Nieuwe methode bepaalt ‘vloeibaarheid’ van 3D-print poeders

BAM (Bundesanstalt für Materialforschung und -prüfung) en TU Berlijn hebben een nieuw proces gepresenteerd dat het mogelijk maakt om betrouwbaar onderscheid te maken tussen de vloeibaarheid van 3D-print poeders. Door een vloeibaarheidsindex en zijn correlatie met het procesgedrag te definiëren, kan de dichtheid van poederbedden worden geëvalueerd vóór verwerking. Dit helpt om strakke, reproduceerbare en veilige componenten te printen.

De ‘vloeibaarheid’ van een poeder is een belangrijke eigenschap voor de kwaliteit van een 3D-geprint onderdeel. (foto: BAM)

Poeders zijn een unieke vorm van materiaal. Ze kunnen worden gecomprimeerd en wanneer ze worden gecomprimeerd, gedragen ze zich als een vaste stof. Tegelijkertijd kunnen poeders onder de juiste omstandigheden als een vloeistof stromen. Deze eigenschappen zijn van groot belang voor additieve fabricagetechnologieën zoals poederbedsmelten: hier wordt een poeder in lagen aangebracht om een ​​zogenaamd poederbed te vormen.

De kwaliteit van het poederbed, in het bijzonder de pakkingsdichtheid, wordt bepaald door de ‘vloeibaarheid’ van het poeder. Ogenschijnlijk vergelijkbare poeders kunnen zich in de praktijk heel anders gedragen. Soms stroomt het poeder net zo goed als een vloeistof, soms stroomt het helemaal niet. Omdat deze vloeibaarheid direct effect heeft op het 3D-printproces, is het van belang om de vloeibaarheid van poeder vooraf inzichtelijk te hebben.

Vloeibaarheidsindex

Een team van de afdeling Multimaterial Production Processes van de afdeling Materials Technology van BAM heeft in samenwerking met de afdeling Ceramic Materials van de TU Berlijn een kwantitatieve statistische methode ontwikkeld die een betrouwbaar onderscheid maakt tussen de vloeibaarheid van poeders. Door inzicht te krijgen in de specifieke vloeibaarheid van poeders is het mogelijk om de reproduceerbaarheid van overeenkomstige processen, kwaliteitscontrole en de overdracht van kennis tussen productietechnologieën in additive manufacturing te verbeteren.

De nieuwe methode zal de industrie helpen om de karakterisering en screening van poeders voor additive manufacturing te verenigen in een vloeibaarheidsindex. Deze index effent de weg naar overdraagbare normen voor overeenkomstige productieprocessen, die steeds belangrijker worden.

Het volledige onderzoek leest u (tegen betaling) hier.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Eerste 3D-geprinte drukvat van Shell gecertificeerd

17-01 Shell is het eerste bedrijf in Europa dat van een derde partij een CE-certificering…

3D

FPT-VIMAG pleit voor meer 3D-print kennis en introduceert informatieve infographic

05-01 Daarom introduceert FPT-VIMAG een interactieve 3D-Printing infographic om het mkb en de Nederlandse maakindustrie…

3D

Europese subsidie voor 3D-printkompas

10-11 Aan dit project werkt een consortium van verschillende bedrijven en kennisinstellingen uit Noord-Nederland met…

3D

Formnext 2021 alleen toegankelijk voor gevaccineerden en herstelden

13-10 Het wettelijk kader voor deze stap wordt geboden door de Corona Protection Ordinance van…

MetavakNieuws

3D-printen kan de beste oplossing zijn

29-09 Dat verhaal vertelt waarom 3D-printen in dit geval de aangewezen oplossing was voor de…

3D

Vliegende start met Design for Additive Manufacturing

14-09 Toonaangevende bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter,…

3D

Metalen 3D-geprinte brug wordt scherp in de gaten gehouden

12-08 De rekstroken geven – net als de accelerometers, inclinometers, load cells, temperatuurmeters en vochtigheidsmeters…

3D

SLM Solutions verruilt beursdeelname voor digitale communicatie

12-08 Het bedrijf gaat zich volledig richten op het digitaal vrijgeven van nieuws en informatie.…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X