Omspannen hoeft niet meer

Henk Fockens en Kees van Puijenbroek wilden de uit 1994 daterende bedfreesbank in hun machinefabriek vervangen door een soortgelijke machine, maar kozen op advies van Jan-Nico Kisters van Kisters Machines voor een portaalfreesbank. Dat is een goed advies gebleken. Op de nieuwe 6-assige Feeler SMD 3225 kunnen zonder omspannen in één keer zes vlakken worden bewerkt. Dat is een groot voordeel bij het bewerken van werkstukken die steeds groter en complexer worden.

Fockens & Van Puijenbroek Machinefabriek is in 1981 door beide naamgevers opgericht. Ze zijn begonnen in een klein pand in Vught, maar hun bedrijf is al weer vele jaren gevestigd in Den Bosch. Naast toeleverancier van onderdelen en halffabricaten, waarmee het allemaal is begonnen, is F&P ook actief in de machinebouw en de bedrijfsmechanisatie. Met zestien medewerkers wordt een brede klantenkring bediend in de automotive, elektronica-, voedingsmiddelen-, chemische industrie en de medische sector. De machinefabriek maakt ook een eigen product: op- en afwikkelapparatuur voor connectorbandmateriaal, die de hele wereld overgaat.

Meedenken met klant
De kracht van de machinefabriek in Den Bosch is naast kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en flexibiliteit dat men in staat is mee te denken in de problemen van de klant. “Komt een klant met een vraag, dan zoeken wij daar een oplossing voor”, legt Henk Fockens uit. “Zo proberen we met ons onderdeel bedrijfsmechanisatie productieprocessen te optimaliseren zonder daarbij het sociale aspect uit het oog te verliezen. Vaak denken mensen dat automatisering ten koste gaat van arbeidsplaatsen. Maar dat is niet altijd zo. Een goed voorbeeld is ondervloerenproducent Estillon. Daar hebben we het productieproces zo geautomatiseerd, dat het louter voordeel heeft gebracht. De operators konden in plaats van handmatig zwaar werk verrichten, zich nu veel meer op de kwaliteit van het product focussen. Gevolg: een verdubbelde output met het zelfde aantal mensen en een betere kwaliteit ondervloeren.”
“We zoeken klanten voor een langere periode”, zegt Kees van Puijenbroek. “We willen hen ontzorgen. Dat past in de huidige tijd.  Klanten eisen een compleet product, waar ze geen omkijken meer naar hebben, ook niet in de service en het onderhoud. Daar zorgen wij voor.”

Eerste Feeler machines
Recent heeft F&P het machinepark gemoderniseerd. Fockens en Van Puijenbroek lieten het onderhoud aan hun machines uitvoeren door de onderhoudspartner van Kisters Machines. Toen ze bij de monteurs aangaven enkele machines te willen vervangen, vertelden die dat zij daar via Kisters Machines ook voor konden zorgen. Kisters is leverancier van Feeler, een machinemerk van de Taiwanese Fair Friend Group. Fockens en Van Puijenbroek informeerden bij enkele collega-verspaners naar hun ervaringen met Feeler en brachten bezoek aan Taiwan, waar ze onder de indruk raakten van de productiefaciliteiten. Ze besloten tot de aankoop van twee verticale bewerkingscentra VMP 50, die vorig najaar zijn geïnstalleerd. Beide machines bevallen heel goed.

Henk-Fockens-en-Kees-van-Puijenbroek-02

De universele kop op de 5-assige portaalfreesmachine fungeert feitelijk als een zesde as.

Universele freeskop
Toen dan ook de bedfreesbank moest worden vervangen, werd opnieuw aangeklopt bij Kisters. Op die bedfrees moesten producten vaak wel vier keer worden omgespannen. Kisters legde uit dat ze met 5-assige portaalfreesmachine veel flexibeler zouden zijn. Zeker met de optie van een universele kop, die feitelijk fungeert als een zesde as. Dankzij die kop kunnen producten in alle zes vlakken worden bewerkt; zelfs schuin in alle vlakken frezen is mogelijk. Dat maakt de Feeler SMD 3225 tot een voor de regio unieke machine. Dat merkte Henk Fockens direct al, toen hij via Linkedin een bericht over zijn nieuwste aanwinst verspreidde. Dat bericht is door meer dan 5000 mensen bekeken. De machine is in augustus geïnstalleerd en de voordelen bleken al direct. Bijvoorbeeld bij een RVS botermenger die rondom helemaal moest worden bewerkt. En bij stalen frames voor VDL. Ook grote platen worden nu in één keer bewerkt. Fockens: “Het zijn geen spectaculaire of extreem grote producten die we op de nieuwe machine met het bereik van X-3.600, Y-2.400 en Z-1.200 bewerken, maar wel allemaal producten waarvan het mooi is dat je die in één opspanning kunt bewerken. Alles boven de 1300 mm doen we er sowieso op, omdat dat niet op onze andere machines past.”

F&P heeft nu drie Feelers, allemaal met dezelfde Fanuc besturing. Ook dat is een voordeel voor de operators, die op laptops met behulp van VectorCAM direct bij de machines programmeren. Henk Fockens denkt niet dat het bij deze drie zal blijven. “We willen er eigenlijk graag nog zo’n portaalfreesmachine bij hebben.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Nieuwe functie 5-assige radiale bewerking in hyper MILL CAD/CAM

21-11 Deze CAD/CAM software wordt gewaardeerd als een consistente totaaloplossing in de gereedschaps- en matrijzenbouw,…

Verspanen

Simons wordt de eerste gebruiker 5-assige Matec portaalfreesmachine

01-08 Gereedschapmakerij Simons uit Achel / Hamont (België) heeft geïnvesteerd in een 5-assige Matec portaalfreesmachine.…

Geen categorie

Portaalmachine Hurco met 5-assige bewerkingskop

01-09 Machinefabrikant Hurco heeft haar reeks portaalmachines uitgebreid met twee nieuwe types. De DCX32 5Si…

Geen categorie

Eerste Gentinger portaal freesmachine voor matrijzenmaker Verbi

11-04 Gentiger HSC portaalfreesmachines is een relatief nieuwe naam in Europa, maar onlangs heeft De…

Emo

Promas-merken prominent en met primeurs op EMO

16-08 Uit het Promas-programma zullen onder meer de fabrikanten Hedelius, MTE en Hartford op de…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021