Netwerk voor data uitwisseling SCSN in zee met KPN

Het Smart Connected Supplier Network (SCSN) gaat een langdurige samenwerking aan met KPN. Dit betekent een grote stap om het delen van data in de keten in de maakindustrie op grote schaal mogelijk te maken.

Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het inzetten van de eigen bedrijfsdata, maar vooral het uitwisselen van data tussen verschillende bedrijven in de leveranciersketen.

Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het inzetten van de eigen bedrijfsdata, maar vooral het uitwisselen van data tussen verschillende bedrijven in de leveranciersketen. Daarom is het Smart Connected Supplier Network (SCSN) gestart. Een netwerk van inmiddels meer dan 400 bedrijven in de maakindustrie, dat het uitwisselen van informatie in de toeleverketen efficiënter maakt met behulp van een berichtenstandaard en een technische infrastructuur. Hierdoor kunnen bedrijven die onderdeel uitmaken van het SCSN netwerk makkelijker, sneller en betrouwbaarder data uitwisselen met alle aangesloten bedrijven in hun productieketen, over bijvoorbeeld orders, facturen en technische product data.

Grote stap

Het SCSN zet nu een grote stap om het delen van data in de keten op grote schaal mogelijk te maken. Na een succesvolle pilot met onder andere de netwerkorganisatie Brainport en TNO is het nu tijd om op te schalen. Het SCSN ecosysteem is de laatste jaren sterk gegroeid en blijvend doorontwikkeld. Door de sterke groei van het netwerk heeft de Stichting SCSN de behoefte om de infrastructuur verder te professionaliseren. Daarom gaat SCSN een langdurige samenwerking aan met KPN, dat de KPN Data Services Hub, een platform-as-a-service voor realtime informatie-uitwisseling, gaat inzetten als basis voor de SCSN infrastructuur. Zo wordt een snelle, veilige en interoperabele uitwisseling van informatie tussen de bedrijven mogelijk.

Vertrouwen vergroten

“Wij zijn erg blij met de samenwerking met KPN. Hierdoor kan SCSN haar groeiambities waarmaken om zowel nationaal als internationaal het netwerk te worden voor de maakindustrie”, zegt Mike de Roode, Community Manager bij de Stichting SCSN. “Door de expertise binnen de KPN Data Services Hub in te zetten binnen SCSN vergroten we de veiligheid en het vertrouwen in onze community.”

Veilig data delen

Carolien Nijhuis, EVP IoT en Dataservices van KPN: “Wij geloven in de kracht van data delen en zorgen ervoor dat dit op een veilige en betrouwbare manier mogelijk is. Samen met SCSN en TNO zetten we nu een mooie stap om het Nederlandse bedrijfsleven nog makkelijker, sneller en effectiever te laten samenwerken. Tevens is dit een mooi voorbeeld voor andere sectoren die ook de stap willen maken naar een data space.”

Herman Pals, Senior Business Developer TNO: “Wij zijn verheugd dat met deze stap KPN de verantwoordelijkheid neemt voor verdere operationele professionalisering en opschaling van SCSN. Als TNO zullen we komende jaren focussen op de federatie van SCSN met andere data spaces (bijvoorbeeld Catena-X in Duitsland en NTT in Japan), toevoegen van extra functionaliteiten binnen SCSN (zoals IoT data uitwisseling en het product paspoort) en het realiseren van data spaces in andere sectoren als logistiek, gezondheidszorg en energie.”

Workshop op Smart Industry Jaarevent

Tijdens het Smart Industry Jaarevent op 29 juni in het MAKE Center in Nieuwegein geeft Mike de Roode (SCSN stichting) samen met Adriaan van Kalkeren van MCB en Pim Jansen van Suplacon een workshop over digitalisering in de keten.

Zij zullen de deelnemers aan het evenement trakteren op praktijkvoorbeelden van het digitalisering van de informatiestroom in de toeleverketen en ook vragen uit het publiek beantwoorden.
Deze presentatie over het SCSN-netwerk is één van de negen workshops waaraan de bezoekers van het Smart Industry Jaarevent kunnen deelnemen. Ondernemers uit de maakindustrie krijgen hierin concrete handvatten om zelf de volgende stap naar digitalisering te zetten.
Smart Industry draait om digitalisering en automatisering van productieprocessen en gegevensuitwisseling in de Nederlandse industrie. Tijdens het event zullen minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens en FME-voorzitter Theo Henrar een vernieuwde strategie op het gebied van digitalisering van de industrie presenteren, binnen de context van een nieuwe Europese infrastructuur van European Digital Innovation Hubs.

Aanmelden voor het jaarevent kan op de website van Smart Industry.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Doorbraak AM als volwaardige productietechnologie is aanstaande

08-03 Dit is ook het domein van Fraunhofer Innovation Platform bij de Universiteit Twente (FIP-AM@UT),…

Toeleveren

Zuid-Hollandse maakindustrie komt bijeen in Van Nelle Fabriek

22-02 Dit jaar is er weer een gevarieerd programma met diverse keynotes en technologielezingen, onder…

Toeleveren

Nevat lanceert Update methode voor medewerkers

30-01 De Update methode, die door en voor bedrijven in de maakindustrie is ontwikkeld, zorgt…

Bedrijf en Economie

Staande ovatie en koninklijke onderscheiding voor Fried Kaanen

23-01 De nieuwjaarsbijeenkomst van de Metaalunie in de Woonindustrie in Nieuwegein stond volledig in het…

Materialen

Leidraad materialenpaspoort voor maakindustrie vernieuwd

18-01 In een praktijkproject met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie en hun leveranciers van procesinstallaties en…

Toeleveren

EDI via SCSN netwerk voor klanten Van Raak Staal

21-12 Een multinational in de Brainport regio wil uiteindelijk ook digitaal verbonden zijn met dat…

Personeel en Opleiding

4 Miljoen voor arbeidsmarktprojecten MKB-maakindustrie

14-12 Metaalunie, de vakbonden FNV, CNV en De Unie, aanpalende organisaties en het opleidingsfonds OOM…

Toeleveren

ZIE verbindt maakindustrie Zuid-Holland

07-11 Met zijn 30.000 maakbedrijven en toeleveranciers in de lucht- en ruimtevaart, tuinbouw, scheepsbouw en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen