Nieuwe Industrie 4.0 labo’s ondersteunen Vlaamse machinebouw

0
123

Flanders Make en Sirris hebben onlangs hun gloednieuwe kantoren en onderzoeksinfrastructuur in het Wetenschapspark van Leuven geopend. Het doel is om hiermee de industrie in Vlaanderen nog beter te ondersteunen bij de innovatie en de digitale transformatie die nodig is om mee op de trein te springen van Industrie 4.0.

Enkele highlights van de infrastructuur van Flanders Make zijn een nieuwe generatie 3D printer, een labo voor onderzoek naar het inzetten van drones voor inspectie en transport in fabrieken, een zelfrijdende tractor voor onderzoek naar autonoom rijdende terreinvoertuigen en een labo voor de optimalisatie van machine-aandrijvingen.

Bij Sirris vinden bedrijven onder andere steun voor de ontwikkeling van slimme, geconnecteerde producten en voor lichte, maar sterke producten uit composietmaterialen. Er is ook een robotcel beschikbaar, die de sterktes van een industriële robot illustreert in de productie van kleine reeksen en in complexe en klantspecifieke producten. De industrie in Vlaanderen doet het goed: bedrijven kondigen mooie winstcijfers aan en investeren lokaal. Ze zetten steeds meer in op digitalisatie en spelen zo in op drie wereldwijde trends: de vraag naar slimme producten en productiesystemen stijgt. Consumenten verwachten steeds meer producten op maat voor de prijs van massaproducten. De productie dient ook duurzaam te zijn en de operators moeten ondersteuning krijgen via onder andere virtual en augmented reality technologie en collaboratieve robots.

Dirk Torfs, CEO van Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie licht toe: “Wij bouwen in Leuven ons competentiecentrum voor machinebouw verder uit. We helpen hoogtechnologische bedrijven om – via o.a. toepassing van artificiële intelligentie – slimme, autonome machines te realiseren die producten op maat kunnen maken aan de kost van serieproductie. We laten ook vele andere grote en kleine bedrijven met een hart voor innovatie mee de vruchten plukken van ons toponderzoek, en helpen de brede industrie om te digitaliseren en internationaal competitief te blijven.” “Sirris zal in deze nieuwe hoogtechnologische site in Leuven onder meer zijn knowhow verder opschalen om grote groepen bedrijven te ondersteunen om hun producten en fabrieken futureproof te maken. Onze technologie experts bieden bedrijven hulp om de juiste technologische keuzes te maken en praktische ondersteuning om nieuwe technologieën succesvol te implementeren in hun nieuwe producten en processen”, legt Herman Derache, algemeen directeur van Sirris, het collectief centrum van en voor de technologische industrie, uit.