Nube Hydraulics investeert in groot thermisch ontbramen

0

Thermisch ontbramen is een speciaal proces waarmee bramen op alle mogelijke plekken eenvoudig, snel en betrouwbaar zijn te verwijderen. Omdat dit voordelen oplevert voor de kwaliteit van hydraulische manifolds, investeerde Nube Hydraulics in de grootste uitvoering die het Duitse ATL produceert: de 400/600 machine. Hiermee hoeft Nube haar hydraulische manifolds niet meer in het buitenland te laten ontbramen en kan het tevens producten van derden bewerken.

Nube Hydraulics in Mill vervaardigt manifolds en stuurblokken voor hydraulische systemen. Als de klant TEM-deburring eiste was Nube genoodzaakt dit in het buitenland uit te besteden.

Thermal Deburring

Omdat er voldoende vraag is naar ontbramen, besloot Nube te investeren in een TEM machine waarbij de afkorting staat voor Thermal Deburring. Dit is  een proces waarbij methaangas en zuurstof onder druk bij elkaar worden gebracht in een afgesloten kamer waarna het mengsel wordt ontstoken. De hierop volgende explosie duurt slechts enkele milliseconden maar bereikt daarbij temperaturen tussen 2500 en 3300 °C. Hierdoor worden aanwezige bramen zo snel boven het verbrandingspunt verhit, dat zij verbranden. In combinatie met de overgebleven zuurstof slaan de verbrandingsproducten als oxidepoeder neer op het product en zijn hier vervolgens eenvoudig te verwijderen. De rest van het onderdeel, met een aanzienlijk grotere massa dan de bramen, wordt niet beïnvloed door de korte hitte uitbarsting zodat de maatvoering en metallurgie van het onderdeel ongewijzigd blijven.

Voordelen

Thermisch ontbramen is een effectief proces voor onderdelen in alle willekeurige vormen en maten. Het verwijdert bovendien niet alleen bramen van oppervlakken, maar ook interne bramen en bramen in moeilijk of onmogelijk toegankelijke gebieden. Thermisch ontbramen levert snelle en betrouwbare resultaten.

ATL uit Duitsland is markleider in TEM machines en levert tevens de grootste variant. Deze 400/600 machine – waarvoor Nube uiteindelijk heeft gekozen – kan producten bewerken tot een hoogte van maximaal 600 mm en een diameter van 400 mm. Hiermee kan het bedrijf producten leveren die 100% vrij zijn van inwendige bramen en verontreinigingen; zeker in het geval van hydraulische manifolds een eerste vereiste. Dit gebeurt nu bovendien niet alleen meer op verzoek van de klant, maar standaard bij alle manifolds die binnen het bereik van de machine vallen. Daarbij zet het bedrijf de capaciteit ook in voor producten van derden