METAVAK staat als een huis

0

De vijftiende editie van METAVAK – het vakevent voor metaalbewerkers – is op 8, 9 en 10 oktober succesvol verlopen. Voor het eerst was de beursvloer in Evenementenhal Gorinchem ingedeeld in zes segmenten waarbij elk segment zijn eigen demoplein had. Dit werd als zeer positief ervaren door zowel bezoekers als exposanten. In totaal trok METAVAK 7.142 bezoekers.

Het was een editie waar voor de professionals uit de metaalsector veel te beleven viel, onder andere op de demopleinen, waar automatisering en digitalisering een belangrijke rol speelden. Zoals op het demoplein Verspaning waar de partners van het nieuwe Smart Machining Platform lieten zien hoe een verspanende fabriek door slim samen te werken met verschillende partners uit de keten de kans op fouten kan reduceren en de doorlooptijd verkorten. Iteq mocht op het demoplein Automatisering heel veel mensen uitleg geven over haar ILOAD beladingscobot, die aan een machine van Style CNC Machines stond. Het was de eerste publiekelijke presentatie van de ILOAD. Ook op diverse andere stands konden de bezoekers zich uitgebreid laten informeren over de toepassingsmogelijkheden van cobots. In de sector plaatbewerking trok de robot buigcel van LVD volop belangstelling.

Kennistheater
Een ander nieuw onderdeel op METAVAK was het ‘Visit the future kennistheater’. Diverse sprekers kwamen hier aan het woord over uiteenlopende actuele onderwerpen. Voor dit kennisprogramma was een indeling gemaakt op basis van de segmenten automatisering, verspanen, plaatbewerking, verbindingstechniek en 3D printen.

CEO Diner
Eveneens nieuw was het CEO Diner in samenwerking met de Koninklijke Metaalunie. In totaal schoven bijna 50 CEO’s aan tafel. Dit event vond plaats op de nieuwe bovenverdieping van Evenementenhal Gorinchem: Next Level. Tijdens het diner kwamen meerdere sprekers aan het woord over het thema: hoe bereik jij de volgende generatie?

Plannen 2020
METAVAK-organisator Easyfairs maakte bovendien haar plannen voor 2020 bekend. Het grootste nieuws was dat NIL Verbindingsweek die eens in de twee jaar tegelijk met METAVAK plaatsvindt een vernieuwd concept krijgt onder de naam: Welding Week powered by NIL. Dit tweejaarlijkse vakevent krijgt een bredere opzet dan NIL Verbindingsweek. Welding Week Nederland biedt niet alleen een volwaardig platform aan lastechniek, maar juist aan alle onderdelen van de verbindingstechniek. Ook krijgt METAVAK in 2020 een andere entree. Alle bezoekers gaan namelijk via de roltrappen eerst naar de nieuwe bovenverdieping van Evenementenhal Gorinchem die met name wordt ingezet voor Welding Week Nederland. Vervolgens dalen ze af naar de METAVAK beursvloer. Tevens werd bekend gemaakt dat METAVAK extra aandacht gaat besteden aan de plaatbewerking. Onder de naam Plaatbewerking Event (PBE) komt er vanaf 2020 een speciale dag voor de plaatbewerking, waarbij de spotlights volledig op deze branche worden gericht. PBE wordt een onderdeel van METAVAK. De zestiende editie van METAVAK en tevens de eerste editie van Welding Week Nederland vinden plaats op 6, 7 en 8 oktober 2020 in Evenementenhal Gorinchem.