Nieuwe aluminium frees MA Ford zorgt voor hoog verspaand volume

Met de nieuwe aluminium frees 137V5 van MA Ford kan zelfs op een machine met wat lagere toerentallen een hoog verspaand volume worden gerealiseerd. Dat komt volgens verkoopleider Hans Rosenbrand van Magistor, dat de snijgereedschappen van deze Amerikaanse fabrikant in Nederland op de markt brengt, door het totaal nieuwe concept van deze frees.

De aluminium frees 137V5 is breed inzetbaar voor omtrek frezen, sleuf frezen, rampen met 10 graden daalhoek en uitkameren.

Aluminium werkstukken hebben vaak lastige kenmerken, zoals dunne wanden en nauwe inwendige hoeken. Ook worden ze vaak geproduceerd op machines voor algemene toepassing, die doorgaans lagere toerentallen hebben dan een specifiek aluminium snijgereedschap aan kan. Aan deze bezwaren komt MA Ford tegemoet met de nieuwe aluminium frees 137V5. Dit is een 5-snijder, die differentieel is vertand om trillingen te reduceren, en voorzien is van spanenbrekers en interne koeling.

Ook is deze frees voorzien van de Fordlube coating. Dit is een Titanium DiBoride coating met een lage aluminium affiniteit, gladde oppervlaktefinish en hoge hardheid. Deze kenmerken voorkomen koudlas vorming op de snijkanten, zorgen voor een goede afvoer van de spanen en vergroten de slijtbestendigheid van de frees.

Breed inzetbaar

De frees is breed inzetbaar voor omtrek frezen, sleuf frezen, rampen met 10 graden daalhoek en uitkameren. “Het mooie van deze frees is dat je bij al deze bewerkingen ook op een machine met wat lagere toerentallen toch een hoog verspaand volume kunt realiseren”, zegt Rosenbrand. Hij legt uit: “Dat bereik je door de vijf tanden, dat zijn er twee meer dan in de regel wordt ingezet. Maar ook door de grote snedediepte (Ap) van 3xD en een snedebreedte tot 0,3xD.”

Dankzij de differentiële vertanding gedraagt de frees zich ook bij het uitkameren van diepe kamers en hoeken met relatief kleine hoekradius stabiel zonder trillingen. Ook bij het frezen van uitsparingen met dunne wand diktes loopt de frees rustig zonder veel trillingen.

Dit dubbelzijdige onderdeel wordt in 5 minuten volledig bewerkt met de nieuwe aluminium frees van MA Ford.

Dit dubbelzijdige onderdeel wordt in 5 minuten volledig bewerkt met de nieuwe aluminium frees van MA Ford.

In 5 minuten

Een medewerker van MA Ford heeft een interessante video gemaakt, die de sterke punten van het bewerken met een 137V5 frees in beeld brengt. Te zien is hoe een 12 mm, 3XD frees met 10.000 RPM achtereenvolgens een ramp met een 10 graden daalhoek snijdt met een snelheid van 3000 mm per minuut, 1,8 mm radiale aanzetten met 7000 mm per minuut uitvoert en finisht met 3000 mm per minuut.

Dit resulteert in een 36 mm hoog onderdeel met 1,5 mm dikke wanden, dat onder meer scherpe hoeken met een 6,5 mm inwendige radius omvat. Het gaat om een dubbelzijdig onderdeel, dat in 5 minuten volledig wordt bewerkt. De video is via de Linkedin-pagina van Magistor te bekijken.

De 137V5 aluminium frezen van MA Ford zijn verkrijgbaar van 10-20 mm in 3xD uitvoering met en zonder Weldon opname.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Autofabrikanten kiezen voor slimme materiaalmix van staal en aluminium

12-01 De zelfdragende carrosserieconstructie van staal is wereldwijd het meest gebruikte type carrosseriebouw, maar staat…

Materialen

Mega aluminiumklus voor Aldowa

23-11 Deze tunnel is een onderdeel van de 11 kilometer lange verbindingsweg tussen de A16…

Plaatbewerking

Jawbreaker zaagt sneller én langer

17-08 Deze Jawbreaker is de nieuwste bandzaag van MK Morse. Hij wordt op de markt…

Verspanen

Draadsnijden met verdubbelde productiviteit

29-03 Vargus, ontwikkelaar en fabrikant van hoogwaardige precisie draadsnij-, groef-, draai- en ontbraamgereedschappen voor de…

Materialen

Nieuwe Europese milieuregels gaan import ijzer, staal en aluminium duurder maken

23-03 Mr. Robert Hardy, advocaat bij Greenberg Traurig, LLP te Amsterdam, legt uit wat er speelt…

Verspanen

Itter bewerkt fijnmechanische componenten in grootformaat op nieuwe Zayer

02-03 “Een bridgetype freesmachine van Zayer stond al geruime tijd op onze wensenlijst”, vertelt Frank…

Materialen

Waarom blijven de aluminiumprijzen stijgen?

15-12 De DAA heeft verschillende factoren die van invloed zijn (geweest) op de aluminiumprijzen, op…

Verspanen

Magistor professionaliseert met ICT

08-12 Het eerste zichtbare resultaat hiervan wordt een nieuwe website met een nieuwe webshop die…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen