Morris Solutions stapt in kantbank-automatisering

Morris Solutions kan voortaan compleet geautomatiseerde kantbank-oplossingen bieden, zelfs inclusief programmering op afstand. De retrofitspecialist is een exclusief partnerschap aangegaan met het Italiaanse Argesystems, producent van automatische gereedschapswisselaars, gerobotiseerde opslagsystemen voor tooling en de bijbehorende software.

Argesystems ontwikkelt en produceert diverse producten om kantbank-automatisering mogelijk te maken.

Eigenaar Morris Giaccone van Morris Solutions in Joure merkt bij zijn klanten een enorme behoefte aan automatisering. Hij en zijn medewerkers krijgen daar veel vragen over. “Veel van onze klanten zijn op zoek naar betaalbare oplossingen”, vertelt Morris. “Ze hebben vaak niet de mogelijkheden om te investeren in een compleet nieuw systeem van een grote machinefabrikant. Wij bieden daar nu een aantrekkelijk alternatief voor.”

Van service tot automatiering

Morris is ooit begonnen met het plegen van service en onderhoud aan kantbanken. Daarna heeft zijn bedrijf zich ontwikkeld tot een retrofitspecialist, die bestaande kantbanken bij klanten voorziet van nieuwe elektronica en besturing, zo nodig met offline programmering en een hoekmeetsysteem. Enige tijd geleden is Morris al een samenwerking aangegaan met het Belgische bedrijf C-Metals, dat gebruikte kantbanken levert die mechanisch en hydraulisch volledig zijn gereviseerd en voorzien van een moderne besturing. Nu gaat hij opnieuw een stap verder met Argesystems, waardoor hij de kantbanken van zijn klanten en die van C-Metals ook kan voorzien van automatisering. Om zijn serieuze bedoelingen hiermee te onderstrepen heeft hij naast Morris Solutions twee nieuwe bedrijven opgericht: Argesystems Nederland en C-Metals Nederland.

Automatische gereedschapswissel

CEO Andrea Argentin van Argesystems was onlangs in Nederland om de samenwerkingsovereenkomst te onderteken. Zijn bedrijf ontwikkelt en produceert diverse producten om kantbank-automatisering mogelijk te maken. Dat is allereerst het automatische gereedschapswisselsysteem AS18, dat is ontworpen om een buigsysteem veelzijdiger, sneller en betrouwbaarder te maken. Een operator hoeft hierdoor niet langer tijd te besteden aan de set-up van de machine, maar kan nieuwe buigseries voorbereiden. De AS18 is beschikbaar in verschillende formaten met opslagcapaciteiten van 32, 52 en 60 meter tooling. Hij kan direct naast de kantbank worden geplaatst en is geschikt voor zowel Promecam tools als Wila Style. De intuïtieve en gebruiksvriendelijke user interface maakt programmeren zowel aan de machine als op kantoor mogelijk.

Morris Giaccone van Morris Solutions en CEO Andrea Argentin van Argesystems schudden elkaar de hand. Door dit partnerschap kan Morris voortaan compleet geautomatiseerde kantbank-oplossingen bieden.

Morris Giaccone van Morris Solutions en CEO Andrea Argentin van Argesystems schudden elkaar de hand. Door dit partnerschap kan Morris voortaan compleet geautomatiseerde kantbank-oplossingen bieden.

Gerobotiseerd opslagsysteem

Een ander product is de Cube., een compact, automatisch opslagsysteem dat met vier roterende racks en twee elektrische assen een opslagcapaciteit biedt van 30 tot 50 meter kantgereedschappen. Het is een flexibele oplossing waarin robot en automatisering samenwerken voor een efficiënt handlingproces. Een speciale, gepatenteerde gripper op de robot zet de tools automatisch op de machine.

Nog een product van Argesystems is een verticaal opslagsysteem, dat naast buiggereedschappen ook geschikt is voor de slijtdelen voor pons- en lasersnijmachines. Ook buighulpen behoren tot het assortiment.

Unieke software

Met dit leveringsprogramma kan Argesystems een scala aan oplossingen realiseren, van het automatiseren van één kantbank tot en met complete, specifiek voor de toepassingen van klanten, ontwikkelde buiglijnen. Een cruciale rol daarbij is weggelegd voor de software. De software is volgens Morris hét sterke punt van Argesystems en in zijn ogen zelfs uniek. “Startend met de tekening heb je met een paar clicks een programma voor de kantbank en voor het traject van de robot. Zo kun je op een makkelijke manier de productiviteit van je kantbank enorm opvoeren.”
De automatisering en de software van Argesystems zijn universeel. Het is mogelijk kantbanken (ook nieuwe) van vrijwel ieder merk te integreren.

Programmeer-service

Morris Solutions gaat nog een stap verder dan het installeren van geautomatiseerde buigoplossingen bij de klant in de fabriek. Veel bedrijven moeten hun productie steeds hoger opschroeven en zien zich tegelijkertijd geconfronteerd met een groot tekort aan medewerkers. Niet ieder bedrijf heeft de capaciteit om tekeningen om te zetten in programma’s voor machine en robot, zodat een buigsysteem de hele nacht door kan produceren. Hiervoor zet Morris een nieuwe service op, waarbij klanten de tekeningen van de producten die ze moeten maken kunnen opsturen naar Morris Solutions. “Wij maken hierop kantoor dan het hele programma en sturen dit naar de klant. Dit maakt het ook voor bedrijven die het ontbreekt aan geschikte medewerkers mogelijk om te automatiseren en daarmee hun productiviteit sterk op te voeren.”

Morris Solutions zal komend voorjaar op de TechniShow in Utrecht de nieuwe mogelijkheden met Argesystems en C-Metals uitgebreid demonstreren met een werkende geautomatiseerde oplossing live in action op de beursvloer.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Morris levert ETEMF een gemoderniseerde kantbank

26-10 Zo’n klant is bijvoorbeeld ETEMF in Tilburg, specialist in RVS maatwerk. Zo’n zes jaar…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Renovatie zetbank bij WDW met verbluffend resultaat

04-10 WDW in Maassluis is een groothandel voor sandwichpanelen, damwand, zetwerk en montagemateriaal. Dankzij een…

Plaatbewerking

Kantbanken van Blom Opmeer zijn weer helemaal top

19-07 Blom Opmeer realiseert met professionele apparatuur en efficiënte werkprocessen vele projecten voor opdrachtgevers door…

Plaatbewerking

Retrofit van LVD kantbank inclusief EFL hoekmeetsysteem

05-06 C-Metals in Herseaux (een deelgemeente van Moeskroen) is een partner in tweedehands machines voor…

Plaatbewerking

Meer tonnage voor Bormstaal met gemoderniseerde kantbank

25-04 Bormstaal is een specialist in snijden, constructiewerk en plaatbewerking. Met tien medewerkers en een…

Plaatbewerking

Tuwi-klanten onder de indruk van ontwikkelingen bij Durma

11-04 Tuwi brengt de machines van Durma al sinds 2005 op de Nederlandse markt en…

Plaatbewerking

‘Kantbank gaat deel uitmaken van productielijn’

27-02 Wensink voorspelt dat de kantbank zelf niet veel gaat veranderen de komende jaren. Alles…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?