METAVAK wordt coronaproof

Beursorganisator Easyfairs Nederland gaat zijn evenementen – waaronder de vakbeurs METAVAK op 6, 7 en 8 oktober in Evenementenhal Gorinchem – volgens de 1,5 meter-samenleving inrichten. Hiermee beoogt de organisator op een verantwoorde manier evenementen vanaf september weer te laten plaatsvinden. Er wordt onder meer gedacht aan zogeheten ‘time slots’ voor bezoekers en een verruiming van de openingstijden en de gehele beursindeling.

Easyfairs Nederland organiseert jaarlijks meer dan 60 events, waarvan het merendeel op haar eigen locaties in Evenementenhal Gorinchem en Evenementenhal Hardenberg. “Door het coronavirus hebben wij al meer dan 30 events noodgedwongen moeten verplaatsen of annuleren. De gevolgen zijn enorm. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze exposanten, bezoekers, partners en leveranciers. Wij verwachten dat de 1,5 meter-samenleving voorlopig de norm blijft en daarom gaan wij aan de slag om onze events op die manier in te richten”, verklaart Jeroen van Hooff, CEO van Easyfairs Nederland.

Uitgangspunt is veiligheid

Het uitgangspunt is dat alle evenementen veilig zijn, en dat iedereen zich veilig voelt. Daarom is Easyfairs bezig met het opstellen van verschillende protocollen. Het invoeren van zogeheten ‘time slots’ zou betekenen dat bezoekers zich gaan registeren voor een bepaald tijdstip. “Daarbij gaan we de openingstijden eventueel verruimen indien dit noodzakelijk en mogelijk is. Het voordeel van werken in time slots is dat iedereen de tijd en ruimte krijgt om op een veilige manier met elkaar in gesprek te gaan”, aldus Van Hooff.

Smartbadge technologie

Verder bekijkt Easyfairs de mogelijkheden tot een verruiming van de gehele beursindeling, zoals bredere gangpaden, meer ruimte creëren op plekken waar voorheen drukkere bezoekersstromen waren en aangepaste inrichting van de kennistheaters. Mogelijk wordt ook de catering aangepast. Er bestaat een reële mogelijkheid dat bijvoorbeeld alle etenswaren voorverpakt worden aangeboden. Daarnaast zullen op de beursvloer ook alle bestaande coronamaatregelen gelden, zoals 1,5 meter-afstand. Deze afstanden worden duidelijk zichtbaar gemaakt, zoals nu ook al is te zien bij onder andere supermarkten en andere winkels.

Van Hooff: “Dat zijn punten waar we ons in de komende tijd over gaan buigen. Daarnaast maken we al gebruik van onze smartbadge technologie. Met deze badge kan de bezoeker de informatie op de stands van exposanten scannen. Na afloop van het beursbezoek ontvangt de bezoeker een e-mail met daarin een overzicht van alle exposanten die hij of zijn gescand heeft. Hierdoor verdwijnen de fysieke visitekaartjes, folders en dergelijken. Wel zo milieuvriendelijk en ook nog eens volledig coronaproof.”

Ook een aangepaste inrichting van de kennistheaters wordt bekeken.

Ook een aangepaste inrichting van de kennistheaters wordt bekeken.

Goede hoop dat METAVAK doorgaat

Ondanks al deze maatregelen is nu nog niet te zeggen of METAVAK definitief doorgaat, hoewel de vakbeurs buiten periode valt (tot 1 september), waarin alle grote evenementen zijn verboden. “Wij gaan er in ieder geval alles aan doen om de beurs veilig in te richten, zodat de beurs op een verantwoorde manier door kan gaan. Wij voelen ons daarin ook gesteund door onze brancheorganisatie CLC-Vecta die zich ook hard maakt voor het laten doorgaan van vakbeurzen op een verantwoorde manier. Daarnaast is er een breed gedragen initiatief gelanceerd: www.veilignaardevakbeurs.nl. Kortom: wij hebben goede hoop dat vakbeurzen dit najaar volgens de 1,5 meter-samenleving plaats kunnen vinden. Tegelijkertijd zijn wij ook afhankelijk van de actualiteit en de ontwikkeling van het coronavirus.”

Massale evenementen

Die actualiteit is onder meer dat het kabinet meldt dat massale evenementen met een landelijke uitstraling pas mogen doorgaan op het moment dat er een vaccin is. Wat betekent dat voor METAVAK? “Wij gaan er vooralsnog vanuit dat onder massale evenementen met een landelijke uitstraling vallen: betaald voetbalwedstrijden, grote (muziek)festivals et cetera. Bovendien staan we in nauw contact met onze branchevereniging CLC-Vecta om hier meer duidelijkheid over te krijgen. Zodra hier meer bekend over is, melden we dit vanzelfsprekend. Om te bekrachtigen dat vakbeurzen niet onder ‘massale evenementen met een landelijke uitstraling’ vallen, is er het reeds genoemde initiatief www.veilignaardevakbeurs.nl. Daarnaast is het lobbywerk gestart om vergunningen en richtlijnen zo snel mogelijk te verkrijgen. Het resultaat is het protocol ‘Veilig organiseren van en deelnemen aan zakelijke bijeenkomsten’ dat branchebreed wordt gedragen en nu is voorgelegd aan werkgeversorganisatie VNO-NCW en vervolgens aan het Ministerie van Economische Zaken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Hefmagneten voor dunne staalplaten

22-09 De werking is eenvoudig. Afhankelijk van de dikte van de staalplaat kan via een…

MetavakNieuws

Praktisch en ergonomisch: arrêteerbouten met excenterhefboom

22-09 Wanneer de gebruiker de excenterhefboom over het dode punt van de excenter beweegt, klikt…

Bedrijf en Economie

Bezoekers Metaaldagen vooral op zoek naar automatisering

20-09 Wat dat betreft kwamen ze ruimschoots aan hun trekken. Alle bijna negentig exposanten hadden…

MetavakNieuws

Dymato toont slimme en geautomatiseerde verspaning

08-09 Zowel De Nederlandse Metaaldagen in september als METAVAK in oktober maken van Smart Industry…

Oppervlaktetechniek

Innovaties op Materials+Eurofinish+Surface

06-09 Slijtagebescherming Baliq is de volgende generatie coatingfamilie van Oerlikon Balzers. Gebaseerd op de S3p-technologie…

Bedrijf en Economie

Stem op de genomineerden voor de Jong Metaal Award en Vakvrouw Metaal Award

02-09 Beide prijzen zijn een initiatief van de Nederlandse Metaaldagen. Het startschot van deze vakbeurs…

Bedrijf en Economie

METAVAK staat klaar om de metaalindustrie veilig te ontvangen

01-09 Op de beursvloer komen de zes segmenten verbinden, automatisering, verspanen, plaatbewerking, 3D-printen en oppervlakte/reiniging…

Plaatbewerking

247TailorSteel begroet herstart persoonlijk contact

30-08 De ‘slimme’ fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen mag en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X