Nieuwe Cellro-cel bewerkt zes zijdes geautomatiseerd

0

Cellro heeft met de Xcelerate X20|R-C2 met 6S Complete een universele oplossing ontwikkeld om producten aan zes zijdes geautomatiseerd te bewerken. Het compacte systeem is volgens de automatiseerder uit Veenendaal, die hiermee de TechniShow Innovation Award in de categorie Dutch Tech heeft gewonnen, ook geschikt voor het bewerken van kleine series of enkelstuks.

Drie innovaties in één product maken dit mogelijk. Allereerst en R-C2 unit van Gressel in combinatie met Xcelerate X20. Door middel van deze unit worden drie functies, die normaalgesproken apart moeten worden uitgevoerd, in één oplossing gevangen: productgripper, pallet en klem. De klem is teruggebracht tot een betaalbare standaard klem. Daarnaast hebben de klemmen een verstelbereik van 60 mm waardoor een verspaner met enkele klemmen al snel de gehele productie kan afdekken. Het wisselen van het ene product naar het andere duurt ongeveer 30 seconden. Het inspannen, centreren, cleanen, uitspannen en overnemen gebeurt door de robot in de tijd dat de machine aan het frezen is. De producten kunnen een bereik hebben tot 250x150x150 mm. Deze innovatie richt zich op vooral de 4- en 5-assige freesmachines, maar denkbaar is ook dat deze in andere bewerkingsprocessen kan worden ingezet.

Product-overnamestation

De tweede innovatie is het product-overnamestation dat geïntegreerd is in de Xcelerate X20. Hiermee kan het te bewerken product geautomatiseerd en met een hoge overnamenauwkeurigheid van opspanning 1 naar opspanning 2 worden overgenomen. Hiermee kunnen zes zijdes bewerkt worden en kan het gehele product in één productiegang worden bewerkt. Bijkomend voordeel is dat het automatisch klemmen veel nauwkeuriger wordt uitgevoerd dan met handmatig klemmen. Door de R-C2 unit zijn er verder geen extra aandrijvingen in het overnamestation nodig, waardoor het een betaalbaar, compact geheel blijft. Doordat de opspanning ook 90 graden verdraaid kan worden overgenomen, is dit voor zowel 4- als 5-assige bewerkingscentra een universele oplossing. De derde innovatie is dat door middel van de R-C2 ook het nulpuntspansysteem in de machine worden geplaatst.

Verspaners kunnen met deze cel 24 uur per dag freesdelen tot 250x150x150 en tot 15 kg verspanen aan zes zijdes met een compacte oplossing. Dit kunnen zowel enkelstuks als kleine tot middelgrote series zijn – opeenvolgend of door elkaar heen. Door de productopslagcapaciteit en de slimme universele inlay oplossing van meer dan 2 vierkante meter opslagruimte, kan langdurig onbemand geproduceerd worden. Dit leidt tot een hoge flexibiliteit in de planning waardoor er snel geanticipeerd kan worden op de klantvraag en de levertijden verkort worden.

De freesmachine blijft vrij toegankelijk door de opstelling van Xcelerate en kan daarmee overdag ook voor prototypes of ander speciaal werk worden ingezet. Xcelerate is binnen 10 minuten te verplaatsen en weer aan het werk aan een andere machine. De lades in Xcelerate bieden efficiënte productopslag voor zowel bewerkte als onbewerkte producten. Dit geldt al helemaal voor Xcelerate X60 die ook in deze configuratie geleverd kan worden. Ook de andere systemen van Cellro kunnen op termijn geleverd worden met de R-C2 kop. Deze oplossing kan op zowel nieuwe als bestaande machines worden toegepast.