Nikki van der Zouw en Robin Segers winnen Awards op Nederlandse Metaaldagen

Nikki van der Zouw is de Vakvrouw Metaal van het jaar. Robin Segers wint de Jong Metaal Award. Dat is woensdag bekend geworden tijdens de Nederlandse Metaaldagen in Den Bosch. Volgens de jury laat de uitslag zien dat de jongeren er klaar voor zijn om de toekomst van de metaal te dragen.

Nikki van der Zouw van ZME Fijnmechanisch Atelier is de Vakvrouw Metaal van het jaar. Robin Segers van Stinis wint de Jong Metaal Award.

Bij de verkiezing om de Vakvrouw Metaal Award was het een nek-aan-nek race tussen Nikki van der Zouw en Esmee Verburg. Uiteindelijk trok Nikki aan het kortste eind. Zij is, ondanks haar jonge leeftijd bezig om ZME Fijnmechanisch Atelier over te nemen en voort te zetten. Inmiddels runt zij elf high-tech CNC-machines op het gebied van draaien, langdraaien en multitasking met de hulp van twee vaste medewerkers en een deeltijdwerknemer.

De twee oprichters van ZME Fijnmechanisch Atelier zijn nog wel aanwezig, maar inmiddels heeft Nikki hen geheel zakelijk ontlast. Op dit moment is ze zich aan het bekwamen in het langdraaien van minuscule precisiedelen. Ook een mooie mijlpaal is dat de volledig geautomatiseerde 24/7-massadraaicel inmiddels de 10 miljoen geproduceerde producten ruim is gepasseerd, dat doet ze er nog even bij.

De Vakvrouw Metaal Award is voor vrouwelijke vakspecialisten die een hartelijke aanmoediging verdienen en minimaal 2 jaar actief zijn binnen de Metaalsector. Het gaat om een talentvolle dame die haar sporen heeft verdiend volgens haar collega(s), werkgever of klant. Voor deze Award hoeft men niet specifiek actief te zijn als technicus, ook managers en andere vakspecialisten komen voor deze Award in aanmerking.

Jong Metaal Award

Robin Segers, werkzaam bij Stinis, ging er met de titel Jong Metaal Award vandoor. Deze prijs is bestemd voor dat aanstormende talent (max. 25 jaar) dat ondanks de prille carrière binnen de sector een opmerkelijke drive en knowhow laat zien. Voor deze Award hoeft men niet specifiek actief te zijn als technicus, ook managers en andere vakspecialisten komen voor deze Award in aanmerking.

De inmiddels 23 jarige Robin Seegers kreeg in 2019 de opdracht om de implementatie van Shop Floor Control te realiseren. Een project dat bedrijfsbreed is ingevoerd om werkprocessen te digitaliseren en te stroomlijnen. Op de werkplekken in de constructie zijn computers komen te staan die de papieren dossiers hebben vervangen. Op een afdeling waar de vergrijzing hoog is, is het Robin gelukt om de mensen met zijn enthousiaste instelling de moderne techniek bij te brengen. Het gebruik van papier is flink teruggebracht en de mensen op de werkvloer ontvangen hun tekeningen  en productiedossiers nu digitaal op grote schermen.

Robin heeft in de afgelopen 2 jaar grote stappen gezet en heeft het ondanks zijn jonge leeftijd voor elkaar gekregen om draagvlak te creëren en volledig geaccepteerd te worden in zijn aansturende rol van de afdeling. De oudere garde was misschien wat sceptisch in het begin, maar Robin wordt inmiddels door iedereen gewaardeerd en ze willen niet meer zonder hem. Door zijn positieve instelling, energie en open houding is dit een natuurlijk proces geweest.

Een speciale vermelding is er voor Kaylee van Yperen. De jonge mede-eigenaar van de Stieva Metaalgroep had wel de meeste punten gehaald in de publieksstemming, maar moest in de jury-beoordeling Robin voor laten. De uitslag van de jury bepaalde voor de helft de winnaar, de stemmen van het publiek de andere helft.

Toekomst

Event director van de Nederlandse Metaaldagen en organisator van de verkiezing Jeroen ter Steege is blij met de aandacht voor werken in de metaal. “Het is een mooi en divers vakgebied, dat ook voor jongeren de ruimte biedt. Natuurlijk is er vergrijzing, maar de kandidaten en de bedrijven waar ze werken laten zien dat de toekomst er is. De jeugd komt er aan!”

De jury voor beide Awards bestond uit Eric Weustink – hoofdredacteur van ‘MetaalNieuws’ -, Marianne van Loenhout – beleidsmedewerker van de Koninklijke Metaalunie – en Jeroen ter Steege. Fried Kaanen, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie, heeft tijdens de Metaaldagen de Awards aan de winnaars overhandigd.

De Nederlandse Metaaldagen worden gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch van 15 tot en met 17 september.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Bezoekers Metaaldagen vooral op zoek naar automatisering

20-09 Wat dat betreft kwamen ze ruimschoots aan hun trekken. Alle bijna negentig exposanten hadden…

Verspanen

Nieuwe (EMO Milano 2021) editie VerspaningsNieuws

16-09 Het magazine staat boordevol met artikelen over de verspaning in de breedste zin van…

Automatisering

Robotica oplossingen op Metaaldagen

14-09 BMO Automation introduceert de Iridium serie, een compacte alleskunner voor draai- en freesmachines. Deze…

MetavakNieuws

Dymato toont slimme en geautomatiseerde verspaning

08-09 Zowel De Nederlandse Metaaldagen in september als METAVAK in oktober maken van Smart Industry…

Verspanen

Oude Reimer toont geautomatiseerd voorinstellen met robotprimeur op Nederlandse Metaaldagen

08-09 Om het rendement van CNC-draai- en freesmachines optimaal te benutten, kiezen veel verspaners voor…

Plaatbewerking

Finish-proces laat zich goed automatiseren

07-09 “Een cobot bij een ontbraammachine is voor velen nog een brug te ver, maar…

Verspanen

Dormac introduceert nieuwe Lynx 2600Y CNC draaibank

07-09 De nieuwe Lynx met Y-as (ook leverbaar als SY model met naast een Y-as…

Plaatbewerking

KUBO snijdt grote diversiteit in een hoog tempo

07-09 En dat is precies wat KUBO nodig heeft. Het bedrijf realiseert complete kasprojecten en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X