Nieuwe opleiding vormenmaker van start

Op initiatief van DutchForm, branchevereniging voor vormen-, model-, matrijzen- en stempelmakerijen, en ROC Hengelo start in augustus de nieuwe opleiding ‘vormenmaker’.

Een vormenmaker staat vaak aan de basis van producten die we in het dagelijks leven gebruiken. Of het nu om een bril, plastic bekertje, motor of mobieltje gaat, ieder product begint met een vorm. Maar nog belangrijker is een vorm (gereedschap zoals een matrijs, mal of model) voor de serieproductie van deze producten. Dit is specialistisch werk dat vraagt om specifieke kennis van materialen, ruimtelijk inzicht en een grote mate van creativiteit. Voor dit vakmanschap bestond tot voor kort geen specifieke opleiding. Dat gaat nu veranderen.

“Modelmakers werden tot enige jaren geleden opgeleid in het mbo, in een BBL-opleiding op niveau 3”, motiveert Frans van der Brugh, branchemanager DutchForm, de nieuwe opleiding. “In Nederland kon de opleiding op drie plekken worden gevolgd, maar die zijn allemaal verdwenen. Als laatste stopte de opleiding bij het ROC van Twente in Hengelo. Voor de modelmakerijen betekende het stoppen van de opleiding, dat nieuwe medewerkers aangetrokken moeten worden uit andere branches en verder zelf in de bedrijven worden opgeleid, maar vooral ook dat er in Duitsland opgeleide mensen zijn aangetrokken. Parrallel aan het samengaan in 2015 met de branchevereniging voor gereedschaps- en matrijzenmakers (Mould & Dies Industry) is de branche daarom op zoek gegaan naar een eigen, erkende opleiding met een eigen kwalificatie. Daarbij hecht men aan herkenbaarheid, temeer omdat het een specifieke vak als vormenmaker beter op de kaart zet.”

De opleiding met crebonummer 25508 is een BBL-opleiding niveau 3 die wordt gegeven op ROC Hengelo en drie jaar duurt. Leerlingen gaan twee dagdelen per week naar school en werken vier dagen bij een leerbedrijf. Ze leren aan de hand van projecttaken, onder begeleiding van een docent (op school) en praktijkopleider (op het werk). Het vakkenpakket omvat bedrijfsleer, berekeningen maken, CNC-verspanen, draaien, frezen, loopbaan en burgerschap, materialen, rekenen, Engels en Nederlands. Leerlingen met een diploma kunnen zich specialiseren en doorleren op het gebied van ontwerpen (CAD/CAM), werktuigbouw, engineering of verspaningstechnologie (BBL4).

De opleiding (ondersteund door OOM en mede mogelijk gemaakt dankzij inspanningen van SOS Vakmanschap en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven SBB) is bedoeld voor (aankomend) vormenmakers die bij een erkend leerbedrijf werken en in het bezit zijn van een diploma VMBO kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, of het diploma Verspaner niveau 2 (opleidingsduur 2 jaar) of een gelijkwaardig diploma.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel

ROC Da Vinci meest innovatieve instelling voor beroepsonderwijs in Europa

29-11 Het ROC Da Vinci College heeft de Innovative VET Award ontvangen. Dit is de…

Personeel

ROC Nijmegen en Vakopleiding Techniek verlengen samenwerking

17-05 ROC Nijmegen en de Vakopleiding Techniek hebben opnieuw een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Beide partijen noemen…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X