Metalliseren van kunststof interessante uitbreiding voor Multinal Group

Met de overname van DGI – Duivendrechtse Galvano Industrie – heeft Multinal Group haar aanbod op het gebied van oppervlaktebehandelingen uitgebreid met een interessante nieuwe service. DGI, inmiddels omgedoopt tot Multinal Duivendrecht, beheerst namelijk het hoogwaardig metalliseren van kunststofproducten. Hiermee is het bedrijf uniek in de Benelux.

De vestiging in Duivendrecht is al jaren gespecialiseerd in het metalliseren van ABS en ABS-Blends kunststofproducten. Dit gebeurt middels het galvanisch Plating On Plastics: door het elektrolytisch aanbrengen van koper, nikkel en chroom worden de decoratieve en/of functionele eigenschappen van de kunststof producten verhoogd. De galvanische deklaag waarborgt de duurzaamheid en uitstraling van het product.
Deze oppervlaktebehandeling wordt  toegepast op een grote diversiteit aan producten. Niet alleen op industriële producten, maar bijvoorbeeld ook op huishoudelijke artikelen en sanitair onderdelen. De door Multinal Duivendrecht behandelde producten vinden hun weg naar sectoren als automobiel, sanitair, witgoed, cosmetica & mode, consumentenelektronica, meubels en decoratie.

Grote mogelijkheden
“De mogelijkheden van het metalliseren van kunststof zijn groot”, zegt Johan de Graaf, oud-directeur van DGI en nu bij Multinal Group in dienst als technisch accountmanager. “Door onze behandeling kunnen we kunststof een metalen look geven, die niet te onderscheiden is van echt metaal. Zeker prijstechnisch is dat heel interessant. Vroeger was men nogal eens terughoudend voor toepassing van deze techniek, omdat men zich afvroeg hoe de kunststof in combinatie met het aangebrachte metaal zich zou houden. Maar de kunststoffen zijn enorm verbeterd en de technieken ook. Hierdoor kunnen we  kwalitatief uitstekende producten afleveren.”
Zelf heeft DGI in het verleden ook een bijdrage geleverd aan alle verbeteringen. Met name op het gebied van ontwikkelde glansmiddelen is dankzij de inspanningen in Duivendrecht grote vooruitgang geboekt. Minstens zo belangrijk is echter dat de twaalf medewerkers dankzij hun jarenlange ervaring het proces perfect in de vingers hebben. “Het metalliseren van kunststof is een redelijk complexe materie”, aldus De Graaf. “ Het galvaniseren van kunststof is toch iets anders dan metaal. Door de chemische voorbehandeling die noodzakelijk is, is het traject veel langer. Het materiaal gaat door veel meer baden, waarbij natuurlijk ook meer fout kan gaan. Het is de kunst deze fouten te elimineren. Daar zijn we goed in.”   

Toegevoegde waarde
De overname van het bedrijf was zowel voor DGI als Multinal Group aantrekkelijk. Multinal, specialist in oppervlaktebehandeling en industrieel reinigen, kon hierdoor uitbreiden met een tiende vestiging en een oppervlaktetechniek die men nog niet in huis had. Commercieel directeur Diana Stroeven zegt hierover: “We zien een tendens, onder andere in het sanitair, dat men overschakelt van metalen producten naar combinaties van metaal en kunststof of volledig kunststof alternatieven. In die zin biedt DGI onze groep echt toegevoegde waarde. Het adopteren van een nieuwe techniek sluit bovendien perfect aan bij onze strategie. Multinal Group wil voor haar klanten één aanspreekpunt zijn op het gebied van oppervlaktebehandeling. We willen de klant ontzorgen en hem kunnen adviseren over elke techniek.”

Verder professionaliseren
De aansluiting bij Multinal Group geeft DGI gelegenheid om de organisatie verder te professionaliseren en daarmee een goede basis te leggen voor groei. Het bedrijf is zeker voor  grote partijen interessant, ook over de grens in Duitsland en België. Daarom worden er verdere stappen gezet qua kwaliteitszorg, duurzaamheid en efficiency van het productieproces. “Op al die terreinen valt voor ons nog veel winst te halen”, weet vestigingsmanager Gerrie Klim. “Je moet gewoon alles goed op de rit hebben om voor grote klanten te werken. Hiervoor kunnen we nu een beroep doen op de expertise die in de  andere Multinal-bedrijven en op groepsniveau aanwezig is. Met elkaar kunnen we een steeds hoger niveau bereiken en zo ook beantwoorden aan de enorme eisen die aan onze industrie worden gesteld.”
De professionaliseringslag is al in gang gezet in Duivendrecht. Er zijn al aanpassingen gedaan in de waterzuivering. De hele waterstroom is nu afleesbaar geregistreerd. Door middel van een speciaal sproeisysteem heeft men de kwaliteit van het verchromen van kunststof al kunnen verbeteren. Belangrijk is ook de toegenomen flexibiliteit. Ook bij DGI kan nu in ploegen worden gedraaid, zodat bij pieken de klant snel kan worden bediend en levertijden blijvend kunnen worden gehaald.

Adviseren bij ontwerp
Nu Gerrie Klim is aangesteld als vestigingsmanager, heeft Johan de Graaf zijn handen vrij om (potentiële) klanten te bezoeken en hen te adviseren over het metalliseren van kunststoffen, technische vraagstukken, nieuwe processen of andere oppervlaktebehandelingen. Hij ziet wat dat betreft een schone taak voor zichzelf weggelegd. “Hoe vaak komt het wel niet voor dat een product al helemaal is ontwikkeld en dat men dan pas bedenkt dat het ook nog moet worden verchroomd, gebeitst, verzinkt of gepoedercoat. Dat is heel jammer, want een te scherp hoekje kan al grote problemen opleveren en ook het weglaten van uitloopgaten kan grote gevolgen hebben voor het meeslepen van badvloeistof en daarmee onnodig kostenverhogend werken, terwijl juist in het voortraject veel (tijd)winst is te behalen. Direct gevolg is dat er veel kosten kunnen worden bespaard als een galvanospecialist direct bij het ontwerpproces wordt betrokken. Dit geldt voor zowel kunststof als voor metaal. Veel problemen kunnen worden voorkomen als je weet waar je op moet letten.”

Gespecialiseerde Multinal- bedrijven werken nauw samen
Multinal Duivendrecht is de tiende vestiging van Multinal Group.Iedere vestiging heeft zijn eigen specialisme. Door de nauwe samenwerking worden kennis en expertise gebundeld en kan Multinal Group snel inspringen op de wensen van klanten, zoals het verzorgen van verschillende oppervlaktebehandelingen. De vestigingen regelen onderling het beste eindresultaat voor het product, de klant heeft hier verder geen omkijken meer naar.  Multinal Group verzorgt haar dienstverlening internationaal en nationaal vanuit vestigingen in Almere, Amsterdam, Coevorden, Duivendrecht, Hoogezand, Maassluis, Ridderkerk, Weesp en Zoeterwoude. Hier kunnen klanten behalve voor het uitvoeren van oppervlaktebehandelingen zoals beitsen en passiveren, elektrolytisch polijsten, verchromen, vergulden, verzinken, poedercoaten en natlakken en het industrieel reinigen op locatie, ook terecht voor kwaliteitscontrole of het inpakken en verzendklaar maken van hun producten. Dat scheelt weer een schakel in het logistieke proces. Klanten maken steeds vaker gebruik van dergelijke aanvullende diensten om aan de alsmaar kortere levertijden te kunnen blijven voldoen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Lichtgewicht materiaal kan oplossing zijn voor verlagen CO2-uitstoot

10-07 Het samenwerkingsproject werd onlangs tijdens een handelsmissie in België gepresenteerd aan zowel het Nederlandse…

Plaatbewerking

Duurzaamheid aanjager voor nieuwe ideeën bij Trumpf

13-04 Eigenlijk zit duurzaamheid in het DNA van Trumpf. Het bedrijf viert dit jaar het…

Verspanen

Duurzaamheid wordt topthema op EMO Hannover

19-12 Hoe kunnen duurzaamheidsdoelen op een praktische en vooral controleerbare manier worden bereikt? Concrete projecten…

Verspanen

Ceratizit wil koploper in duurzaamheid worden

13-10 Executive Board Member Thierry Wolter kondigde de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, die de hele toeleveringsketen zullen…

Toeleveren

Hannover Messe: digitaal en duurzaam

13-12 “We staan voor de grootste transformatie sinds de industrialisatie”, zegt Jochen Köckler, CEO van…

Personeel en Opleiding

Studentenaward van ACE staat in teken van duurzaamheid

10-05 Nadat Innovace 2020 door de coronapandemie kwam te vervallen, staat de wedstrijd in 2021…

Bedrijf en Economie

Concurrentievoordeel door duurzaamheid

07-04 Het onderzoek, dat Autodesk samen met Frost & Sullivan uitvoerde, bestaat uit kwantitatieve interviews…

Bedrijf en Economie

‘Toeleverancier moet proactief inspelen op circulariteit’

12-01 Duurzaamheid is een thema dat de komende tientallen jaren hoog op de agenda zal…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV