Ontbraammachines maken totaaloplossingen Litjens compleet

Huub Litjens, directeur van Litjens Metaalbewerking in Panningen, is ervan overtuigd dat de klant meer dan ooit gebaat is bij totaaloplossingen. Mede daarom heeft hij geïnvesteerd in twee Lissmac slijp- en ontbraammachines, waaronder de nieuwe SBM-XS 300 voor het in één arbeidsgang dubbelzijdig bewerken van kleine onderdelen. Aan de perfect afgeronde onderdelen die Litjens nu kan leveren, hoeft de klant geen bewerkingen meer te doen. Beide machines zijn geleverd door Lissmac-importeur Bruma.

Litjens Metaalbewerking, opgericht in 2004, is gespecialiseerd in alle mogelijke plaatbewerkingen, kleine constructies, trappen, balustrades en hekwerken, uitgevoerd in staal, RVS of aluminium. De Limburgse toeleverancier produceert veel halffabricaten voor de voedingsmiddelenindustrie, de algemene machine- en apparatenbouw en de standbouw. Ook heeft het bedrijf veel klanten in de autosport, tevens de grote hobby van Huub Litjens.

Door voortdurend te blijven investeren beschikt hij over een geavanceerd machinepark, een gemotiveerd team ruim met twintig medewerkers en een zorgvuldig geselecteerd aantal co-makers. Dat maakt Litjens Metaalbewerking tot een complete en flexibele partner, die elke opdracht dusdanig kan realiseren dat het resultaat moeiteloos geïntegreerd kan worden in het gewenste eindproduct.

Voor de grotere onderdelen beschikt Litjens Metaalbewerking nu over een Lissmac SBM-S 1500

Voor de grotere onderdelen beschikt Litjens Metaalbewerking nu over een Lissmac SBM-S 1500

Korte levertijden
Daarbij hanteert het bedrijf korte levertijden. “Dat moet ook”, zegt Huub Litjens. “Want het moet tegenwoordig allemaal snel. Een offerte is de deur nog niet uit of de order is al binnen en we moeten direct leveren. Maar daar zijn we op ingericht. Zo hebben we veel materiaal op voorraad liggen. Al gangbare diktes in RVS (tot 15 mm), staal (tot 20 mm ) en aluminium (tot 10 mm). Je grijpt bij ons niet snel mis en we kunnen snel schakelen.”

Het knippen, zetten, ponsen, lasersnijden en lassen gebeurt met hoogwaardige machines. Op  de constructieafdeling worden onderdelen samengesteld tot een assemblageklare halffabricaten. In kleine of grote series, of per stuk. Om zo klantvriendelijk mogelijk te opereren, worden alle werkzaamheden, van ontwerp tot aan de uiteindelijke samenstelling, in één hand gehouden. Dat bevordert de doorlooptijd van een project en voor de opdrachtgever is het prettig om één aanspreekpunt te hebben.

In deze filosofie passen ook de twee ontbraammachines die dit jaar zijn aangeschaft. Litjens beschikt al jaren over een CO2 laser en sinds vorig jaar ook over een fiberlaser (afmetingen 4×2). “We snijden weliswaar braamvrij, maar vooral de fiber geeft scherpe randen. Voorheen braamden we die of helemaal niet af of we deden de onderdelen in de trommelaar. Maar dat duurde lang en maakte veel lawaai. En door trommelen verandert het product. Er komen streepjes op staal en dat kan niet, want dat gaat roesten. Ook werden bij het trommelen de binnenranden van de gaten niet mee gepakt.”

Grote en kleine onderdelen
Toen Litjens een grote klant kon binnenhalen, die goed afgerond materiaal eiste, besloot hij te investeren in ontbraam- en slijpcapaciteit. Eerst kocht hij bij Bruma een gebruikte Lissmac SBM-S 1500 voor grotere onderdelen. Twee aggregaten aan onder- en bovenzijde zorgen voor effectieve, tweezijdige bewerking van binnen- en buitencontouren van staal, edelstaal, aluminium in slechts één arbeidsgang. De machine is 1500 mm breed kan tot 25 mm dik staal bewerken.
Maar omdat Litjens ook veel kleine onderdelen snijdt, heeft hij ook een kleine machine aangeschaft. De nieuwe SBM-XS 300 van Lissmac, die Bruma introduceerde op de TechniShow, is specifiek voor kleine delen vanaf 25x25x1mm tot 200x200x15mm gebouwd. Net als zijn grote broer slijpt en rondt deze machine tweezijdig de kanten af in één arbeidsgang. “De onderdelen gaan er maar één keer doorheen. Belangrijk, want tijd is geld”, aldus Litjens. “Doordat we de achterzijde open kunnen maken, kunnen ook lange smalle stroken er ook doorheen.  We bewerken op beide machines zowel staal als RVS. Daarvoor bouwen we regelmatig om.”

Gesneden onderdelen die op de Lissmac machines zijn bewerkt, hebben mooi afgeronde kanten, de binnen- en buitencontouren en gaten zijn allemaal gelijk. Ze zijn klaar voor poedercoaten en de klant heeft er geen werk meer mee. Precies zoals het Huub Litjens voor ogen staat. Toch behandelt hij niet alle gesneden onderdelen op zijn slijpmachines. Dat gebeurt alleen als de klant dat verlangt. “We hanteren wel duidelijk twee prijzen, voor afgerond en niet afgerond. Ik verwacht echter dat steeds meer klanten zullen gaan kiezen voor afgerond. Dat geeft hen immers veel voordeel.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Radius 2 mm met nieuwe RotoMaster ontbraammachine van Loewer

14-09 Veel mensen zijn bekend met de SwingGrinder en DiscMaster ontbraammachine van Loewer. Deze werken…

Plaatbewerking

Finish-proces laat zich goed automatiseren

07-09 “Een cobot bij een ontbraammachine is voor velen nog een brug te ver, maar…

Oppervlaktetechniek

Ontbraammachines VG Machines bieden plaatverwerkers totaalpakket

17-06 Het snijden of ponsen van metalen plaatdelen creëert scherpe randen en ongewenste bramen. Dit…

Plaatbewerking

Met de juiste Grinding Power samen op weg naar de perfecte finish

20-05 Slakken verwijderen, snel een radius van 2mm aanbrengen op staal, de boutgaten in voetplaten…

Oppervlaktetechniek

Moeiteloos slakken verwijderen van stalen snijdelen

17-05 Het verwijderen van slakken gebeurt vaak nog handmatig met hamer en beitel. Of men…

Plaatbewerking

Q-Fin machines 4.0 ready

08-03 Q-Fin levert vanaf nu zijn ontbraam- en finishmachines met programma-keuze in het bedienmenu. De…

Plaatbewerking

Grote plaatdelen in één doorgang dubbelzijdig ontbraamd dankzij omkeerunit

25-02 Willems bouwt machines voor het gecomprimeerd verpakken van volumineuze producten. Het bedrijf is in…

Oppervlaktetechniek

Timesavers borstelt gelijkmatig en geautomatiseerd radius 2

13-01 Verschillende ontwikkelingen in de plaatwerkindustrie, maar ook invloeden van buitenaf, maken de nabewerking van…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X