Nieuwe verstekbandzaagautomaat Behringer

0

Behringer introduceert een nieuwe verstekbandzaagautomaat. Tijdens het driedaagse open huis op de thuisbasis in Kirchardt presenteerde de Duitse zaagmachineproducent een prototype van de HBE320-523GA, het eerste model van een nieuwe machineserie.

Behringer heeft bij deze nieuwe verstekautomaat dezelfde filosofie gehanteerd als bij de HBE Dynamic bandzaagautomaten, die een aantal jaren geleden zijn gepresenteerd en die inmiddels leverbaar zijn in een serie van vijf modellen (capaciteiten van 260 tot 660 mm rond). Net als toen was het vertrekpunt een hoogwaardige machine tegen een aantrekkelijke prijs in de markt te zetten. Daarom zijn in deze machine diverse features van de high-end verstekzaagmachines van Behringer toegepast. De crux zit ‘m echter vooral in de productie: alle afdelingen hebben intensief samengewerkt aan de ontwikkeling van deze machine. Het hele productieproces is doorgespit  om de takttijden te verkorten en de machine in recordtijd te kunnen produceren. Er worden minder componenten gebruikt en alles is perfect op elkaar afgestemd.

Juiste capaciteit
Volgens Marco Toebes van Promatt, dat Behringer in de Benelux vertegenwoordigt, is deze nieuwe verstekzaagautomaat een logische opvolger van de halfautomatische variant die Behringer al langer in het programma heeft. “Deze automaat is een aantrekkelijke machine voor de Nederlandse markt”, zegt Toebes. “Natuurlijk vanwege de interessante prijs. Maar ook door de eenvoudige bediening. En daarbij heeft deze machine de juiste capaciteit. Het eerste model van deze nieuwe serie heeft een zaagbereik in vlakmateriaal van 520×320 mm alsmede dubbelzijdig verstek van 45 graden en tot 30 graden links.”

Generalist voor veel zaagopgaven
De nieuwe verstekautomaat heeft daarmee een omvangrijk toepassingsgebied, waardoor hij aan alle eisen van de staalbouw en de staalhandel voldoet. Maar ook MKB-bedrijven (machinebouw), waar een zaagmachine regelmatig manloos moet lopen, zullen hiermee goed uit de voeten kunnen. “Proceszekerheid en tempo spelen een doorslaggevende rol”, zegt Behringer-directeur Christian Behringer. “De machine kan vlot en nauwkeurig een grote brandbreedte van verschillende materialen scheiden. Staal en ook RVS zijn geen probleem. Hij is met dit zaagbereik een echte generalist voor veel zaagopgaven.”
Constructief vertoont de verstekautomaat veel kenmerken die vergelijkbaar zijn met de HBE Dynamic machines. Hij is zo geconstrueerd dat de kwaliteit van de zaagsnede kwalitatief goed is en de standtijd van de bandzagen hoog. De machine kan uiteraard worden uitgerust met aan- en afvoer rollenbanen, meetsystemen en dwars transportsystemen.

Op de huisshow werd een prototype van de HBE320-523GA getoond, maar deze verstekautomaat komt al op korte termijn op de markt beschikbaar. Marco Toebes gaat er vanuit dat hij nieuwe model tijdens de huisshow van Promatt begin oktober in Haaksbergen live kan demonsteren.