Nederland is Europese hub voor innovatie in 3D-printing

Nederlandse uitvinders en onderzoekers behoren tot de meest actieve aanvragers van octrooien bij het Europees Octrooibureau (EOB) voor additive manufacturing (AM). Dit blijkt uit een studie van het EOB.

Nederland neemt binnen Europa met octrooiaanvragen voor 3D-printtechnologie de vierde plek in, na Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hiermee staat Nederland op het gebied van 3D-printinnovatie aan de top van kleinere Europese landen. Op de door de EOB gehanteerde geografische ranglijst van meest actieve regio’s met 3D-printing gerelateerde octrooiaanvragen, staat Zuidoost-Noord-Brabant (regio Eindhoven) op de vijfde plaats, na München, Barcelona, Zürich en Berlijn.

Aandeel universiteiten/onderzoeksinstituten

Universiteiten en onderzoeksinstituten dragen in hoge mate bij aan het aantal Nederlandse 3D-printtechnologie gerelateerde octrooiaanvragen, met een aandeel van 21%. Dit aandeel uit de academische hoek is hoger dan van elk ander Europees land en flink boven het Europese gemiddelde van 12% in die sector. TNO wordt in het rapport met 97 aanvragen genoemd als de nummer 1 aanvrager op het gebied van 3D-printing in de onderzoekssector, op grote afstand gevolgd door Universiteit Twente (10 aanvragen) en Academisch Ziekenhuis Maastricht (6 aanvragen).

Tot de grote Nederlandse aanvragers behoren Airbus, DSM, TNO, Philips, en Signify. Luxexcel en Suprapolix behoren met een aandeel van 17% tot de belangrijkste Nederlandse aanvragers op het gebied van 3D-printing in de sector MKB.

Transformatie naar digitale economie

In het algemeen signaleerde het Europees Octrooibureau een snelle stijging van 3D-printtechnologie octrooiaanvragen, met een gemiddelde toename van jaarlijks 36% in de afgelopen jaren (2015–2018). Dit is tien keer meer dan de gemiddelde jaarlijkse groei van alle octrooiaanvragen bij het EOB. De piek in additive manufacturing is onderdeel van de brede, snelle stijging van digitale technologieën in het algemeen.

Het aantal octrooiaanvragen bij het EOB op dat gebied weerspiegelt de bevestiging van de transformatie naar een digitale economie volledig”, aldus EOB-voorzitter António Campinos. “Europa is een wereldwijde hub voor innovatie geworden in snelgroeiende digitale sectoren waaronder AM. Deze sterke positie komt duidelijk tot uiting in de lijst van top AM-aanvragers, waarbij Europese uitvinders en bedrijven in het afgelopen decennium bijna de helft van de octrooiaanvragen hebben ingediend.”

Europa in de voorhoede

Uit het EOB-rapport blijkt dat Europese landen goed zijn voor 47% (of 7.863) van alle 3D-printinnovaties waarvoor tussen 2010 en 2018 bij het EOB octrooiaanvragen zijn ingediend. Duitsland neemt de Europese koppositie in met 19% (of 3.155) van alle 3D-print AM-gerelateerde octrooiaanvragen. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk (5%), Frankrijk (4.8%), Nederland (4%) en Zwitserland (3.6%). Wereldwijd staan de Verenigde Staten aan top als land van herkomst met 35% (of 5.747) van de aanvragen.

Gezondheid, energie en transport

Naarmate de 3D-printtechnologie volwassen wordt, zien we de waarde ervan in het efficiënter maken van industriële productie door minder gebruik van materialen. Tegelijkertijd wordt de constructie van complexe vormen vereenvoudigd. Daardoor heeft de technologie in potentie het vermogen hele waardeketens in de industrie opnieuw te ontwerpen. Uit het EOB-onderzoek blijkt dat de gezondheidssector sinds 2010 de grootste vraag naar 3D-printing octrooien heeft gegenereerd (4.018 aanvragen), gevolgd door de energiesector en de transportsector, die respectievelijk 2.001 en 961 aanvragen hebben ingediend.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

3D

Vroeg op voor ontbijtsessie Metaal 3D-printing

18-03 Bij additive manufacturing worden op basis van digitale modellen voorwerpen met behulp van een…

3D

Gibas benadrukt maatwerk en innovatie

06-03 “We organiseren onze dienstverlening altijd rond specifieke vraagstukken. Of een klant nu streeft naar…

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

3D

Relevantie AM-processen blijft toenemen

15-11 Onder de metatrend van duurzaamheid benadrukten de 859 exposanten het hogere volwassenheidsniveau van hun…

3D

Waar staan de toeleveranciers nu met 3D metaalprinten?

06-11 John Hagelaars van De Valk Additive, onderdeel van Anvil Group, is een van de…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

3D

Safran gaat grote aluminium onderdelen 3D-printen met SLM

11-04 Safran is een internationale hoogtechnologische groep die actief is in de luchtvaart-, defensie- en…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV