Nieuwe generatie van warmwalsen

De nieuwe deklaag AS Pro vermindert de nadelige opname van waterstof tijdens de gloeifase bij het warmwalsen van staal aanzienlijk. Dit is vooral interessant bij de productie van staal voor de automobielindustrie. Want dit resulteert in een betere componenten- en proceszekerheid bij warmgewalste structuurdelen voor de auto. Dus in meer in veiligheid voor de inzittenden. Staalproducent thyssenkrupp presenteerde de nieuwe deklaag als de nieuwe generatie van warmwalsen op de Blechexpo.

AS Pro adresseert een al heel lang bij het warmwalsen bestaande uitdaging. De afkorting AS staat voor een aluminium en siliconen coating, die warmgewalste onderdelen beschermt tegen aanslag en corrosie. In het warmwalsproces van zulke met AS gecoate mangaan-borium stalen is er tijdens de gloeifase in de oven een kritisch punt waarbij het komt tot oppervlaktereacties met waterdamp, omdat het aluminium reageert met de zuurstof van de waterdamp. Hierbij ontstaat ook waterstof, die op grond van de hoge temperaturen door de deklaag in het materiaal diffuseert. In combinatie met hoge vastheden en hoge spanningen in het component kan het tot een waterstof verbrossing komen. Tegenmaatregelen die tot dusverre worden genomen zijn enerzijds het bijsturen van de ovenatmosfeer door een dauwpuntregeling of een gloeifase achteraf. Beide methoden kosten veel energie en veroorzaken hoge kosten.

Magnesium bijvoegen
De oplossing voor het opheffen van de waterstof verbrossing vonden de deskundigen van thyssen krupp Steel in een gewijzigd legeringsconcept van de deklaag. AS Pro wordt, als een standaard AS-coating in de moderne coatings-installaties van de onderneming doorlopend bijgevoegd. Hier wordt nu in het smeltbad naast aluminium en silicium een gerichte hoeveelheid magnesium bijgevoegd. De verbeterde legering toont zijn werking in het navolgende gloeiproces. Kijkt men op atomair niveau, dan is nu aan het oppervlak van het materiaal een magnesiumoxide ontstaan, die duidelijk minder diffusabele waterstof produceert dan een standard coating. thyssenkrupp valideerde deze bevindingen in talrijke proeven op de productie-installaties. De resultaten zijn overtuigend: na het warmwalsen bevatten de bouwdelen een tot 40 procent lager waterstofgehalte. Bij flexibel gewalst materiaal is zelfs nog een vermindering van de waterstofopname tot wel 70 procent mogelijk.

Kostenvoordelen
Voor de autoproducenten zijn betrouwbare processen bij de productie van onderdelen een doorslaggevende factor. Elke extra correctie kost tijd en geld. Met de nieuwe coating AS Pro biedt thyssenkrupp Steel de producenten een innovatie aan op een gevoelige punt van het productieproces van warmgewalste onderdelen. André Matusczyk, CEO van de Business Unit Automotive bij thyssenkrupp Steel. “Dankzij met AS Pro gecoate warmgewalste stalen komt een einde aan de energie en tijd slurpende extra maatregelen die normaalgesproken in het warmwalsproces nodig zijn. Daarmee kunnen de klanten hun processen verder optimalieren en hebben ze bovendien kostenvoordelen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat- en Buisbewerking

13-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Kortst mogelijke handlingstijd voor plaatmateriaal

28-09 Elke dag voorziet thyssenkrupp Materials Nederland heel veel klanten van een breed pakket aan…

Plaatbewerking

Creatief meedenken

22-08 De gesprekken hiervoor kwamen op gang in 2020, toen Brabantia bezig was met de…

Oppervlaktetechniek

Van zinkhoudende lak naar watergedragen coating

29-03 Tata Steel Nederland Tubes produceert koudgevormde gelaste koolstofstalen buizen en profielen met een diameter…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat & Buisbewerking

21-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Materialen

Groen staal is de toekomst

20-12 ArcelorMittal ziet de vraag naar duurzame staalproducten groeien. “Wil de transformatie van de staalbranche…

Plaatbewerking

Nieuwe versie LVD’s CADMAN integreert vreemde operaties

06-12 LVD’s softwarepakket helpt het plaatbewerkingsproces te stroomlijnen en maakt slimme fabricage mogelijk. Van basismateriaal…

Oppervlaktetechniek

Oppervlaktebehandelaars: hogere prijzen en langere leveringstijden

10-11 De afgelopen maanden krijgt de brancheorganisatie steeds vaker van haar leden te horen dat…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen