Onzekerheid sluipt staalmarkt binnen

Ondanks de naderende zomerperiode bestaat er, behalve voor dikke platen, geen echte duidelijkheid over de staalprijzen. Dat constateert Noviostaal in haar maandelijkse nieuwsbrief.

Terwijl de Europese Commissie de eerdere voorlopig genomen importbeperkende maatregelen jegens Chinees staal onlangs voor definitief verklaarde en de Chinese regering daar erg verontwaardigd op reageerde, blijft het in de staalmarkt onduidelijk welke kant het opgaat met de prijzen. “Je zou verwachten dat door deze EU-maatregel de prijzen stabiel blijven of zelfs nog iets zouden gaan stijgen, maar dat laatste is niet het geval”, aldus Noviostaal. “Juist eerder het omgekeerde – zij het zeer gematigd echter wellicht tijdelijk.” Sinds begin april brokkelen op de spotmarkt de prijzen voor warmgewalste coils wat af, intussen tot zo’n € 30-40 per ton. De grotere staalfabrieken echter weten hun contractprijzen nog enigszins op het huidige niveau te handhaven. De neerwaartse trend werd echter niet door Chinees staal veroorzaakt, maar vooral door staal uit Rusland en Oekraïne.

Meer productie in China
De reden waarom China zo fel reageert op de Anti Dumping maatregelen van de EU is, dat men daar beweert de uitvoer van gewalste staalproducten behoorlijk beperkt te hebben. In totaal heeft het land gedurende de periode januari t/m mei van dit jaar circa 34 miljoen ton geëxporteerd. Dat is een daling van ruim 25% ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Waar het overige staal uit China dan blijft is overigens een raadsel, want ondanks alle beloften van capaciteitsbeperkingen heeft het land over de eerste 5 maanden van 2017 toch weer meer ruwstaal geproduceerd dan de vergelijkbare periode in 2016. In mei bijvoorbeeld produceerde men ruim 72 miljoen staal; 2,5% ofwel circa 2 miljoen ton meer ten opzichte van mei vorig jaar.

Importprijzen in Z-Europa
De druk op de prijzen van de spotmarkt werd volgens Noviostaal ook veroorzaakt door lagere importprijzen in Zuid-Europa. Naar verluidt zou een Russische fabriek daar warmgewalste coils hebben aangeboden tegen een prijs van circa € 450-460 CIF. Een zeer laag niveau dus, ver van het actuele marktniveau en ondanks dat niet iedere afnemer dit materiaal zou kunnen gebruiken heeft het wel invloed op de markt. Intussen zijn de aanbiedingen uit Oost-Europa echter van de markt verdwenen en dat voedt dan weer het idee dat de staalprijzen voorlopig de bodem bereikt hebben. “Wij denken in diezelfde richting, want immers hebben de Europese fabrieken goed gevulde orderportefeuilles respectievelijk lange levertijden, waardoor er geen druk bestaat om orders tegen lagere prijzen te accepteren. Daarbij komt, dat de vraag in China zelf een licht herstel laat zien, de prijzen in Noord-Amerika aan het stijgen zijn en de economische vooruitzichten binnen de EU erg goed te noemen zijn, waardoor naar verwachting de vraag naar staal binnen Europa zal gaan toenemen.”

Beperking aantal aanbieders
De overname van het Italiaanse ILVA door de joint venture ArcelorMittal en Marcegaglia, waarover de Italiaanse regering onlangs haar fiat gegeven heeft, beperkt ook nog eens het aantal aanbieders op de markt. Mocht bovendien ook nog ThyssenKrupp Steel gaan fuseren met Tata Steel, dan hebben beide conglomeraties samen een aandeel van zo’n 65% van de Europese markt. Als dan, zoals de geruchten luiden, er in augustus alsnog importbeperkende maatregelen tegen staal uit Rusland en de Oekraïne zullen worden ingevoerd, raken de Europese staalmakers wederom in een riante onderhandelingspositie.

De prijzen voor de overige producten volgen die van warmgewalste coils enigszins, waarbij op dit moment koudgewalst materiaal het zwakst schijnt te zijn. Bij verzinkt materiaal kan nog enig neerwaarts effect komen vanwege de grote voorraden die in Antwerpen liggen. In de prijzen van kwartoplaat zal geen wezenlijke verandering komen, want de grote EU-producenten Dillinger en Salzgitter richten zich meer op projecten en zijn volop betrokken in het grote pijplijnproject Eugal.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Meningen lopen uiteen over ontwikkeling staalprijzen

20-09 De importhoeveelheden zijn volgens de september-editie van het StaalJournaal zelfs zoveel toegenomen dat er…

Materialen

Staalmarkt in vakantiemodus

18-08 De augustus-editie van het maandelijkse StaalJournaal somt ze in willekeurige volgorde op. Allereerst zijn…

Materialen

Staalimporten dempen prijsstijgingen

12-07 De koopgraagte van veel staalhandelaren, service centers en verbruikers is in juni behoorlijk afgenomen,…

Materialen

Overspannen staalmarkt gevaar voor herstel en groei maakindustrie

23-06 “Metaalunie is niet principieel tegenstander van Europees ‘anti-dumping’ beleid. Het is van belang de…

Materialen

Verlenging importheffingen is tegenvaller voor staalverbruikers

16-06 Tot verrassing van velen maakte de EU-Commissie medio juni bekend de sinds 2018 geldende…

Materialen

Juridisch advies kan helpen bij stijgende prijzen en schaarste materialen

07-06 “Door geopolitieke spanningen, coronaeffecten in de keten en antidumpingmaatregelen zijn materialen van buiten Europa…

Materialen

Rampzalige schaarste aan staalproducten houdt aan

17-05 In de afgelopen 4 weken verhoogde ArcelorMittal als marktleider de basisprijzen voor warmgewalste rollen…

Materialen

Staalprijzen stijgen verder, tenzij…

16-04 “Het tekort aan materiaal in combinatie met extreem lange levertijden en de waanzinnig hoog…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X