NMi eerste Europese UKCA-erkende instantie

NMi, het Nederlands Meetinstituut, is de eerste Europese instantie in de meetinstrumentensector die zich in het Verenigd Koninkrijk heeft gevestigd en een benoeming tot UK Conformity Assessed (UKCA) approved body heeft gekregen.

Fabrikanten kunnen nu bij NMi de certificeringen verkrijgen die nodig zijn om meetinstrumenten te verkopen in Europa én het VK.

UKCA is de nieuwe Britse productmarkering die verplicht is voor tal van producten die in Groot-Brittannië (Engeland, Wales en Schotland) worden verkocht.

Betere dienstverlening

Adrian Rudd, NMi-manager in het VK: “Onze benoeming tot UKCA-erkende instantie stelt ons in staat klanten die toegang tot het Verenigd Koninkrijk zoeken, beter van dienst te zijn. Het is ook een oplossing voor het gat in de dienstverlening dat is ontstaan door de recente aankondiging van NMO – de grootste UKCA-erkende instantie voor meetinstrumenten in het VK – dat zij stopt met het aanbieden van commerciële Conformity Assessment Body (CAB)-diensten. Deze benoeming stelt ons in staat om te concurreren en de go-to dienstverlener te zijn voor die voormalige klanten van NMO.”

CE en UKCA bij één instantie

NMi is ook aangesteld voor Noord-Ierland (UKNI). De regelgeving heeft betrekking op de meeste producten die voorheen een CE-markering nodig hadden om op de Britse markt te komen. Europese fabrikanten die voor hun producten toegang tot de Britse markt willen behouden, moeten uiterlijk op 1 januari 2023 een UKCA-certificering hebben. Tot op heden hadden fabrikanten twee afzonderlijke werkstromen met verschillende instanties nodig, in Europa en het VK, om de juiste certificeringen te verkrijgen die nodig zijn om meetinstrumenten op beide markten te verkopen. NMi biedt haar klanten de mogelijkheid om dat proces te vereenvoudigen door zowel CE- als UKCA-diensten aan te bieden. De UKCA-aanstelling zorgt ervoor dat klanten terecht kunnen bij één punt voor upgrades van componentinstrumenten en productgoedkeuringscertificaten die voldoen aan zowel CE- als UKCA-eisen.

Eerste UKCA-certificaat

NMi heeft onlangs zijn eerste UKCA-certificaat afgegeven voor de Gilbarco Veeder-Root en de SK700-2 familie van brandstofpompen onder de UK International Standard ISO/IEC 17020:2012 wetgeving als zijnde UKCA-erkende instantie. (8506)

De NMi UKCA-erkende instantie benoeming en bijbehorende UKAS-accreditaties hebben betrekking op alle meetinstrumenten die in Groot-Brittannië vallen onder de Measuring Instruments Regulations 2016 en Non-Automatic Weighing Instruments Regulations 2016. De producten waar het om gaat zijn onder meer niet-automatische en automatische weeginstrumenten, watermeters, gasmeters, elektriciteitsmeters, brandstofautomaten, niet-watermeetsystemen, taximeters, lengtematen, inhoudsmaten en uitlaatgasanalysatoren.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen