Mikrocentrum gaat verhuizen

Komende zomer verhuist kennis- en netwerkorganisatie Mikrocentrum, sinds 1976 gehuisvest in Eindhoven, naar De Run 1115 in Veldhoven. Dit gebouw was onder andere eerder in gebruik als holdingkantoor van ASML en ligt naast het hoofdkantoor van Simac, dicht bij de ringweg rond Eindhoven.

Het pand wordt de komende maanden verbouwd en uitgebreid om het optimaal geschikt te maken voor de diverse activiteiten van Mikrocentrum zoals het verzorgen van cursussen en het organiseren van evenementen.

Historie van Mikrocentrum
Mikrocentrum is op 30 oktober 1968 ontstaan in Utrecht en verhuisde eind 1976 naar het huidige pand aan de Kruisstraat in Eindhoven. Vanaf het eerste begin in Utrecht stonden cursussen centraal, snel gevolgd door allerlei themabijeenkomsten voor netwerken en kennisoverdracht. De bekende vakbeurzen van Mikrocentrum zoals de Precisiebeurs en de Kunststoffenbeurs ontstonden rond de eeuwwisseling. Het High Tech Platform is gestart in 1982. Hiervan zijn inmiddels 600 bedrijven lid.

Sterke groei
Mikrocentrum is altijd gestaag gegroeid, zeker in de afgelopen jaren. Het huidige pand was dan ook al langere tijd veel te klein en er moest steeds vaker worden uitgeweken naar andere accommodaties. Mikrocentrum wil een ontmoetingsplaats zijn voor bedrijven en door de toenemende verdeling over meerdere locaties was dat steeds moeilijker te realiseren. Kortom het werd hoog tijd voor een nieuwe, grotere en flexibele thuisbasis, goed bereikbaar en met voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein. Dat laatste is met 4400 vierkante meter vloeroppervlak en 175 parkeerplaatsen in een pand direct aansluitend op de A2/N2 op de grens van Eindhoven en Veldhoven zeker het geval.

Visie
Volgens Geert Hellings, algemeen directeur van Mikrocentrum, staan er belangrijke veranderingen te gebeuren in de wereld van opleidingen en evenementen. “Het traditionele lesgeven maakt steeds meer plaats voor vormen waarbij een combinatie van digitaal leren en onderlinge contacten tussen cursisten belangrijker en intensiever worden. Cursisten willen in steeds kortere tijd iets leren en het moet ook nog leuk zijn. Bovendien willen cursisten gebruik kunnen maken van de nieuwste technologieën en hulpmiddelen. Kortom digitalisering en beleving komen steeds meer centraal te staan. Daarnaast is er in bepaalde vakgebieden een toenemende behoefte om het geleerde direct in de praktijk te kunnen toepassen.” Om die reden heeft Mikrocentrum aan de Kruisstraat al vele jaren spuitgietmachines staan en opstellingen voor meten en optica. De mogelijkheden daarvoor zijn in juni 2016 sterk uitgebreid met de opening van het Mikrocentrum practicum voor onder andere elektrotechniek, mechatronica en industriële automatisering en de uitbreiding van de overige practica, onder andere voor hoogwaardige meettechniek. Wegens ruimtegebrek op de Kruisstraat werden die practica tijdelijk gehuisvest in het TechniekHuys in Veldhoven, vlak bij de nieuwe huisvesting aan De Run 1115.

Ook ten aanzien van evenementen verandert er volgens Hellings veel. “Massale vakbeurzen met een grote en soms te grote verscheidenheid aan technologieën en bedrijven maken plaats voor kleinschaligere vakbeurzen en andersoortige evenementen met meer diepgang en focus.” Voorbeelden daarvan zijn RapidPro, de vakbeurs voor onder andere 3D-printen en AgriFoodTech. Mikrocentrum voorziet een trend naar een grotere diversiteit van kleinschalige bijeenkomsten in allerlei vormen zoals themabijeenkomsten, netwerkbijeenkomsten, meet & match bijeenkomsten, bijeenkomsten voor starters maar ook voor product- of technologiepresentaties van bedrijven. Die bijeenkomsten kunnen een gehele dag of een dagdeel duren en zijn vaak bedoeld voor overzienbare aantallen van enkele tientallen tot honderden deelnemers. Mikrocentrum werkt daarvoor al samen met een groot aantal andere organisaties en het nieuwe pand zal die mogelijkheden en het aantal organisaties waar mee zal worden samengewerkt sterk laten toenemen. De nieuwe huisvesting van Mikrocentrum zal flexibel, multifunctioneel en voorzien van de modernste technologieën worden ingericht om dit soort bijeenkomsten te laten plaatsvinden.

Opzet nieuwe huisvesting
Het nieuwe gebouw omvat drie etages. Op de begane grond wordt een multifunctionele ontvangsthal ingericht, deels voor kleinschalige, zakelijke ontmoetingen en deels voor het bevorderen van onderlinge sociale contacten. Dat alles zowel binnen het gebouw als op een buitenterras. In het achterste deel op de begane grond komen de cateringfaciliteiten, de repro en de ruimte voor de spuitgietmachines. Daaraan aansluitend komt een grote, open en multifunctionele ruimte met een auditorium dat in zijn geheel gebruikt kan worden of in twee of drie delen gesplitst kan worden. Op die manier zijn er mogelijkheden voor een kleinere of grotere expo tot ruim 1000 vierkante meter maar kunnen er ook kleinere en grotere congressen georganiseerd worden. De eerste etage wordt volledig ingericht voor cursussen, inclusief de practica voor meettechnologie, optica, elektrotechniek, mechatronica en industriële automatisering. De gezellige koffiecorner is een ontmoetingsplek voor de momenten rond de cursussen zelf en kan ook gebruikt worden voor break-out sessies. Op de tweede etage komen de kantoren van de medewerkers.

Al deze faciliteiten zullen niet alleen beschikbaar komen voor Mikrocentrum zelf maar ook voor andere organisaties die gelieerd zijn aan Mikrocentrum en/of vergelijkbare doelgroepen bedienen. Dat kunnen bedrijven zijn uit de regio Eindhoven maar zeker ook bedrijven die met steun of ondersteuning van Mikrocentrum hun aanwezigheid in de regio Eindhoven willen versterken. Voor Mikrocentrum wordt het een thuisbasis om met name geheel Nederland, België/Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen te kunnen bedienen met kennis- en netwerkmogelijkheden.

Om allerlei evenementen en congressen te kunnen faciliteren wordt het pand uitgebouwd met een groot en verhoogd auditorium.

De formele opening van de nieuwe Mikrocentrum thuisbasis zal kort na de zomervakantie plaatsvinden, op tijd voor het najaarseizoen én voor de viering van het 50-jarig bestaan op 30 oktober.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Edwin de Zeeuw nieuwe directeur Mikrocentrum

16-10 De Zeeuw, die deze functie overneemt van Bert-Jan Woertman, brengt veel ervaring en expertise…

Verspanen

MetaalNieuws thema/special Verspanen – Precisiebeurs 2023

16-10 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Bedrijf en Economie

Bert-Jan Woertman stopt als Directeur bij Mikrocentrum

25-09 “De afgelopen twee jaar heb ik mij met veel enthousiasme en energie ingezet voor…

Automatisering

Slimme automatisering is er, nu de implementatie nog

14-06 Van een cobotarm die patat bakt en een lopende band waar met vision technologie…

Oppervlaktetechniek

Alles over duurzame materialen en oppervlaktetechnieken op één dag

07-06 Duurzaamheid is niet langer een keuze: grondstof schaarste, maar ook het klimaat en de…

Verspanen

Doorbraak AM als volwaardige productietechnologie is aanstaande

08-03 Dit is ook het domein van Fraunhofer Innovation Platform bij de Universiteit Twente (FIP-AM@UT),…

Toeleveren

Zuid-Hollandse maakindustrie komt bijeen in Van Nelle Fabriek

22-02 Dit jaar is er weer een gevarieerd programma met diverse keynotes en technologielezingen, onder…

Uncategorized

Marcel Smeets winnaar Kees Kooij Award

09-01 Deze prijs, vernoemd naar oud-voorzitter van het bestuur van Mikrocentrum, kent Mikrocentrum jaarlijks toe…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV