Nieuwe skiving-functie vereenvoudigt voorinstellen met Haimer Microset VIO Linear

Bij het voorinstellen van tandwielfrezen is het uiterst belangrijk om het absolute midden van het gereedschap te vinden. Wanneer het gereedschap ook maar iets uit het midden staat tijdens het bewerken, kan de vorm en grootte van het tandwiel onverwacht veranderen. Onlangs heeft Haimer een nieuwe skiving-functie ontwikkeld om het voorinstellen te vereenvoudigen, de kwaliteit van het werkstuk te optimaliseren en de algehele prestaties en productiviteit te verhogen.

HAIMER heeft een nieuwe skiving-functie geïntroduceerd voor het snel en eenvoudig voorinstellen van tandwielfrezen. (foto’s Haimer)

Het bereiken van een nauwkeurige synchronisatie tussen de tandwielfrees en het tandwiel is van groot belang om de perfecte vorm te genereren. Tegenwoordig draaien maakbedrijven, mits de bewerkingsmachine dit technologisch toelaat, het hele tandwielfreesproces op één machine. Daarom wordt het voorinstellen van gereedschap nog belangrijker om de juiste gereedschapscoördinaten te bepalen.

De tandwiel skiving-functie is sinds begin 2016 beschikbaar voor het Microset VIO Linear voorinstelapparaat van Haimer. Met behulp van deze meetfunctie, die speciaal is ontworpen voor het meten van tandwielfrezen, is het mogelijk om de gereedschapsvoorinstelling en het meten naast de bewerkingsmachine uit te voeren. Hierdoor kan de stilstandtijd worden gereduceerd en de productiviteit worden verhoogd. Om het voorinstellen en meten van tandwielfrezen te vereenvoudigen heeft Haimer een nieuwe functie ontwikkeld.

Skiving-functie

Met de nieuwe skiving-functie van Haimer kan de gebruiker met een hoge herhaalbare nauwkeurigheid de juiste gegevens van de snijkant van de tandwielfrees vinden en de gereedschapsdata digitaal naar de bewerkingsmachine overbrengen.

 

Bij het voorinstellen van tandwielfrezen is het uiterst belangrijk om het absolute midden van het gereedschap te vinden.

Bij het voorinstellen van tandwielfrezen is het uiterst belangrijk om het absolute midden van het gereedschap te vinden.

Bovendien kan het meetproces worden geautomatiseerd met behulp van een bijbehorende meetmacro op het voorinstellingsapparaat. Zo kunnen ook medewerkers zonder diepgaande knowhow het apparaat bedienen om de complexe meting van tandwielfrezen uit te voeren. Met deze functie kan de optische drager, die onder andere bestaat uit een digitale camera, +/- 25° worden gedraaid om zich aan te passen aan de meetpunten van het gereedschap.

Hierdoor kunnen tandwielfrezen op een geheel nieuwe manier worden ingesteld en kan de bewerkingsmachine blijven draaien, wat de productiviteit verhoogt. De technologie kan daarnaast natuurlijk ook standaard gereedschappen meten en vervolgens de gereedschapsgegevens naar de bewerkingsmachine sturen. De Haimer Microset VIO linear is daarmee dus aantrekkelijk voor maakbedrijven die hun frees-/draaimachines optimaal willen inzetten.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Oude Reimer toont geautomatiseerd voorinstellen met robotprimeur op Nederlandse Metaaldagen

08-09 Om het rendement van CNC-draai- en freesmachines optimaal te benutten, kiezen veel verspaners voor…

Verspanen

Haal meer uit gereedschappen door balanceren, krimpen en voorinstellen

07-07 Oude Reimer is officieel partner van Haimer in Nederland en heeft inmiddels veel klanten…

Verspanen

Haimer virtualiseert applicatiecentrum

30-12 Het applicatiecentrum van Haimer in Igenhausen (D) is de afgelopen jaren door veel klanten…

Verspanen

Haimer breidt allround frees uit met korte en lange versie

16-11 Haimer heeft het assortiment allround Mill frezen uitgebreid met een korte en een lange…

Verspanen

Haimer gezichtsmasker bewijst: we kunnen de prijsvechters aan

07-09 Haimer is er samen met een klant die spuitgietgereedschappen produceert in geslaagd om in…

Verspanen

Haimer houdt vertrouwen ondanks Coronavirus en Boeing-debacle

26-02 Voor Haimer was 2019 een jaar met twee gezichten. Kon aanvankelijk de omzet van…

Automatisering

Succesvolle introductie Smart Machining Platform

01-11 Tijdens METAVAK vond de introductie plaats van het Smart Machining Platform. De belangstelling van…

Verspanen

Automatisch snijgereedschap samenstellen

08-10 Digitaal voorinstellen, balanceren en krimpen en de houders uiteindelijk in de machine plaatsen. Dat…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X