Norm voor bepaling van chroom-6 gepubliceerd

NEN 5617 ‘Semi-kwantitatieve bepaling van chroom-6 in droge verfmonsters door basische ontsluiting, clean up en UV-detectie’ is gepubliceerd.

De NEN 5617 norm beschrijft een methode voor de bepaling van chroom-6 in monsters van aangebrachte verfsystemen, waaronder verfschilfers en/of -poeder.

Deze norm beschrijft een methode voor de bepaling van chroom-6 in monsters van aangebrachte verfsystemen, waaronder verfschilfers en/of -poeder.

Oude verflagen

Chroom-6 wordt niet meer gebruikt als toevoeging in verf. De stof kan echter nog wel aanwezig zijn in oude verflagen op metalen, betonnen en houten constructies en ondergronden. De markt wil graag op een eenduidige en reproduceerbare manier kunnen vaststellen dat chroom-6-houdende verf is gebruikt. Om aan deze vraag te voldoen heeft de normcommissie daarom deze nieuwe norm, inclusief validatie, in twee jaar opgeleverd.

Meer informatie

Voor informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Geert Kraijema, consultant Bouw, telefoon 015 2 690 155 of e-mail.

Meepraten over inhoud normen

Belanghebbenden kunnen meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied. De normcommissie ‘Chroom-6 in verflagen‘ houdt zich bezig met het op een eenduidige en reproduceerbare manier vaststellen dat chroom-6 houdende verf is gebruikt. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een e-mail.

 

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

VOMI introduceert infographic Chroom-6

01-03 Blootstelling aan Chroom-6 kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Bij de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden…

Toeleveren

Detectie van chroom-6 in verhitte smeermiddelen op RVS

13-05 Chroom-6-verbindingen, kortweg chroom-6, zijn schadelijk voor de gezondheid. Het voornaamste gebruik van deze verbindingen…

Oppervlaktetechniek

Griekspoor Thermal Coatings ontwikkelt alternatief voor chroom-6-coating

25-09 Door strengere regelgeving van de Europese Unie neemt de vraag toe naar alternatieven voor…

Bedrijf en Economie

Testkit Chroom-6 detectie

08-02 MATinspired heeft een testkit ontwikkeld waarmee eenvoudig en snel kan worden getest of er…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV