Netwerk voor data uitwisseling SCSN in zee met KPN

Het Smart Connected Supplier Network (SCSN) gaat een langdurige samenwerking aan met KPN. Dit betekent een grote stap om het delen van data in de keten in de maakindustrie op grote schaal mogelijk te maken.

Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het inzetten van de eigen bedrijfsdata, maar vooral het uitwisselen van data tussen verschillende bedrijven in de leveranciersketen.

Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het inzetten van de eigen bedrijfsdata, maar vooral het uitwisselen van data tussen verschillende bedrijven in de leveranciersketen. Daarom is het Smart Connected Supplier Network (SCSN) gestart. Een netwerk van inmiddels meer dan 400 bedrijven in de maakindustrie, dat het uitwisselen van informatie in de toeleverketen efficiënter maakt met behulp van een berichtenstandaard en een technische infrastructuur. Hierdoor kunnen bedrijven die onderdeel uitmaken van het SCSN netwerk makkelijker, sneller en betrouwbaarder data uitwisselen met alle aangesloten bedrijven in hun productieketen, over bijvoorbeeld orders, facturen en technische product data.

Grote stap

Het SCSN zet nu een grote stap om het delen van data in de keten op grote schaal mogelijk te maken. Na een succesvolle pilot met onder andere de netwerkorganisatie Brainport en TNO is het nu tijd om op te schalen. Het SCSN ecosysteem is de laatste jaren sterk gegroeid en blijvend doorontwikkeld. Door de sterke groei van het netwerk heeft de Stichting SCSN de behoefte om de infrastructuur verder te professionaliseren. Daarom gaat SCSN een langdurige samenwerking aan met KPN, dat de KPN Data Services Hub, een platform-as-a-service voor realtime informatie-uitwisseling, gaat inzetten als basis voor de SCSN infrastructuur. Zo wordt een snelle, veilige en interoperabele uitwisseling van informatie tussen de bedrijven mogelijk.

Vertrouwen vergroten

“Wij zijn erg blij met de samenwerking met KPN. Hierdoor kan SCSN haar groeiambities waarmaken om zowel nationaal als internationaal het netwerk te worden voor de maakindustrie”, zegt Mike de Roode, Community Manager bij de Stichting SCSN. “Door de expertise binnen de KPN Data Services Hub in te zetten binnen SCSN vergroten we de veiligheid en het vertrouwen in onze community.”

Veilig data delen

Carolien Nijhuis, EVP IoT en Dataservices van KPN: “Wij geloven in de kracht van data delen en zorgen ervoor dat dit op een veilige en betrouwbare manier mogelijk is. Samen met SCSN en TNO zetten we nu een mooie stap om het Nederlandse bedrijfsleven nog makkelijker, sneller en effectiever te laten samenwerken. Tevens is dit een mooi voorbeeld voor andere sectoren die ook de stap willen maken naar een data space.”

Herman Pals, Senior Business Developer TNO: “Wij zijn verheugd dat met deze stap KPN de verantwoordelijkheid neemt voor verdere operationele professionalisering en opschaling van SCSN. Als TNO zullen we komende jaren focussen op de federatie van SCSN met andere data spaces (bijvoorbeeld Catena-X in Duitsland en NTT in Japan), toevoegen van extra functionaliteiten binnen SCSN (zoals IoT data uitwisseling en het product paspoort) en het realiseren van data spaces in andere sectoren als logistiek, gezondheidszorg en energie.”

Workshop op Smart Industry Jaarevent

Tijdens het Smart Industry Jaarevent op 29 juni in het MAKE Center in Nieuwegein geeft Mike de Roode (SCSN stichting) samen met Adriaan van Kalkeren van MCB en Pim Jansen van Suplacon een workshop over digitalisering in de keten.

Zij zullen de deelnemers aan het evenement trakteren op praktijkvoorbeelden van het digitalisering van de informatiestroom in de toeleverketen en ook vragen uit het publiek beantwoorden.
Deze presentatie over het SCSN-netwerk is één van de negen workshops waaraan de bezoekers van het Smart Industry Jaarevent kunnen deelnemen. Ondernemers uit de maakindustrie krijgen hierin concrete handvatten om zelf de volgende stap naar digitalisering te zetten.
Smart Industry draait om digitalisering en automatisering van productieprocessen en gegevensuitwisseling in de Nederlandse industrie. Tijdens het event zullen minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens en FME-voorzitter Theo Henrar een vernieuwde strategie op het gebied van digitalisering van de industrie presenteren, binnen de context van een nieuwe Europese infrastructuur van European Digital Innovation Hubs.

Aanmelden voor het jaarevent kan op de website van Smart Industry.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

‘Ketenintegratie is afspraken nakomen maar ook plezier maken’

27-02 Dat citaat is afkomstig van Jorg Blankers, operationeel directeur van Dumaco Oss. Evenals zijn…

Materialen

Steun voor MKB in materiaaltechnologie

30-01 Het doel is om zo’n 120 MKB-ondernemingen de nodige competenties te geven om de…

Automatisering

AI versnelt transitie naar servitization in maakindustrie

08-01 Onderzoek van bedrijfssoftwareproducent IFS wijst uit dat servitization vooral wordt gezien als een belangrijke…

Toeleveren

Flanders Make opent derde centrum voor maakindustrie

15-11 Hier kunnen bedrijven de nieuwste technologieën en productiemethodes uittesten en worden ze begeleid in…

Bedrijf en Economie

TNO: R&D bepaalt toekomst NL maakindustrie

27-10 Uit een eerdere studie (april 2023) van TNO naar de Nederlandse industrie bleek al…

Bedrijf en Economie

Zoektocht naar vakmensen was nog nooit zo moeilijk

16-10 Dat blijkt uit de Metaalunie Economische Barometer van de MKB-maakindustrie van het derde kwartaal…

Bedrijf en Economie

MKB-maakindustrie zet vol in op (vak)mensen, innovatie en duurzaam ondernemen

27-06 “Focus op deze thema’s is nodig om het ondernemerschap en verdienvermogen in de MKB-maakindustrie…

Toeleveren

Rotterdam maakt werk van instroom MKB-maakindustrie

27-06 De MKB-maakindustrie is goed voor een belangrijk deel van de werkgelegenheid in de regio…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?