Mogelijkheden langbandschuurmachine nog altijd onderschat

Veel plaatverwerkende bedrijven onderschatten nog altijd de voordelen van de langbandschuurmachine. Hiermee kun je namelijk zeer effectief lasnaden verwijderen en een schuurbeeld aanbrengen. Voor de meeste zichtproducten geldt dat de lasnaden weggeslepen moeten worden en afhankelijk van of het product nadien gelakt wordt moet men veelal ook nog een finishing (schuurbeeld) aanbrengen. In dit geval maakt het niet uit of we over stalen, aluminium of roestvast stalen plaatdelen praten, waarbij de laatste wel de meeste toepassingen hebben.

Veel bedrijven investeren in een lasersnijmachine, kantbank, nog een kantbank, dan weer een lasersnijmachine, kantbank, kantbank, et cetera. Het afwerken van de producten is voor veel bedrijven wel belangrijk, maar de daadwerkelijke investering blijft veelal achterwege terwijl er wel hoge kosten mee zijn gemoeid. Een aantal bedrijven besteedt het afwerken uit aan gespecialiseerde bedrijven maar het gros van de bedrijven laat de eigen dure lasspecialist de producten afwerken. Bij de meeste bedrijven blijkt het zo te zijn dat de medewerker meer tijd kwijt is aan afwerken van het product dan aan het lassen van het product.

Hogere kwaliteit in kortere tijd
Sinds 2003 verkoopt Hevami oppervlaktetechniek uit Veghel de langbandschuurmachines van Kuhlmeyer op de Nederlandse en Belgische markt. “Hierbij hebben wij veel verschillende producten voorbij zien komen met verschillende specifieke wensen met betrekking tot de afwerking van het product”, zegt Michel van Heeswijk van Hevami. “Algemeen gesproken kunnen wij hierbij stellen dat we altijd sneller waren en dat we daarbij altijd tot een hogere afwerkingskwaliteit kwamen. In veel gevallen twee tot vijf keer zo snel en in sommige gevallen zelfs nog veel grotere tijdsbesparingen. Oftewel de afwerkingskwaliteit kan omhoog in een duidelijk kortere tijd. Hier valt dus voor veel bedrijven nog geld te besparen.”

Juiste gereedschappen inzetten
De vraag is nog altijd waarom veel bedrijven dan toch de langbandschuurmachine onderschatten? Eén van de redenen zal zijn dat het een mindere prioriteit heeft in vergelijking met de laser en de kantbank omdat de werkzaamheden zich ook handmatig laten uitvoeren. Dit in tegenstelling tot het lasersnijden en het kanten, dat alleen middels een machine mogelijk is.
Een andere reden zit hem vaak in het feit dat men niet de juiste langbandschuurmachine heeft; oftewel niet het juiste gereedschap. Zo tracht men regelmatig met een oude langbandschuurmachine uit de houtbewerkingsindustrie het gelijke resultaat te behalen als dat wat wordt behaald met een langbandschuurmachine van Kuhlmeyer, welke 35 jaar geleden speciaal voor de metaalindustrie is ontwikkeld. De details in de werking van de machine worden vaak over het hoofd gezien waardoor men de conclusie trekt dat een en ander op een langbandschuurmachine niet werkt. De praktijk is echter vaak anders als men maar de juiste gereedschappen inzet. “Om dit argument kracht bij te zetten verwijzen wij graag naar het internet”, zegt Van Heeswijk. “Indien u daar op zoek gaat naar een gebruikte langbandschuurmachine dan is het niet moeilijk om zo’n machine te vinden. Zoekt u echter een langbandschuurmachine van Kuhlmeyer van het type ZBS waarvan er reeds circa 900 stuks geproduceerd zijn, dan is de kans groot dat u geen enkele machine vindt. Oftewel eenmaal bekend met de voordelen van de ZBS (Zweiband Schleifmaschine) neemt men niet meer snel afscheid van de machine.”

Werking langbandschuurmachine
De ZBS langbandschuurmachines van Kuhlmeyer kenmerken zich door de driehoekige opbouw welke ervoor zorgt dat de operator een goed zicht heeft op de af te werken producten. Verder zorgt deze driehoekige opbouw ervoor, in combinatie met gebombeerde omlenk- en aandrijfrollen, dat de schuurband meer dan 90 graden gekanteld kan worden.

De ZBS langbandschuurmachines van Kuhlmeyer kenmerken zich door de driehoekige opbouw.

De ZBS langbandschuurmachines van Kuhlmeyer kenmerken zich door de driehoekige opbouw.

Hierdoor is het mogelijk om lasnaden perfect af te werken zodat deze er hetzelfde uitzien als de gekante zijde. Daarnaast beschikt de machine standaard over twee banden waardoor het product veelal zonder bandwissel geheel afgewerkt kan worden. In veel gevallen wordt de machine ook uitgerust met een optionele handling unit waardoor de producten stabiel opgespannen worden en makkelijk in de juiste positie gebracht kunnen worden, zodat ze in een korte tijd bewerkt kunnen worden. Lasnaden worden veelal middels handdrukstukken verwijderd en het schuurbeeld wordt meestal middels de contactrol aangebracht. Deze laatste is geheel pendelend uitgevoerd zodat hij zich perfect aanpast aan de te schuren oppervlakte. Afhankelijk van de te schuren producten is het ook mogelijk om de langbandschuurmachine volledig automatisch te laten werken.

Demonstratie op langbandschuurmachine
“Bij Kuhlmeyer beschikt men over een uitgebreide demoruimte waarin zowel manuele als automatische langbandschuurmachines staan opgesteld zodat we uitgebreide proeven kunnen doen met uw producten”, aldus Van Heeswijk. “Zelf zien is het enige wat telt. We nodigen u dan ook graag uit om proeven uit te komen voeren met uw producten zodat ook u geld kunt besparen met de langbandschuurmachine en tegelijkertijd uw afwerkingskwaliteit naar een hoger niveau brengt.”

Kuhlmeyer demonstreert diverse machines op de Euroblech: Hal 11, stand G08.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Radius 2 mm met nieuwe RotoMaster ontbraammachine van Loewer

14-09 Veel mensen zijn bekend met de SwingGrinder en DiscMaster ontbraammachine van Loewer. Deze werken…

Oppervlaktetechniek

Nieuwbouw HEVAMI Oppervlaktetechniek van start

30-07 HEVAMI is sinds 1 maart 2000 gespecialiseerd in de levering van straalmachines, bandschuurmachines, ontbraam-…

Oppervlaktetechniek

Kachelbouwer installeert gerobotiseerde schuurcel van SHL

19-05 De klanten van Hase hechten niet alleen waarde aan de warmte van de kachel,…

Plaatbewerking

Eerste event digitale Euroblech focust op omvormtechniek

14-04 Door Covid-19 is de Euroblech in Hannover, de belangrijkste internationale vakbeurs voor plaatbewerking ter…

Plaatbewerking

Uitgestelde Euroblech gaat niet door

18-11 De uitgestelde Euroblech, die in maart zou plaatsvinden in Hannover, gaat niet door. De…

Plaatbewerking

Virtuele Euroblech trekt 5500 deelnemers

16-11 De eerste Euroblech Digital Innovation Summit heeft meer dan 5500 deelnemers uit 91 landen…

Plaatbewerking

Trumpf lanceert nieuwe ponsmachine TruPunch 3000

27-10 Trumpf lanceert in het kader van de virtuele Euroblech zijn nieuwe ponsmachine TruPunch 3000.…

Plaatbewerking

Vier dagen virtuele Euroblech

26-10 Onder andere Bystronic, Prima Power, Trumpf, Salvagnini en Mazak presenteren deze week hun nieuwste…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X