Morris levert ETEMF een gemoderniseerde kantbank

Naast retrofits van machines bij klanten op locatie, levert Morris Solutions ook gebruikte kantbanken die mechanisch en zo nodig hydraulisch volledig zijn gereviseerd en zijn voorzien van een nieuwe controller. Hiermee bedient de retrofitspecialist uit Joure klanten die wat meer willen dan de retrofit(s) van hun oude kantbank(en).

Mede-eigenaar John de Jong van ETEMF bij de LVD kantbank die Morris Solutions heeft geleverd. De bank is uitgerust met de ESA 875 besturing, de zwaarste controller van ESAutomation. Bovendien zit er een nieuwe hoekmeetsysteem op.

Zo’n klant is bijvoorbeeld ETEMF in Tilburg, specialist in RVS maatwerk. Zo’n zes jaar geleden heeft Morris Solutions daar al eens vijf kantbanken geretrofit. Mede-eigenaar John de Jong was door Henk Uneken van Morris gevraagd om naar de vakbeurs METAVAK in Gorinchem te komen. Want daar demonstreerde Morris een volledig gereviseerde LVD kantbank 135/30 PPEB. Dat zou wellicht een interessante machine zijn voor ETEMF. De Jong kwam inderdaad even kijken op de beurs. Maar voordat die begon, had hij de machine al gekocht. Ongezien.
“Dat is tekenend voor het vertrouwen dat de klanten in ons en ons werk hebben”, zegt Uneken. En dat beaamt De Jong: “We zijn zeer tevreden over Morris. De kantbanken die ze destijds bij ons onderhanden hebben genomen, functioneren prima. Ze hebben uitstekend werk geleverd.”

Net iets luxere kantbank

Maar nu was De Jong al enige tijd op zoek naar een net iets luxere kantbank. ETEMF is een echt productiebedrijf dat halffabricaten en hoogwaardige eindproducten van RVS, aluminium en staal ontwikkelt en vervaardigt. Een sterk punt van het Tilburgse metaalbedrijf is dat het al in de prototypefase van producten kan meedenken met klanten. Het kan zelf ontwerpen en beschikt hiervoor over een eigen 3D CAD programma. “We lopen tegen steeds vaker tegen productieproblemen aan doordat we capaciteit tekort komen op onze kantafdeling”, aldus De Jong. “Dus moest er iets bij komen. Liefst wat sneller en met minder omsteltijd. Met onze meest luxe/uitgebreide bank kwamen we een heel eind, maar we hadden net iets meer nodig. Daar komt bij dat we druk bezig zijn met de digitalisering van het hele productieproces. Ons proces is tot aan de kantbanken al papierloos. Dat willen we doortrekken naar de kantbanken en de montage.”

Een modernere kantbank is daarbij onontbeerlijk. Morris Solutions heeft destijds bij de retrofit al het softwarepakket Esabend 3D M voor offline programmeren geïnstalleerd, maar op dat gebied kan ETEMF nog wel een stap maken. “Deze nieuwe kantbank zal daar een stimulans voor zijn”, zegt De Jong, die echter benadrukt dat hij het belangrijk vindt dat het werk ook aantrekkelijk blijft voor zijn kantbank-operators. “Daarom zal het programmeren bij ons altijd een combinatie blijven van offline en aan de bank.”

Betrouwbare leverancier

Hij heeft de aanschaf van een volledig nieuwe kantbank overwogen, maar toch besloten tot een gereviseerde gebruikte machine. “Morris is een betrouwbare leverancier, ik weet wat ik van hen kan verwachten. En als ik dan kijk naar het verschil in prijs, is de keus niet zo moeilijk.”

Dus is de LVD kantbank die op METAVAK werd gedemonstreerd direct na afloop van de beurs linea recta naar de fabriek van ETEMF in Tilburg gegaan. De machine is volledig mechanisch gereviseerd. Hiervoor werkt Morris Solutions met het Belgische bedrijf C-Metals, een specialist in het reviseren van met name LVD kantbanken. Morris heeft zelf de controller vervangen. De bank is nu uitgerust met de ESA 875 besturing, de zwaarste controller uit het assortiment van ESAutomation. Bovendien zit er een nieuwe hoekmeetsysteem op. Morris kan tegenwoordig LVD kantbanken inclusief het hoekmeetsysteem retrofitten. De hele ombouw kan geschieden naar een hoekmeetsysteem met ESA-besturing. Hiervoor heeft Morris een speciaal systeem ontwikkeld waarbij naast de besturing ook het oude hoekmeetsysteem en de camera’s worden vervangen.

Ready for action

Het voordeel van zo’n retrofit is duidelijk: de klant krijgt voor een aantrekkelijke prijs een geheel gereviseerde kantbank, waarbij naast de besturing ook de werking van het hoekmeetsysteem heel dicht in de buurt komt van het origineel. “Je koopt een geretrofitte machine, ready for action”, zegt Henk Uneken. “Dat is niet voor iedereen weggelegd, maar wel voor klanten zoals ETEMF, die echt een stap willen maken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Morris Solutions stapt in kantbank-automatisering

07-11 Eigenaar Morris Giaccone van Morris Solutions in Joure merkt bij zijn klanten een enorme…

Plaatbewerking

Renovatie zetbank bij WDW met verbluffend resultaat

04-10 WDW in Maassluis is een groothandel voor sandwichpanelen, damwand, zetwerk en montagemateriaal. Dankzij een…

Plaatbewerking

Kantbanken van Blom Opmeer zijn weer helemaal top

19-07 Blom Opmeer realiseert met professionele apparatuur en efficiënte werkprocessen vele projecten voor opdrachtgevers door…

Plaatbewerking

Retrofit van LVD kantbank inclusief EFL hoekmeetsysteem

05-06 C-Metals in Herseaux (een deelgemeente van Moeskroen) is een partner in tweedehands machines voor…

Plaatbewerking

Meer tonnage voor Bormstaal met gemoderniseerde kantbank

25-04 Bormstaal is een specialist in snijden, constructiewerk en plaatbewerking. Met tien medewerkers en een…

TechnishowNieuws

Slim investeren in machines met MSE

22-08 MSE Machines uit Maastricht is al sinds 1976 gespecialiseerd in onderhoud, reparaties en retrofit…

MetavakNieuws

LaserCheck hoekmeetsysteem maakt kantbank productiever

29-09 Variërende materiaaldikten en spanningen in de plaat maken het in de plaatbewerking vaak lastig…

Plaatbewerking

Retrofit beste optie voor kantbank WIFO-Anema

16-06 WIFO-Anema is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur.…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?