Online incassoservice om verder oplopende betalingstermijnen te verkorten

0

De betalingstermijn van B2B-facturen is in 2018 met 5 dagen toegenomen ten opzichte van 2017 en bedraagt nu gemiddeld 46 dagen. Het percentage achterstallige betalingen daalt niet en bedraagt ruim 33%. Vooral ondernemers binnen het MKB ondervinden hier last van. Dat blijkt uit cijfers van financieel dienstverlener Atradius. Om de betalingstermijn te verkorten en kostbare procedures te vermijden, introduceert het advocatenkantoor Beverwijk Van Gilst nu een nieuwe online incassomethode.

Beverwijk Van Gilst biedt haar incasso-ervaring aan in de nieuwe online incassoservice, Legal Tech. De service is in samenwerking met internetbureau Simplefly tot stand gekomen en is in het leven geroepen om ondernemers de achterstallige betalingen terug te laten dringen, de betalingstermijn te verkochten en dure incassoprocedures te voorkomen. De incassoservice is op eenvoudige wijze online te activeren. “Hoewel onze incassoservice online wordt aangeboden is onze aanpak zeer persoonlijk”, stelt Lucas van Gilst, advocaat bij Beverwijk Van Gilst Advocaten. “De schriftelijke en telefonische contacten met debiteuren worden volledig door onze ervaren incasso-advocaten verzorgd. Voordeel daarvan is dat, als een debiteur uiteindelijk toch niet aan zijn verplichtingen voldoet, er al een compleet dossier ligt.”

Actief incassobeleid
Volgens Van Gilst zijn veel ondernemers huiverig om procedures te starten. De kosten zijn hoog en overstijgen regelmatig de te innen bedragen. Vaak wordt daarom van procederen afgezien. Maar om procederen te voorkomen en ervoor te zorgen, dat er conform de betalingstermijn betaald wordt, moet de ondernemer wel een actief incassobeleid voeren. Naast de tijd die dit kost, is de effectiviteit ervan vaak beperkt. “Afnemers die traag betalen zijn vaak niet onder de indruk van de incasso-activiteiten van leveranciers,” zegt Van Gilst. “Het wordt als normaal gezien dat er vier tot vijf aanmaningen worden ontvangen. En de vordering uit handen geven vinden veel ondernemers lastig, omdat het de relatie met de klant blijvend kan verstoren. Met onze nieuwe incassoservice kan de ondernemer vanaf de 14-dagen brief alles aan ons overlaten. Uit naam van ons kantoor, zodat relaties niet beschadigd worden en met een juiste, juridische aanpak die uiterst effectief is gebleken.”

Water aan de lippen voorkomen
De oplopende betalingstermijn en het feit dat het aantal openstaande vorderingen maar niet wil dalen, brengt veel MKB ondernemers in de problemen. Reden voor MKB Nederland om bij staatssecretaris Mona Keijzer van Economie en Klimaat aan te kloppen om de betalingstermijn wettelijk te verkorten naar 30 dagen. Van Gilst: “Ondernemers die slecht betaald worden, gaan zelf ook langzamer betalen. Een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Bij onze incassoservice kan de ondernemer kiezen voor een basis, uitgebreid of volledig pakket. Voor vaste bedragen verzorgen wij het hele traject. En omdat vanaf het eerste contact onze naam op het briefhoofd staat is deze aanpak uiterst effectief”. Rogier Hendrikx van de Stichting Kindcentrum Hansje Stoffel in Delft is blij met de aanpak van Beverwijk Van Gilst: “Via het online formulier zijn de noodzakelijke gegevens heel eenvoudig in te vullen en de persoonlijke follow-up is uiterst effectief. Deze service neemt mij als ondernemer veel zorg uit handen.”