoom, fiscalist of (register)accountant en kennen het MKB-metaal door en door. De dienstverlening omvat onder andere hulp bij het opstellen van kredietaanvragen, gesprekspartner zijn bij de onderhandeling met de bank en op zoek gaan naar alternatieven. De diensten zijn kosteloos en alleen voor Metaalunieleden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Een stap terug?

27-02 Anton was ooit begonnen als servicemonteur bij de onderneming, een machinebouwer voor de bouwstoffenindustrie.…

Columns

Zelfkennis, een sterk punt

10-10 Viktor heeft toentertijd de aandelen van zijn broer overgenomen en was direct begonnen de…

Columns

De zoon

20-06 Mijnheer P. had een groothandel in metaalproducten. Hij wilde graag dat zijn zoon, die…

Columns

Koudwatervrees

16-11 Johan was twee maanden eerder afgestudeerd en net terug van een lange stage in…

Columns

Begin of einde?

19-10 Eindelijk weg uit dat oude pand en werken aan de toekomst in een mooi…

Columns

Klein maar fijn

13-09 Bij een van zijn projecten kon hij niet voorkomen dat hij vier medewerkers, die…

Columns

Grasmaaien

21-05 Rob, de eigenaar, vormde samen met twee oud-schoolgenoten de directie over het uitermate goed…

Plaatbewerking

LBM maakt leasen van gebruikte machines makkelijker door samenwerking met Beequip

04-05 Bij veel ondernemers in de metaalbewerking bestaat nog steeds het beeld dat leasen alleen mogelijk is bij de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen