Modern plaatwerken vereist optimale software-integraties

De plaatwerkindustrie zoekt echt naar een flinke automatiseringsslag, wil alles weten over de mogelijkheden hiervoor en is bereid daar in te investeren. Deze conclusie trekken Henri Kooiker van Wintheon en Ronald Potter van WiCAM Benelux uit de grote belangstelling voor hun bijeenkomsten ‘Plaatwerken anno 2016’ in Deventer en Gorinchem.

Niemand weet precies welke kant het op gaat met de plaatbewerking, maar dat de sector voor grote veranderingen staat, waarmee je wat zult moeten, daar lijkt iedere plaatwerkondernemer zich wel van bewust. “Wij zien het ruwweg twee kanten op gaan”, zegt Henri Kooiker. “Je hebt bedrijven die een soort bol.com voor plaatwerk willen worden, terwijl anderen zich juist richten op de klant om de hoek met zijn seriematige producten die zo efficiënt mogelijk moeten worden verwerkt.”

Voldoende marge maken
Wat alle plaatbewerkers met elkaar gemeen hebben, is dat hun series gevarieerder en kleiner worden en de levertijden korter. Daarbij voelen ze de druk om in die situatie nog voldoende marge te maken. Ronald Potter: “Het is nogal een verschil of je één product mag maken of een serie van zes. Eén product levert sowieso al minder omzet op, maar de marge die je daarop maakt is ook nog eens kleiner omdat je er relatief meer voor moet doen. Dus moeten de steltijden en de voorbereidingstijd worden verkort en moet je flexibel blijven. Dat zijn de grote behoeften van dit moment. Software kan die behoeften voor een belangrijk deel invullen. Daar komt bij dat het volume in de bedrijven toeneemt, wat flinke capaciteitsuitdagingen oplevert. Het afgelopen jaar illustreert dit: in 2015 heeft WiCAM de meeste machines ooit bij bedrijven in gebruik genomen.”

Effectieve software integraties
WiCAM en Wintheon hebben recent intensief samengewerkt in automatiseringstrajecten bij BOZ Group in Bergen op Zoom en De Cromvoirtse in Oisterwijk. Dat bracht hen op het idee om de bijeenkomsten ‘Plaatwerken anno 2016’ te organiseren, vooral voor MKB-bedrijven.
Kooiker en Potter zijn het erover eens dat plaatwerken anno 2016, plaatwerken is met effectieve software integraties. Ze informeerden de deelnemers aan de bijeenkomsten in Deventer en Gorinchem daarom over de mogelijkheden op het gebied van integraties, automatisch calculeren, minder voorraad en kortere doorlooptijden.

Dit zijn stuk voor stuk onderwerpen die sterk leven. Want ze leidden tot stevige interactie. Een sterk punt van de bijeenkomsten was dat er veel verschillende partijen bij elkaar waren (naast WiCAM en Wintheon ook machinebouwer LVD, ERP-softwareproducent Ridder en natuurlijk veel toeleveranciers), waardoor een mooie uitwisseling van informatie ontstond. De toeleveranciers willen allemaal weten wat de mogelijkheden van software zijn en zijn razend nieuwsgierig naar wat hun collega’s doen. Met elkaar discussieerden ze ook over de vraag wat klanten in de nabije toekomst van hen verwachten. Daarnaast werd besproken wat hun verwachtingen zijn van softwareleveranciers en van de software zelf.
Een van de conclusies was dat de partijen in de keten meer moeten samenwerken om goed met alle veranderingen om te gaan. Iedereen is ervan overtuigd dat de wensen van klanten gaan veranderen. Het zal in de business to business markt voor plaatwerk net zo worden als in de business to consumer markt; klanten willen hun materiaal eventueel ‘s avonds bestellen met een appje op hun smartphone. Er komt vast een variant op beslist.nl: wie plaatwerk nodig heeft kan op een digitale marktplaats zijn keuze maken uit verschillende aanbieders. TNO werkt reeds aan zoiets. Er komt een nieuwe generatie inkopers, die – niet gehinderd door kennis maar wel voorzien van alle technologische mogelijkheden om een ontwerp te maken – plaatwerk wil kopen zoals een paar schoenen. “Ze laden gewoon hun tekening op en die moeten wij dan oppakken en verwerken”, voorspelde een van de aanwezigen in de zaal de toekomst.

In ieder geval is het zaak om over alle ontwikkelingen met elkaar in gesprek te blijven. Zo zien Henri Kooiker en Ronald Potter dat ook. Het zit er dan ook dik in dat Wintheon en WiCAM volgend jaar bijeenkomsten ‘Plaatbewerken anno 2017’ zullen organiseren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Featured

In de maakindustrie kent 62 procent Smart Industry

19-08 De naamsbekendheid van Smart Industry is gegroeid. Van de ondernemers in de maakindustrie heeft…

Plaatbewerking

Euroblech groeit naar negen hallen

19-02 Terwijl de Nederlandse metaalbewerkers zich opmaken voor een bezoek aan TechniShow in Jaarbeurs Utrecht,…

Automatisering

Machinebouwer wil spraakgestuurde machines en apparaten

12-02 Besturingenfabrikant E.D.&A. ziet de vraag naar spraakgestuurde bediening stijgen bij machine- en apparatenbouwers. Vooral…

Automatisering

Een op drie organisaties maakindustrie heeft achterstand in digitalisering

12-02 Een percentage van 31 procent van de bedrijven in de maakindustrie loopt volgens haar…

Automatisering

Meer robots voor gevaarlijke en terugkerende taken

12-02 De toenemende automatisering van de werkplek zal ook in 2020 een belangrijke trend blijven.…

Automatisering

Entertainment centraal bij Kuka op TechniShow

11-02 Specialist op het gebied van robotica Kuka presenteert tijdens de TechniShow de Kuka Coaster,…

Automatisering

Frequentieomvormers

09-02 Siemens breidt haar aandrijvingsportfolio met tal van innovaties uit, wat resulteert in verbeterde gebruiksvriendelijkheid…

Verspanen

‘Say Hi to High End Machining’ bij Dormac

05-02 Dormac CNC Solutions laat tijdens de TechniShow aan de hand van live-demonstraties op high-en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X